Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 09

Patarimai šunų augintojams: šeimininkai yra atsakingi už tai, kad šuo pailsėtų pagal savo, o ne žmogiškuosius poreikius

Nė vienas iš mūsų nenori, kad augintinis būtų per daug įsitempęs skirtingose situacijose ar tiesiog leisdamas laiką namuose su mumis. Vis dėlto, kas antras šeimininkas padaro vieną iš esminių klaidų – pamiršta, kad šuo nėra žmogus ir kad jo poreikiai visiškai kitokie.
Šunys
Šunys / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Augintinis Šuo

Vienas paprasčiausių pavyzdžių – miegojimo grafikas. Suaugusių šunų paros režimas turėtų būti sudaromas vadovaujantis formule: 50x30x20 (ramus miegas x būdravimas x aktyvus laikas). Ir svarbiausias žodis čia turėtų būti „sudaromas“, nes būtent šeimininkai ir yra atsakingi už tai, kad šuo pailsėtų pagal savo, o ne žmogiškuosius poreikius.

Ar tikrai rūpinatės šuns poreikiais?

Kas nutinka karantininiams šuniukams? Jie dažnai yra tiesiog priversti prisitaikyti prie šeimininko grafiko: kartu keliasi, „eina“ į darbą, pietauja, ilsisi ir pan. Kitaip sakant, aktyviai praleidžia apie 10–12 val. O tai reiškia, kad 16 valandų miego per parą „nesurinksim“ net ir labai norėdami.

Taip mažas visus mylintis augintinis tampa skambučiu

Būtent todėl šunys, ypač jauno amžiaus, pakankamai nepailsi, o tuomet į visus dirgiklius pradeda reaguoti gerokai intensyviau. Taip mažas visus mylintis augintinis tampa skambučiu, reaguojančiu į kiekvieną krepštelėjimą už durų. Kaltų toli ieškoti nereikia.

Gerbiami šunų augintojai, tereikia pažiūrėti į veidrodį ir tiesiai šviesiai atsakyti, ar tikrai rūpinatės šuns poreikiais, o gal tiesiog gera turėti „patogų“ šunį, kuris yra šalia vos tik pajudinus koją?

Barkvilio akademijos nuotr./Aura Jankūnaitė
Barkvilio akademijos nuotr./Aura Jankūnaitė

Miego ciklas – iš kelių fazių

Labai svarbu tai, kad miego ciklas susideda iš kelių fazių, kurios keičia vieną kitą ir kartojasi. Kone svarbiausia faze laikomas REM miegas (kitaip vadinama neramaus miego stadija) – šioje stadijoje smegenys intensyviai dirba. Įrodyta, kad būtent šiuo metu daugiausiai mokomasi ir tuo pačiu smegenys linkusios „persikrauti“, todėl mažėja nervinė įtampa.

Žmogus miegodamas praleidžia apie 25 proc. miego laiko būtent REM stadijoje, tuo tarpu šuo – tik 10 proc. Būtent dėl šios priežasties šunims ir reikia daugiau miego nei žmonėms.

Dažnai mažiau miega tie šunys, kurie priskiriami darbinių veislių šunims

Atsiminkite vieną paprastą dalyką: jei jūsų augintinis miega per mažai, vienokių ar kitokių elgsenos problemų paprasčiausiai neišvengsite.

Reikia žinoti ir tai, kad daugiau nei vidutiniškai miega jauni šuniukai, seni, nutukę bei sergantys šunys. Dažnai mažiau miega tie šunys, kurie priskiriami darbinių veislių šunims: jų paskirtis yra nuolatos sekti, stebėti ir būti pasiruošusiais, todėl jų miego ciklai yra trumpesni nei, tarkim, dekoratyvinių veislių.

Kada šunims griūva dangus?

Išsiskyrimo nerimas – tai sąvoka, kurią pasibaigus karantinui sužinos daugelis šunų šeimininkų. Didžioji dalis dabartinių šuniukų vieni namuose nebūna beveik niekada. O tai reiškia, kad jie tiesiog nemoka pabūti vieni.

Visą savo saugumo jausmą karantininiai šuniukai sutelkia į vienintelį objektą – žmogų. Tad nieko keisto, kad šeimininkui išėjus, šunims tiesiog pradeda griūti dangus!

Visi šunys, nepriklausomai nuo jų veislės ar dydžio, veikia vedami impulsų ir instinktų, tad naujose situacijose jie yra linkę pritaikyti anksčiau pasiteisinusį veiksmą ir taip bando kontroliuoti tai, kas vyksta aplink.

123RF.com nuotr./Mylimas augintinis
123RF.com nuotr./Mylimas augintinis

Būtent todėl prie vienumos neįpratusį šunį palikus vieną jis gali kaukti, loti, graužti daiktus, o kartais elgtis – net žaloti save. Kad ir kaip keistai tai skambėtų, tačiau tą sekundę tokia elgsena – emociškai – šunims savotiškai „padeda“. O kaip, žino kiekvienas šunų augintojas – šunys visuomet daro tai, kas veikia. Visuomet.

Tad jei jūsų tikslas – „pertemptas“ šuo: tereikia ir toliau 24 val. per parą laiką leisti vienoje erdvėje, neatsižvelgti į šuns poreikius, nesudaryti tinkamo grafiko ir rūpintis tik savo patogumu. Jei tai darysite – sveikinu, anksčiau, ar vėliau jūsų augintinis tiesiog perkais. O jei norite laimingo augintinio – leiskite šuniui būti šunimi!

Aura Jankūnaitė yra Lietuvos kinologų draugijos (LKD) trenerė, veterinarijos felčerė, Barkvilio akademijos lektorė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius