Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 29

Pažink draugą: mažieji vokiečių špicai – pūkuoti laimės debesėliai ant raudonojo kilimo

Modesta Malinauskaitė, „PetCity OZAS“ parduotuvės vadovė, turinti mažųjų vokiečių špicų veislyną „Pūkuotas pasalūnas“, labai dažnai savo kolegas pradžiugina atsivesdama mylimus augintinius į darbą. Juos, beje, drąsiai galima pavadinti žvaigždėmis ant raudonojo kilimo tikrąja to žodžio prasme. Modestos auginami šuniukai jau spėjo nusifilmuoti ir reklamose, ir kine, taip pat dalyvauja ir įvairiose fotosesijose.
Modesta augina tikrus laimės debesėlius – mažuosius vokiečių špicus
Modesta augina tikrus laimės debesėlius – mažuosius vokiečių špicus / Asmeninio archyvo nuotr.

Paklausta, kuo ją patraukė mažieji vokiečių špicai, Modesta sako, kad iš tikrųjų jos didžioji meilė buvusi vokiečių aviganių veislė. „Aš vokiečių aviganį įsigijau sulaukusi 15-os metų, o tuomet pradėjau dalyvauti parodose. Kadangi vokiečių aviganiai yra statomi dvigubu hendlingu ir pats šeimininkas to daryti negali, pradėjau ieškoti mažesnio šuniuko su kuriuo būtų galima tai daryti – dalyvauti parodose. Mane labiausiai sužavėjo mažųjų vokiečių špicų išvaizda, o paskui ir charakteris. Mano nuomone špicai – tai sumažinti vokiečių aviganiai“, – sako M.Malinauskaitė.

VIDEO: 100 šunų veislių: mažasis vokiečių špicas

Ištikimi ir tvirto charakterio

Šiuo metu Modesta laiko namuose 5 mažuosius vokiečių špicus, 2 vokiečių aviganius, taip pat katiną. Visiems augintiniams puikiai sekasi kartu augti ir sugyventi, jie priima vienas kitą kaip šeima, tad namuose visuomet linksma ir smagu.

Asmeninio archyvo nuotr. /Modesta augina tikrus laimės debesėlius – mažuosius vokiečių špicus
Asmeninio archyvo nuotr. /Modesta augina tikrus laimės debesėlius – mažuosius vokiečių špicus

Pasakodama apie šios veislės šunų charakterį, Modesta pastebi, kad yra ir išlepintų šios veislės atstovų, nes kai kurie jų nėra auklėjami taip, kaip turėtų. „Dauguma šeimininkų nesureikšmina tam tikrų dalykų, praleidžia juos pro akis, nes viską nuperka šių šuniukų išvaizda – mieli, pūkuoti, gražūs.

Tačiau juos auklėti reikia nuo mažumės – taip jie puikiai išmoks komandų ir viską darys kartu, pavyzdžiui, mielai eis į žygius dešimtis kilometrų. Jiems lygiai taip pat reikia ir tvarkos. Špicų charakteris yra tvirtas, jie nejaučia baimės prieš didesnius šunis ir elgiasi su jais kaip lygus su lygiu. Kiek turiu jaunų šunų, tai jie, pastebiu, mieliau laiką mėgsta leisti su aviganiais, o ne su savo kompanionais“, – sako pašnekovė.

Ji priduria, kad daugiausiai laiko špicams reikia skirti iki metų, kol šuniukas auga, socializuojasi. Jiems reikia dresūros, kad mokėtų komandas, nelotų, būtų paklusnūs – tai užima daugiausiai laiko. „Aš stengiuosi su šunims praleisti visą laiką, kai nedirbu, tai pat kai kuriuos veduosi kartu į darbą – visada būnu kartu su geriausiais draugais. Atostogauju taip pat su augintiniais, o jeigu jų kartu vežtis negaliu, iškart atsiranda ne vienas norinti pagloboti mano šuniukus. Nemažai draugų yra saugoję šunis, todėl jų pasiilgsta, hendleriai taip pat mielai juos pagloboja, tad jie vieni prie kitų yra pripratę ir puikiai leidžia laiką“, – sako Modesta.

Špicas puikiai tinka kaip pirmas augintinis

Pasak Modestos, mažasis vokiečių špicas kaip pirmas augintinis yra puikus pasirinkimas, tačiau dėmesį vertėtų kreipti į veisėją, su kuriuo būtų galima susitarti, pasikalbėti, kad sutaptų šeimininko ir veisėjo biolaukai ir požiūris.

„Jeigu žmogui nėra svarbi lytis ar spalva, geriausia tartis su veisėju, kad jis patartų kokį šuniuką rinktis, koks labiausiai atitiktų būsimo šeimininko gyvenimo būdą. Špicas tinkamas visiems – jis prisitaiko prie savo šeimininko, tad gali būti ir labai aktyvus, ir ramus – svarbiausia, kad jis būtų kartu su žmogumi, savo šeimininku. Kaip veislė jie turėtų būti meilūs, ir nors man darbe tenka sutikti skirtingo charakterio špicus, tačiau apskritai tai tikrai draugiška veislė. Mano šunys tokie, kad jie pribėgs prie bet ko, mielai bendraus, džiaugsis paimti ant rankų, paglostyti ir sulaukę dėmesio“, – sako Modesta.

Asmeninio archyvo nuotr. /Modesta augina tikrus laimės debesėlius – mažuosius vokiečių špicus
Asmeninio archyvo nuotr. /Modesta augina tikrus laimės debesėlius – mažuosius vokiečių špicus

Ji priduria, kad mažieji vokiečių špicai yra lepūs šunys ir puikiai moka manipuliuoti šeimininkais. Jeigu nors šiek tiek paleisite vadeles, jie iškart išsireikalaus bet kokio skanėsto, neklausys, los ir būtent tai gali tapti didžiausia problema. Modesta sako, kad jeigu nieko dėl to nedarysite, tikrai sulauksite sunkumų – dėl nesustabdomo lojimo šeimininkai vėliau kreipiasi į veisėjus, dresuotojus, o taip nutinka būtent dėl lepinimo, nes nėra nustatytos ribos, kad taip daryti yra neleistina.

„Aš tikrai patarčiau įsigijus šuniuką jį dresuoti, ypač, jeigu tai pirmas šuniukas jūsų šeimoje. Dresuotojai dažniausiai moko šeimininkus, o ne šunis, kaip bendrauti, supažindina su būsimomis veiklomis, nustato gaires, kaip elgtis, kad šuniukas būtų gerai išauklėtas ir nesudarytų nei jums, nei aplinkiniams jokių problemų.

Asmeninio archyvo nuotr. /Modesta augina tikrus laimės debesėlius – mažuosius vokiečių špicus
Asmeninio archyvo nuotr. /Modesta augina tikrus laimės debesėlius – mažuosius vokiečių špicus

Tai ir šeimai su vaikais tinkamas augintinis, tik reikia auklėti tiek šunį, tiek vaiką. Negalima leisti daryti visko, ko tik užsinori. Kiekvienas turi turėti savo asmeninę erdvę, kurioje ilsisi ir tuo metu vaikai turėtų gerbti šuns norą pailsėti ir pamiegoti. Labai mažiems vaikams špicas gali netikti dėl to, kad pats yra labai mažas šuniukas dėl jo paties sveikatos. Geriau špicą įsigyti tada, kai vaikai paauga, tačiau šie šunys tikrai myli vaikus“, – sako M.Malinauskaitė ir priduria, kad viskas priklauso nuo tėvų, kurie turėtų užtikrinti, kad šuniukas jaustųsi komfortabiliai.

Pašnekovė pasakoja, kad jos špicai labai gražiai bendrauja tarpusavyje – tai tikras džiaugsmas akims: „Turime trijų kartų špicus – močiutę, mamą ir dukrą, tad tikrai smagu žiūrėti, kaip jos viena kita rūpinasi ir tarpusavyje visai kitaip elgiasi nei kad su kitais šuniukais“, – sako Modesta.

Priežiūra, mityba ir sveikata

Dažnai žmonės klausia, ar špicus Modesta šukuoja kiekvieną dieną, tačiau ji sako, kad šukuoti juos reikia kur kas rečiau – užtenka karto per savaitę: „Maudyti patariama kartą per mėnesį, tik svarbu turėti tinkamas priemones, šukas, kosmetiką. Šeriasi špicai kartą per metus, o patelės – prieš ar po rujos. Plaukų tikrai nebūna daug – tik šėrimosi sezono metu“, – sako Modesta.

Asmeninio archyvo nuotr. /Modesta augina tikrus laimės debesėlius – mažuosius vokiečių špicus
Asmeninio archyvo nuotr. /Modesta augina tikrus laimės debesėlius – mažuosius vokiečių špicus

Špicus pašnekovė šeria sausu maistu, o viena kalytė maitinama raw mityba, kuri jai tinka labiausiai. „Geriausia, kai šuniukui atrastas maistas puikiai tinka, tada nerekomenduojama jo keisti. Visada sakau – nėra vieno geriausio maisto, yra maistas, kuris tinka jūsų šuniui geriausiai. Tik svarbu, kad jis būtų super premium klasės“, – pataria Modesta.

Kalbėdama apie šios veislės sveikatą Modesta sako, kad dažnas špicų nusiskundimas – išnirusios girnelės, dažnėja ir alopecija, tačiau nėra tyrimų, kurie nustatytų ar špicas sirgs, ar ne.

„Labiausiai savo augintinius myliu už begalinę nesavanaudišką meilę, atsidavimą. Nesvarbu, kokia būtų tavo nuotaika – špicai yra pačios geriausios nuotaikos užtaisai ir visada norės kartu kažką nuveikti. Tikrai ne veltui juos vadina mažais laimės debesėliais“, – komplimentų savo mylimiems augintiniams negaili M.Malinauskaitė.

PetCity klinikos veterinarijos gydytojo-kardiologo Laimučio Paulausko komentaras apie špicų sveikatą

Asmeninio archyvo nuotr. /Laimutis Paulauskas
Asmeninio archyvo nuotr. /Laimutis Paulauskas

Specialistas sako, kad dažniausiai mažiesiems vokiečių špicams pasitaiko tokios sveikatos bėdos:

  • Trachėjos kolapsas (arba tracheobronchomaliacija), trachėjos žiedų susilpnėjimas ir dorsalinės trachėjos membranos įvirtimas į kvėpavimo takų spindį. Liga gali pasireikšti bet kokioje amžiaus grupėje. Pagrindiniai simptomai – sausas skardus, žąsies gagenimą primenantis kosulys. Rekomenduoja vengti kaklo traumų, antkaklių, naudoti petnešas, saugoti nuo itin drėgno oro ir perkaitimo.
  • Girnelių liuksacija – kelio girnelės nestabilumas/išnirimas, pasireiškiantis pasikartojančiu spontaniniu šlubavimu viena ar abejomis užpakalinėmis kojomis. Dažniausias klinikinis simptomas – šuniui einant/bėgant užpakalinė koja pakeliama be jokios priežasties.
  • Alopecija X – plauko folikulų liga, pasireiškianti plikimu. Pasireiškia nuo plaukų slinkimo užpakalinėje kūno dalyje (uodega, šlaunys) ir palaipsniui plinta į priekinę kūno pusę. Galva ir galūnės dažniausiai būna nepaveiktos plikimo. Tiksli ligos priežastis nėra žinoma, tačiau manoma, jog lytiniai hormonai šiam susirgimui gali turėti įtakos.
  • Miksomatozinė mitralinio vožtuvo liga – širdies vožtuvų liga, pasireiškianti šunims nuo 6 m. amžiaus. Pagrindinis ankstyvos ligos požymis – širdies ūžesys, kuris gali būti išgirstas auskultacijos metu, bet kurio veterinarijos gydytojo. Pirmieji ligos simptomai – kosulys, padažnėjęs kvėpavimas, sąmonės netekimas. Pasireiškus pirmiesiems požymiams, liga būna jau pažengusi, tad kasmetinė auskultacija skiepų metu yra geriausia ankstyvos diagnostikos priemonė, norint prilėtinti ligos progresavimą ir pagerinti gyvūno gyvenimo kokybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius