Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 09

Neįprastas augintinis namuose: vietoj šuns ar katės – skruzdėlių kolonija. Specialisto patarimai

Ar kada pagalvojote, jog namuose galite auginti ne tik šunį ar katę, bet ir... skruzdėles? Būtent tokius augintinius siūlo Baltijos šalyse verslą plėtojantis Jonas Mikalauskas. Jis pasakoja, jog skruzdėles auginti itin įdomu vaikams, kurie, kasdien skirdami labai nedaug laiko, gali stebėti skruzdėlių fermos augimo procesą, mokytis atsakomybės, kantrybės.
Namuose auginamos skruzdėlės.
Namuose auginamos skruzdėlės. / Skruzdis.lt nuotr.

Šį verslą J.Mikalauskas plėtoja jau beveik metus. Kol kas pasiūloje yra Messor Structor rūšies skruzdėlės bei joms skirti namai – formikariumai. Šios rūšies skruzdės gyvena stepių zonoje nuo Prancūzijos iki pat Kinijos ir dar vadinamos „skruzdėmis pjovėjais“, mat maitinasi nukritusiais grūdais, tad šių vabzdžių mitybos didelę dalį sudaro angliavandeniai. Ši skruzdžių rūšis labai lengvai auginama ir gana lengvai pakelia pradedančiųjų augintojų klaidas.

„Tai populiarėjantis pasaulyje dalykas. Vaikai labai užsikabina. Žinote, šunimi, katinu reikia rūpintis, o skruzdėlėms užtenka daugiausia 10 minučių per dieną.

Jos labai tinkamos vaikams nuo 8 iki 12 metų. Auksinis amžius, kai jau esi atsakingas, gali augint patogioje vietoje, gali iš labai arti apžiūrėti. Santykis toks gana vienpusis, nes šiuo atveju tau nepavizgins uodegos, kaip katinas ar šuo, bet yra kita pusė – matai, kad kolonija didėja, plečiasi. Nėra geresnio jausmo, tik reikia kantrybės, išmanymo.

Žinoma, ne kiekvienas tokių savybių turi, būna, nuleidžia rankas, bet aš iš savo pusės padarau visą darbą ir suteikiu visas žinias. Taip pat, kaip bebūtų keista, skruzdėmis domisi suaugę vyrai: skambina, domisi, klausinėja. Nežinau, kodėl būtent jie, bet taip yra“, – pasakoja J.Mikalauskas.

Paprastai jis smalsuoliams rekomenduoja pradėti nuo penkiolikos skruzdžių fermos su motinėle. Jos pas šeimininkus keliauja mėgintuvėlyje. Per keletą dienų vadovaujantis patarimais skruzdės persikelia į formikariumą, kur ima kurtis ir gausinti koloniją.

„Pradžia atrodo sudėtinga, nes niekas nežino, kaip, ką daryti, o paskui iš lėto atsiranda žinojimas. Skruzdėles auginant labai svarbu maitinimas. Jei duodat joms baltymų – virto kiaušinio, vištienos, angliavandenių, vaisių, tarkime, obuolio, jei gauna pakankamai drėgmės, tuomet nėra jokių sąlygų, kad jos nedėtų kiaušinėlių“, – pasakoja neįprastą verslą plėtojantis vyras.

J.Mikalauskas pasakojo apie berniuką iš Radviliškio, kurį įvardija tiesiog skruzdėlių fanatiku. Berniukas visą informaciją suguldo specialiai tam skirtame sąsiuvinyje. Jame jau įrašyta, jog kolonijoje gyvena 120 skruzdžių. Berniukas rudenį pradėjo auginti 20 vabzdžių.

Skruzdėlės gyveno dar tada, kai buvo dinozaurai, taigi jau prieš 140 mln. metų.

„Atrodo, kas tos skruzdės, ropinėja sau, ir viskas, bet jos yra tokia gyvybės forma, kuri prisitaiko ir gali išgyventi daug kur. Jų nėra tik Antarktidoje ir kai kuriose salose. Jos universalios. Skruzdės gali įveikti kliūtis, egzistuoja bendruomeninis gyvenimas. Skruzdėlės gyveno dar tada, kai buvo dinozaurai, taigi jau prieš 140 mln. metų, o žmonės, beždžionės, sąmoningėjimas atsirado anksčiausiai prieš 1,5 mln. metų.

Kiek aš gilinuosi, vis surandu įdomių faktų apie skruzdėles, jų rūšis. Yra kolonijų po 30 skruzdžių, bet jos pačios fiziškai stiprios, apsigina, maistu apsirūpina. Vaikams tie faktai imponuoja, kad skruzdėlė įsikabinusi gali sukelti skausmą lyg būtų iššauta į tą vietą iš šautuvo, tarsi kulkos paliktas skausmas. Jie užsikabina už baimės. Klausia, ar galima tokią koloniją nusipirkti, įsigyti, nors Lietuvoje tokią koloniją gauti yra labai sunku“, – 15min kalbėjo J.Mikalauskas.

Skruzdis.lt nuotr./Namuose auginamos skruzdėlės.
Skruzdis.lt nuotr./Namuose auginamos skruzdėlės.

Pasak jo, skruzdėles auginantys vaikai prie jų labai prisiriša, išgyvena, jei ne viskas pavyksta. Pradžioje prireikia ir tėvų pagalbos. Pasitaiko, jog skruzdės ir motinėlė miršta, tad vaikai išgyvena psichologiškai, verkia, pyksta.

„Būna, nebenori tada daugiau auginti, o praeina kažkiek laiko ir naują koloniją perka. Juk šuo irgi suserga, veži pas veterinarą. Labai daug priklauso nuo tėvų priėjimo, pateikimo. Svarbu, kad parodytų vaikams pavyzdį, rūpestį. Tai svarbus momentas, bet iš tiesų skruzdžių priežiūrai per dieną užtenka tik dešimties minučių. Kai pagalvoju, kai aš buvau vaikas, tokių dalykų nebuvo. Buvo keli variantai – šuo, katytė arba akvariumas, ir viskas. Dabar ir gyvates gali auginti, ir tarakonus, dar ką nors“, – sako verslą plėtojantis vyras.

Anot jo, auginant skruzdėles itin svarbu joms nesukelti streso. Pasitaikė atvejis, kuomet paskambinusi šeima guodėsi, kad vienoje iš dviejų įsigytų fermų išmirė didžioji dalis skruzdžių, liko vos kelios. Pasidomėjus apie mitybą ir kitas aplinkybes, paaiškėjo, jog per Šv. Kalėdas šeimoje viešėjo giminaičiai, kurie vieną formikariumą vis kilnojo ir nešiojo iš vienos vietos į kitą.

„Kiekvienas formikariumo sutrenkimas joms didelis stresas. Įsivaizduokite, jei drebėtų jūsų namai. Jos tada stveria kiaušinėlius ir lekia ieškoti ramesnės vietos“, – sakė pašnekovas.

Paklaustas, ar namuose galima auginti Lietuvos gamtoje aptinkamas skruzdes, J.Mikalauskas sako, jog tai realu, tačiau kitaip, nei minėta Messor Structor skruzdžių rūšis, mūsuose gyvenančios skruzdėlės turi žiemojimo ciklą, tad jas kurį laiką reikėtų padėti į šaldytuvą „žiemos miegui“.

Ateityje J.Mikalauskas sako ketinantis pasiūlyti ir platesnį asortimentą šių vabzdžių, gal net ir egzotiškų skruzdžių, nes paprastomis skruzdėmis ne kiekvieną nustebinsi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius