Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 14

Naujas augintinis: ką reikia žinoti – nuo vakcinacijos iki nukirminimo ir mitybos

Namuose naujas augintinis – visuomet didelis džiaugsmas, bet ir iššūkis. Ypač niekada anksčiau neturėjusiems šuniuko. Kaip pasiruošti naujo šeimos nario priėmimui ir ką žinoti nuo vietos įrengimo iki vakcinacijos ir nukirmėlimo, dresūros ir mitybos, kalbėjomės su „PetCity“ klinikos veterinarijos gydytoja Daiva Jankauskaite.
Šuniukas
Šuniukas / 123RF.com nuotr.

Prieš atvykstant naujam augintiniui reikėtų nusipirkti narvą ar aptvarą, jei augintinis bus prie jo pratinamas. „Narvas gali tapti augintinio ramybės ir poilsio vieta, taip pat naudojamas trumpai palikti šuniuką, kai šeimininkų nėra namuose, kol jis išmoks namų taisykles“, – sakė veterinarijos gydytoja.

„PetCity“ nuotr./Daiva Jankauskaitė
„PetCity“ nuotr./Daiva Jankauskaitė

Reikėtų įsigyti įvairių žaislų ir kramtalų, pratinti negraužti namų apyvokos daiktų. Užimtumo skatinimui gali pasitarnauti išmanieji žaislai ar uostymo kilimėliai, kurių galite įsigyti bet kurioje „PetCity“ parduotuvėje Vilniuje, Klaipėdoje arba Panevėžyje. Tokie užsiėmimai ne tik padės kuriam laikui augintiniui būti užimtam, tačiau ir skatins jo protines savybes.

„PetCity“ nuotr./Šuo
„PetCity“ nuotr./Šuo

Įsigijus šuniuką, taip pat svarbu paslėpti laidus ir smulkius daiktus, kuriuos augintinis galėtų praryti.

„Iš anksto svarbu susirasti ir dresūros specialistą bei veterinarijos kliniką, į kurią galėsite kreiptis pirmajai apžiūrai arba ištikus bėdai“, – vardijo veterinarijos gydytoja. „PetCity“ klinikose pirmoji profilaktinė apžiūra yra nemokama, o tai gali būti puiki proga naujam šeimos nariui susipažinti su savo veterinarijos gydytoju bei socializuotis naujoje aplinkoje.

„PetCity“ nuotr./„PetCity“ klinika
„PetCity“ nuotr./„PetCity“ klinika

– Ką būtina žinoti suaugusiems ir mažiems šeimos nariams, prieš priimant gyvūną į savo šeimą?

– Visa šeima turėtų aptarti bendras taisykles, kurių bus laikomasi atvykus augintiniui. Šunelis greičiau išmoks namų taisykles, jeigu visa šeima jų laikysis kartu. Reikėtų pratinti prie miegojimo vietos, pasivaikščiojimo ir šėrimo grafiko, elgesio taisyklių žaidžiant, šeriant, dresuojant.

– Kaip skiriasi pasiruošimas naujo augintinio priėmimui namuose, priklausomai nuo to, iš kur jis atkeliauja – iš gyvūnų prieglaudos, veisėjų, gyvūnų parduotuvės, yra rastas gatvėje, perkamas pagal skelbimą iš nepažįstamų žmonių ar atiduoda artimieji?

– Pasiėmus šunelį iš lauko būtina atlikti visas rutinines procedūras – dehelmintizaciją, vakcinacijas. Šunims iš veislyno šios procedūros dažniausiai jau būna atliktos.

„PetCity“ nuotr./Šuo
„PetCity“ nuotr./Šuo

Pasiimant suaugusį šunį iš lauko ar prieglaudos jis turės susiformavusį charakterį ir elgseną. Tačiau ir suaugusius šunis galima įpratinti prie naujų taisyklių. Dresūros patartina kreiptis į specialistą. Šunelis, pasiimtas iš veislyno, bus socializuotas ir išmokytas pagrindinių namų taisyklių.

– Kokios sveikatos procedūros būtinos prieš apsigyvenant šuniukui namuose?

–​​​​​​​ Dehelmintizacija ir vakcinacija. Dehelmintizuoti šunelį reikėtų 10 dienų prieš vakcinaciją. Jaunas gyvūnas turėtų būti vakcinuojamas bent 2 kartus: 8 ir 12 savaičių amžiaus. Dehelmintizuoti šunį iki 6 mėnesių reikėtų kas mėnesį, vėliau kas 3-4 mėnesius.

–​​​​​​​ Kokios nebūtinos procedūros, bet rekomenduotumėte jas iš savo patirties?

–​​​​​​​ Pasiėmus naują augintinį, rekomenduojama pratinti prie nagų kirpimo, ausų valymo, šukavimo, dantų valymo. Liesti kojas, ausis, dantis. Atliekant procedūras girti ir skatinti skanėstais, kad suaugus gyvūnas šių procedūrų nebijotų.

„PetCity“ nuotr./„PetCity“ parduotuvėje
„PetCity“ nuotr./„PetCity“ parduotuvėje

–​​​​​​​ Nuo ko reikia saugoti naminį gyvūnėlį?

–​​​​​​​ Reikėtų naudoti priemones nuo ektoparazitų. Erkės perneša krauju plintančias ligas. Nuo erkių gali būti naudojami antkakliai, lašai, tabletės. Vasarą šunį reiktų saugoti nuo karščio, ilgai būnant lauke atkreipti dėmesį į šuns savijautą, nepamiršti augintiniui paimti vandens, užtikrinti galimybę pasislėpti pavėsyje.

Žiemą trumpaplaukius šunis reikėtų aprengti, kad neperšaltų, naudoti pėdų vašką, grįžus namo nuplauti pėdutes nuo druskų. Užtikrinti, kad gyvūnas nepabėgtų, ypač rūpintis kalytėms rujos metu arba gyvūnui išsigandus.

Nuo šalčio ir drėgmės sauganti apranga
Nuo šalčio ir drėgmės sauganti apranga

Per naujuosius metus nepatarčiau vesti į lauką šaudant fejerverkams. Taip pat reikia čipuoti augintinį arba uždėti antkaklį su ID medalionu, kuriame būtų jūsų kontaktinė informacija.

–​​​​​​​ Mityba – ypač svarbi. Kokių klaidų nedaryti ir į ką atkreipti dėmesį renkant ėdalą naujam šeimos nariui?

–​​​​​​​ Pasiėmus naują augintinį nereikėtų staigiai keisti pašaro, geriau kelias dienas maitinti maistu, kurį gaudavo pas senuosius šeimininkus. Pereinant prie naujo pašaro 5-7 dienas jis maišomas su senuoju, mažinant senojo ir didinant naujojo pašaro kiekį, kad būtų išvengta virškinimo trakto sutrikimų. Šerti rekomenduojama tik premium arba super premium klasės ėdalu, skirtu augintinio fiziologiniams poreikiams, pasirenkant pagal amžių ir dydį.

„PetCity“ klinikų ir parduotuvių specialistai visada patars, koks maistas geriausiai tinka jūsų augintiniui. Čia rasite ne tik itin gausų aukščiausios klasės maisto, konservų ar skanėstų asortimentą, tačiau ir veterinarines dietas.

–​​​​​​​ Ar visada mažas šuniukas reiškia netvarką namuose ir bemieges naktis?

–​​​​​​​ Priežiūra priklauso nuo augintinio charakterio, buvusių šeimininkų auklėjimo, socializavimo. Pirmąją savaitę augintinis pratinasi prie naujų namų, šeimininkų ir taisyklių. Vėliau augintinis įpranta prie šeimininkų rutinos. Siekiant greičiau išmokyti namų taisyklių ir sukurti ryšį su augintiniu, rekomenduojama užsiimti dresūra, kasdien skirti laiko mokyti norimo elgesio.

–​​​​​​​ Apie kokias veisles ypač patartumėte pasvarstyti, jei tai pirmas augintinis, ir kokių galbūt geriau nesirinkti?

–​​​​​​​ Sunkesnėmis veislėmis laikomi darbiniai šunys – belgų aviganiai, borderkoliai, sibiro haskiai, laikos ir panašios veislės. Tačiau tai priklauso nuo būsimo šeimininko gyvenimo ritmo, noro dresuoti šunį su specialistų pagalba. Skirtingiems šunims reikalingi skirtingas fizinis krūvis. Renkantis sudėtingesnę veislę, šeimininkai turi būti pasiryžę dirbti su dresuotuojais ir elgesio specialistais, kiekvieną dieną užsiimti su augintiniu.

„PetCity“ nuotr./Šuo
„PetCity“ nuotr./Šuo

–​​​​​​​ Kokių veislių (ar beveisliai) šuniukai – atspariausi, paklusniausi?

–​​​​​​​ Priklauso nuo individualaus šuniuko charakterio ir šeimininkų įdirbio. Kiekviena veislė gali būti paklusni, jeigu šeimininkas daug dirbs su savo augintiniu. Augintinio sveikata priklauso nuo daugelio faktorių: genetikos, gyvenimo sąlygų ir individo savybių, todėl prieš įsigyjant augintinį rekomenduojama pasidomėti jo protėvių sveikata.

–​​​​​​​ Dresūra patartumėte pasirūpinti prieš priimant naminį gyvūną, ar kai apsipras?

–​​​​​​​ Rekomenduojama apie dvi savaites leisti augintiniui apsiprasti su naujais šeimininkais ir nauja aplinka. Tuo pat metu šeimininkai susipažįsta su augintinio charakterio savybėmis ir elgesio ydomis, kurias reikės koreguoti dresūros pagalba.

„PetCity“ nuotr./Šuo po grožio procedūros
„PetCity“ nuotr./Šuo po grožio procedūros

–​​​​​​​ Ką patartumėte negalintiems apsispręsti, kalytę ar šuniuką rinktis? Į ką atkreipti dėmesį? Kokie pliusai ir minusai?

–​​​​​​​ Patinai dažnai būna didesni, masyvesni, negu tos pačios veislės kalytės. Nekastruoti patinai gali būti agresyvesni su kitais patinais, ieškoti kalyčių jų rujos metu, būti neramūs. Rekomenduojama neveisiamus patinus ir kalytes kastruoti, išvengiant šio nepageidaujamo elgesio ir kitų ligų atsiradimo rizikos.

​​​​​​​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius