Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 11

Širdį skauda ir augintiniui

Kai grįžus po darbo namuose pasitinka džiaugsmingas šuns amsėjimas ar prie kojų glaudžiasi meili katė, tarsi dingsta visas dienos nuovargis. Keturkojai ištikimi draugai ir šeimos nariai mums suteikia daug džiaugsmo, todėl turime jiems atsilyginti rūpestinga priežiūra ir laiku pasirūpinti jų sveikata. Šunys, katės kaip ir žmonės serga širdies ligomis. Apie kardiologines ligas pasakoja „PetCity“ veterinarijos klinikos gydytojas–kardiologas Laimutis Paulauskas.
Šuo
Šuo / „Fotolia“ nuotr.
Temos: 2 Širdis Augintinis

Šunys kenčia nuo širdies ydų

„Klinikinėje praktikoje dažniausiai tenka susidurti su gyvūnų širdies vožtuvų nesandarumu. Neaišku, kokie veiksniai tiksliai sukelia šią širdies ydą. Remiantis mokslininkų tyrimais, vožtuvo nesandarumui turi įtakos šuns veislė ir amžius“, – sako Laimutis Paulauskas.

Dažniausiai širdis pradeda streikuoti mažesnių veislių šunims, tokiems kaip kavalieriaus karaliaus Karolio spanieliams, taksams, pudeliams, čihuahua, jorkšyro terjerams, cvergšnauceriams, sveriantiems iki 9 kg, taip pat vidutinio amžiaus ir vyresniems kaip 7 metų šunims.
Veterinarijos gydytojo teigimu, didesnių veislių šunims būdingi širdies raumens pakitimai. Dažniausiai pasitaikanti liga yra dilatacinė kardiomiopatija: „Tai širdies raumens liga, kurios metu raumuo išsiplečia, suplonėja ir susilpnėja. Šie pakitimai lemia pablogėjusią širdies funkciją, ritmo pakitimus – taip sukelia širdies veiklos nepakankamumo simptomus. Ši liga yra žymiai pavojingesnė nei vožtuvų nesandarumas, nes greičiau progresuoja ir sunkiau laiku diagnozuoti. Vožtuvų nesandarumas ilgainiui gali išsivystyti į dilatacinę kardiomiopatiją.“ Širdies raumens liga būdinga šioms veislėms: dobermanams, vokiečių bokseriams, vokiečių dogams, kokerspanieliams.

Silpną širdį gali paveldėti

Katėms dažniausiai nustatoma kita širdies nepakankamumo priežastis – hipertrofinė kardiomiopatija. „Šios ligos metu širdies raumuo sustorėja ir susiaurėja širdies angos“, – teigia L. Paulauskas. Šią ligą katėms, kaip ir žmonėms, gali sukelti skydliaukės veiklos sutrikimai, taip pat liga gali būti genetiškai paveldėta. Tai ypač aktualu tokioms kačių veislėms: britų trumpaplaukėms, Meino meškėnams, sfinksams, skudurinukėms, taip pat ir mišrūnėms.

Pasak veterinarijos gydytojo, kačių širdies nepakankamumas dažniausiai sukelia bendruosius simptomus. Tai kosulys, kuris paūmėja ryte arba vakare, padažnėjęs kvėpavimas. Katė greitai pavargsta nuo fizinio krūvio, gali apalpti. Jai padidėja pilvo apimtis, atsiranda vangumas, sumažėja apetitas. Tik katėms būdingas ir dar vienas širdies nepankamumo požymis – lekavimas. Katė pradeda kvėpuoti per burną iškišusi liežuvį.

Pagrindiniai šunų širdies nepakankamumo požymiai, kuriuos gali pastebėti šeimininkai – greitesnis nuovargis, dusulys nuo įprastinių fizinių krūvių. Vėlesnėse ligos stadijose gyvūnas nuolat būna pavargęs, liūdnas, naktimis nesigula – vaikšto arba stovi, sunkiai kvėpuoja. Gali padidėti šuns pilvo apimtis, nors svoris krenta, jis gali stipriai suliesėti.

Svarbu laiku diagnozuoti

L. Paulauskas akcentuoja profilaktinę gyvūnų apžiūrą: „PetCity“ klinikoje apžiūrint kliniškai sveikus gyvūnus ir pastebėjus kvėpavimo, širdies ritmo pakitimus, gydytojas augintinio šeimininkus informuoja apie galimą susirgimą. Pacientas nukreipiamas kardiologo apžiūrai bei konsultacijai. Iš anksto diagnozuotas širdies veiklos sutrikimas prailgina augintinio gyvenimo trukmę ir pagerina jo kokybę.“

Kai augintinio šeimininkai kreipiasi tik tada, kai atsiranda gyvūno širdies nepakankamumo klinikiniai simptomai, sunkiau tikėtis gerų gydymo rezultatų. Kuo anksčiau bus identifikuoti širdies pakitimai ir paskirtas gydymas, tuo ilgiau augintinis išsaugos gerą savijautą ir džiugins šeimininkus savo draugija.

Prailgina gyvenimo trukmę

Jei augintinis priklauso rizikos grupei, širdies ligomis gali susirgti dėl veislės, amžiaus, klinikinės apžiūros metu diagnozuotų širdies veiklos sutrikimų, rekomenduojama nelaukti kol atsiras klinikiniai simptomai ir laiku atlikti visus būtinus tyrimus. „PetCity“ klinikoje gyvūnui užrašoma kardiograma, atliekamas širdies ultragarsinis tyrimas. „Jei nustatoma ankstyvos stadijos liga, skiriamas gydymas, kuris sulėtina širdies veiklos sutrikimų progresavimą“, – pabrėžia L. Paulauskas.

Veterinarijos gydytojo teigimu, širdies ligų gydymo tikslas – prailginti augintinio gyvenimo trukmę ir pagerinti jo kokybę. Širdies problemos dažniausiai nėra pagydomos, gydymas tęsiamas visą augintinio gyvenimą. Tai neapsunkina nei gyvūno, nei jo šeimininko, nes vaistai skiriami tablečių formos, kurios yra skanios ir augintinis mielai jas suėda.

Profilaktikai skiriami maisto papildai

Yra ir dar vienas būdas, kaip užkirsti kelią širdies veiklos sutrikimams, arba tiesiog pagerinti augintinio širdies funkciją – tai specialus maistas ir maisto papildai.

„Moksliniai tyrimai rodo, kad jeigu katėms trūksta aminorūgšties taurino – gali atsirasti dantų akmenys, suprastėti rega arba apakti, gali atsirasti širdies nepakankamumas. Šunys turi gauti aminorūgšties L-karnitino, kuris yra itin svarbus širdies darbui. Rekomenduočiau pasirinkti tokį gyvūnų pašarą, kurio sudėtyje būtų šios dvi aminorūgštys. Jeigu maiste jo trūksta, galima pirkti specializuotus papildus, kurie pagerina širdies veiklą“, – pataria veterinarijos gydytojas Laimutis Paulauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius