Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 02

Sraigės akvariume: kada jų buvimas tampa kenkėjiškas?

Nors sraigės dažniausiai yra laukiamos akvariumo gyventojos ir atlieka itin svarbias užduotis, dalis jų rūšių, tokios kaip Trimitininkai ar Fizos, veikiau vadinamos nepageidaujamomis kenkėjomis, mat yra hermafroditės ir dauginasi nekontroliuojamai, sukeldamos tikrą sraigių epidemiją. Suprantama, tai sudaro netikėtų problemų akvariumo savininkams. Apie tai, kaip su šiomis sraigių rūšimis ir jų invazija kovoti, pasakoja Ogmios mieste įsikūrusios gyvūnų prekių parduotuvės „Akvazoo“ specialistai.
Sraigės akvariume: kada jų buvimas tampa kenkėjiškas?
Sraigės akvariume: kada jų buvimas tampa kenkėjiškas? / Partnerio nuotr.
Temos: 2 Akvariumas Sraigė

Dauginimąsi nulemia maisto perteklius

Dažniausiai sraigės į akvariumą atkeliauja su augalais, dekoracijomis ar gruntu iš kitų akvariumų. Pagrindinė sąlyga, leidžianti joms imti daugintis nekontroliuojamai – maisto perteklius. Dribsniai ar granulės privalo būti suvalgomos maždaug per tris minutes, o ant grunto turėtų nelikti jokių likučių. Jei lieka – žuvis šeriate pernelyg gausiai. Atminkite, jog geriau maitinti dažniau, tačiau mažesnėmis porcijomis. Jei maisto nuolat pripilama per daug, reikia dažniau keisti vandenį ir nusiurbti gruntą specialių prietaisų, tokių kaip AquaEx“ ir Aqua-In-Out“ pagalba.

Svarbu žinoti, jog sraigės maitinasi ne tik žuvų maisto likučiais. Jos įsisavina, perdirba ir žuvų ekskrementus, tad jei akvariume šių auginsite per daug, net šeriant atsakingiau, sraigių vis tiek daugės.

Partnerio nuotr./Sraigės akvariume: kada jų buvimas tampa kenkėjiškas?
Partnerio nuotr./Sraigės akvariume: kada jų buvimas tampa kenkėjiškas?

Kaip kovoti su sraigių pertekliumi?

Viena pagrindinių priemonių – žuvys arba sraigės, ėdančios būtent šias, konkrečias sraigių rūšis. Pavyzdžiui, Botijos Klounai ir Marmurinės Botijos – neagresyvios žuvys, kurioms reikalingas ilgas, neperpildytas akvariumas su didele srove, bei sraigės Helenos, kurios yra taikios, aktyvios, o akvariume užsiima kitų sraigių medžiokle – pagauna ir išsiurbia jas iš kiautelio. Kai sraigių nėra, minta žuvims skirtu maistu. Svarbu pažymėti, jog jei norite sraigių populiaciją akvariume mažinti pasitelkdami kitus vandens gyvūnus, privalote atkreipti dėmesį į tai, ar šie sugyvens su akvariume jau esančiais gyvūnais. Derėtų atminti, jog nei vienas gyvas organizmas negali tarnauti tik vieno ar kito tikslo įgyvendinimui – visi jie turi būti auginami protingai ir atsakingai.

Partnerio nuotr./Sraigės akvariume: kada jų buvimas tampa kenkėjiškas?
Partnerio nuotr./Sraigės akvariume: kada jų buvimas tampa kenkėjiškas?

Ne mažiau patrauklus būdas – sraigių gaudyklė „JBL LimCollect“. Į ją dedamas maistas, pritraukiantis sraiges. Šios papuola į gaudyklės vidų, o išlįsti iš jos nebegali. Naudojant šį prietaisą kasdien bent 1-2 savaites, sraigių skaičių pastebimai sumažėja, tačiau svarbiausia turėti kantrybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius