Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 29

Rūkymas nuodija ir naminius augintinius: kokie gyvūnai labiausiai dėl to kenčia

Dauguma rūkalių žino, kad rūkymas kenkia jų ir šalia esančių žmonių sveikatai, tačiau retai susimąsto apie savo augintinius. Šie, sukdamiesi aplink šeimininkus, priversti kvėpuoti prirūkytu oru ir nulaižyti nusėdusių tabako dūmų daleles.
Augintiniai
Augintiniai / 123RF.com nuotr.

Tabako dūmuose yra daugiau nei 7 tūkst. cheminių medžiagų, kurių daugelis yra nuodingos ir nuodija organizmą vien tik kvėpuojant prirūkytu oru, rašoma DR.VET veterinarijos klinikos pranešime spaudai.

Tai vadinama pasyviuoju arba antriniu rūkymu, kuris naminiams augintiniams kenkia panašiai kaip žmonėms ir gali sukelti tas pačias ligas – plaučių, nosies, sinusų vėžį, limfomą, taip pat akių, kvėpavimo takų bei odos ligas.

DR.VET veterinarijos klinikos nuotr./Rūta Noreikaitė-Bulotienė
DR.VET veterinarijos klinikos nuotr./Rūta Noreikaitė-Bulotienė

Gresia ne tik plaučių vėžys

„Net jeigu rūkoma balkone ar plačiai atvėrus langus, dalis dūmų patenka į vidų ir juos pasyviai įkvepia tiek šunys, tiek katės. Dalis tabako dūmų išskiriamų toksinų yra bekvapiai, todėl, nežinodami, koks toksinų kiekis patenka į augintinio organizmą, net rūkydami paplūdimyje ar automobilyje plačiai atidarę langus rizikuojame pakenkti savo gyvūnui.

Tabako dūmai ardo mūsų augintinių organizmo ląsteles ir sukelia rizikas sirgti įvairiomis onkologinėmis ligomis, ypač kvėpavimo sistemos“, – kalba veterinarijos gydytoja Rūta Noreikaitė-Bulotienė.

Prirūkytoje aplinkoje gyvenančioms katėms kyla didesnė rizika susirgti astma ir plaučių vėžiu, taip pat jos dukart dažniau serga limfoma arba limfmazgių vėžiu.

Tyrimais pastebėta, kad ilgasnukiai šunys dažniau suserga nosies ir sinusų vėžiu – greičiausiai dėl to, kad toksiškos dalelės ilgiau lieka jų nosyse. Tuo tarpu trumpasnukiai šunys dažniau serga plaučių vėžiu, nes daugiau įkvėptų rūkalų dalelių patenka į jų plaučius.

Kambarinių paukščių kvėpavimo sistema itin jautri ore esantiems toksinams, todėl plunksnuoti rūkančių šeimininkų augintiniai gali dažniau sirgti įvairiomis kvėpavimo takų ligomis bei plaučių vėžiu. Jiems taip pat kyla didesnė odos, širdies, akių ligų ir vaisingumo problemų rizika.

Nulaižo nuo kailio

Tačiau antrinis rūkymas dar ne viskas. Pasak veterinarijos gydytojos R.Noreikaitės-Bulotienės, naminiams augintiniams, ypač katėms, kenkia ant kailio patekusios tabako dūmų dalelės, kurias gyvūnai nulaižo „besišvarindami“.

Tai vadinamasis tretinis rūkymas, kai tabako dūmų likučiai lieka nusėdę ant baldų, kilimų ar augintinių kailio dar ilgai po to, kai patalpa išvėdinama.

„Kiek ilgai tabako dūmai lieka ant kailio, ko gero, priklauso nuo to, kaip dažnai šeimininkas rūko, ar tą daro uždarose, ar atvirose erdvėse, bei kokia toksinų koncentracija išskiriama ir nusėda ant kailio dalelių pavidalu.

Labiau dėl rūkančių šeimininkų kenčia katės, nes jos ne tik įkvepia tabako dūmų nuodus, bet ir nulaižo juo nuo savo kailio. Pastebėta, kad itin dažnai namuose rūkančių šeimininkų katės turi polinkį sirgti astma – sunkia kvėpavimo takų liga, pasireiškiančia kosuliu ir dusuliu“, – sako R.Noreikaitė-Bulotienė.

123RF.com nuotr./Katė
123RF.com nuotr./Katė

Vėdinti patalpas neužtenka

Rūkantiems augintinių šeimininkams patartina plauti rankas po kiekvieno rūkymo ir ne tik gerai vėdinti patalpas, bet ir dažnai valyti kilimus, augintinio guolius, naudoti garinius siurblius.

Taip pat negalima palikti nei nuorūkų, nei juo labiau cigarečių gyvūnams pasiekiamose vietose – jeigu šunys ar katės rastų ir nuspręstų jų „paragauti“, pasekmės gali būti itin liūdnos.

R.Noreikaitė-Bulotienė taip pat primena, kad įvairūs aerozoliniai purškalai, namų gaivikliai kenkia augintinių sveikatai, dažnai sukelia alergijas, kvėpavimo takų ligas, todėl augintinių šeimininkams geriausia tokių purškalų atsisakyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius