Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 04 29

Vėžlys Feris miega pusę metų

15min.lt skaitytoja pasakoja apie savo augintinį – Vidurinės Azijos vėžlį Ferį. Žemiau pateikiame gerbiamos skaitytojos Ditos laišką.
Feris
Feris / 15min.lt skaitytojos Ditos nuotr.

Feris (o gal Ferė) – maždaug 19 metų Vidurinės Azijos vėžlys. Pirktas prieš 13 metų sūnui Tomui. Tačiau Tomas išvažiavo studijuoti į Vilnių, na ir tenka mamai vėžliu rūpintis.

Laikome jį terariume ant smėlio, kuris apšildomas 60 W reflektorine lempa. Vėžlys minta kiaulpienių, gysločių, dobilų lapais, takažolėmis, žliūgėmis ir kitomis žolelėmis, kurių pavadinimų nežinau, o taip pat įvairiais vaisiais, daržovėmis. Skanėstas, kurio niekada neatsisako – kiaulpienės nužydėjęs, bet dar neišsipūkavęs pumpuras. Retkarčiais gauna kąsnio dydžio labai susmulkintą liesos jautienos gabaliuką.

15min.lt skaitytojos Ditos nuotr./Feris dėžutėje
15min.lt skaitytojos Ditos nuotr./Feris dėžutėje

Vasarą dažnai išnešu į daugiabučio namo kiemą ir akių nuo jo nenuleidžiu, kad nepasislėptų, nesusižeistų į stiklo šukę ir t. t. Jis labai judrus, mėgsta pasirausti terariumo smėlyje, palaipioti akmenimis, yra labai atkaklus. Jei, pavyzdžiui, paimu kieme ir nunešu į kitą kiemo pusę, tai Feris apsuką didelį ratą, bet kažkaip sugeba grįžti į tą vietą iš kurios buvo paimtas.

Susiteršusį maudau 35–37 laipsnių temperatūros šiltu vandeniu po kranu. Žiemos miegui patalpinamas į fanerinę dėžę (žiūr. nuotrauką) su drėgnu smėliu. Dėžė uždengiama metaliniu tinkliuku. Temperatūra turi būti + 8–12 .Mes turime virtuvėje tokią „chruščiovinę“ spintelę-šaldytuvą su skyle į lauką (skylė, žinoma, užkimšta, kad ten nepasidarytų minusinė temperatūra ir nesušaltų daržovės, kurias laikom, ir vėžlys). Kas savaitę reikia smėlį nupurkšti vandeniu, kad gyvūnas neišdžiūtų. Smėlį prieš tai reikėtų iškepinti arba išvirinti.

Žiemos miegui pradedame ruošti, kai pats nustoja ėsti. Tai trunka 4 savaites, kol vėžlys išsituština, tada palaipsniui mažiname temperatūrą. Reikia, kol užmiega, patikrinti, (vos ne kasdien) kad neapvirstų aukštielninkas, nes gali nesugebėti atsiversti. Miega pusę metų – nuo rugsėjo iki balandžio mėnesio.

Jeigu jūs taip pat turite neįprastą augintinį arba norėtumėte plačiau papasakoti apie savo augintinio neįprastus sugebėjimus arba nuotykius, siųskite savo istorijas adresu augintinis@15min.lt ir mes jas publikuosime naujajame 15min.lt skyrelyje „Augintiniai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius