Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 05 18

Vienas brangiausių kačių pasaulyje auginanti Sandra: prieš įsigydami tokią – pagalvokite

Savanos katės vadinamos vienomis iš labiausiai išskirtinių kačių pasaulyje. Tiek savo kaina, tiek išvaizda. Didžiojoje Britanijoje gyvenančios lietuvės Sandros Baranauskienės šeimoje auga dvi šios veislės katės.
Savanos katės
Savanos katės / Sandros Baranauskienės nuotr.

Savanos katės yra naminės katės ir laukinio Afrikos katino servalo kryžminimo rezultatas. Kačiuko kaina, priklausomai nuo vados, gali kainuoti nuo kelių šimtų iki 15 tūkst. eurų.

Bet kam neparduoda

„Savanos kates auginame nuo 2017 metų. Buvome apie jas skaitę anksčiau, bet pradėjome domėtis tik prieš įsigyjant. Labai daug sužinojome iš veisėjų, kai skambindavome paklausti, ar turi kačiukų.

Geri veisėjai bet kam šių kačiukų neparduoda, nes labai rūpinasi, kad jie patektų į tinkamas šeimas, klausia, ar turėsim laiko skirti joms dėmesio, ar gyvūnai nebus ilgą laiką palikti vieni. Šios katės nemėgsta vienatvės“, – 15min GYVENIMUI sakė S.Baranauskienė.

Nors yra sakoma, kad šios katės labiau panašios į laukinį gyvūną tiek savo išvaizda, tiek dydžiu, S.Baranauskienė labiau akcentuoja jų charakterį.

Tačiau ir šių kačių išvaizda yra išskirtinė – priklausomai nuo kartos, jos gali užaugti iki pusės metro ir sverti iki 11 kilogramų.

Kalbant apie šių kačių išvaizdą, kai kurie žmonės jų prisibijo.

Savanos veislės kačių kartos yra žymimos raidėmis su skaičiais. Kačiukai, turintys apie pusę servalo kraujo, žymimi F1, kita karta – F3 ir taip toliau. S.Baranauskienės namuose augantys katinai yra F5 ir F6. Jie nėra labai dideli, tačiau egzotinė išvaizda matosi.

Beje, kalbant apie šių kačių išvaizdą, kai kurie žmonės jų prisibijo – gyvūnas yra šiek tiek panašus į lūšį.

„Aš kartais juos vadinu katašuniais, nes tai gyvūnas, kuris savo būdu panašesnis į šunį nei į katę“, – sakė pašnekovė.

Kačiukui reikėjo draugijos

Visų pirma S.Baranauskienės šeima įsigijo vieną Savanos veislės kačiuką, o vėliau – ir antrą: „Supratom, kad mūsų pirmajam augintiniui reikia draugijos, negalėjome jam skirti tiek dėmesio, kiek reikėjo.

Apskritai šiems katinams labai smagu turėti tos pačios veislės draugiją, bet reikia atitinkamai supažindinti, kad nekiltų pavydas ir neapykanta.

Dabar jie – geriausi draugai, kurie kartu valgo, miega, žaidžia. Jeigu vieną išvežame pas veterinarą, jie ieško vienas kito“, – pasakojo S.Baranauskienė.

Asmeninio albumo nuotr. /Sandra Baranauskienė
Asmeninio albumo nuotr. /Sandra Baranauskienė

Gyvūnų charakteriai – skirtingi

Įsigyti Savanos katę šeima nutarė labiau pasidomėjusi šia veisle: „Žinoma, ir išvaizda buvo didelis pliusas.“

Pirmoji pažintis, kai jie nuvažiavo pas veisėjus, sako Sandra, abejonių nepaliko – šeima nutarė įsigyti šios veislės augintinį.

Pirmasis įsigytas kačiukas iš karto pritapo naujuose namuose: ėmė lakstyti ir žaisti. Tačiau kai namuose apsigyveno antrasis, šis iš karto slapstėsi, nelabai norėjo būti glostomas.

„Tiems, kurie galvoja apie šios veislės kates, visada patariu nuvažiuoti pas veisėjus ir susipažinti su kačiuko mama, tėčiu, įvertinti jų charakterį. Daug jie perima iš savo tėvų. Pavyzdžiui, mūsų antrasis augintinis yra tikra savo mamos kopija: tiek išvaizda, tiek charakteriu. Bailus, jautrus.

Sandros Baranauskienės nuotr. /Savanos katės
Sandros Baranauskienės nuotr. /Savanos katės

Be to, prieš įsigydami tokią katę pagalvokite ir apie tai, ar jai turėsite pakankamai laiko, prisijunkite į specialias grupes „Facebook“, pasidomėkite ir tik tada spręskite. Tai yra ne tik gražūs gyvūnai, bet reikalaujantys labai daug dėmesio ir pastangų“, – sakė Sandra.

Įkūrė grupę socialiniame tinkle

Per porą metų šeima turėjo įvairiausių iššūkių, tad Sandra ėmė dar labiau domėtis šiais gyvūnais, skaitė specialią literatūrą, gilinosi į jų psichologiją.

Netrukus Sandra socialiniame tinkle įkūrė grupę „Savanos Katės/egzotiniai gyvūnai“, kurioje dalinamasi patarimais, džiaugsmais ir vargais, susijusiais su šia veisle.

„Šie gyvūnai labai protingi. Savanos katinas gali suprasti pavienius žodžius ir balso toną. Jų murkimas – kalbėjimas – labai išskirtinis.

Mūsų pirmasis katinas kol kas moka dvi komandas – sėsti ir gulėti, o antrasis ne taip lengvai pasiduoda mokymuisi“, – kalbėjo pašnekovė.

Be vargo – ant durų staktos

Kalbėdama apie gyvūnų charakterį S.Baranauskienė pasakojo, kad Savanos katinai labai mėgsta veiklą, nėra murkliai, kurie susirangę visą dieną miega.

Sandros Baranauskienės nuotr. /Savanos katės
Sandros Baranauskienės nuotr. /Savanos katės

„Jie visur šokinėja, dar būdami labai maži be vargo užšokdavo ant durų staktos ir ten tupėdavo. Jiems svarbu išsidūkti, jiems įdomūs žaislai, kuriuos reikia gaudyti, aukšti stovai. Kai kurie šeimininkai perka ir specialius bėgimo ratus – tam, kad gyvūnai išsikrautų.

Svarbu laiku sureaguoti, nes jei barsi dėl seniau padarytos žalos, jie to nesupras. Katinai turi labai trumpą atmintį, susijusią su savo veiksmais

Mes žaidžiame medžiojimo žaidimą: aplink namus pridedame skanukų, o tuomet atgyja jų medžiojimo instinktai. Ieško, pamato, atlieka puolimo judesį – tarsi būtų suradę grobį. Labai smagu tai stebėti“, – kalbėjo Sandra.

Namai pritaikyti katinams

Aktyvūs gyvūnai gali užlipti ant šviestuvo, lipti užuolaidomis, nutraukia skalbinius ir išmėto gėlių vazonus.

„Todėl namai turi būti pritaikyti jiems. Reikia nepalikti maisto, pagalvoti apie augalus, nes gėlės būna arba numestos, arba iškasinėtos ar apkramtytos“, – pasakojo kačių augintoja.

Šie katinai jaučia žmones: „Mūsų katinai susidomėjimo naujais žmonėmis patys nerodo. Jei juos nori paglostyti, leidžiasi, o paskui eina savais keliais. Apskritai jie nemėgsta triukšmo, didelių susibūrimų ir tokiose situacijose laikosi atokiau.“

Negalima rankų paversti žaislu

Pasak Sandros, yra keli dalykai, kurių nedera daryti. Pavyzdžiui, nepratinti žaisti su rankomis.

„Kol katinas mažas, mes visi įpratę juos niurkyti ir taip žaisti. To daryti negalima, nes katinas galvoja, kad rankos yra žaislas. O jų nagai labai aštrūs. Todėl jų nagučius reikia reguliariai pakirpti.

Jų auklėjimas yra rodant pavyzdį. Sakykim, jeigu katinas išvertė gėlių vazoną, reikia atnešti jį, priliesti snukučiu ir griežtai pasakyti, kad negalima. Reikia laiko, kantrybės ir ne vieno karto.

Dažniausiai jie vis tiek daro, ką nori. Svarbu laiku sureaguoti, nes jei barsi dėl seniau padarytos žalos, jie to nesupras. Katinai turi labai trumpą atmintį, susijusią su savo veiksmais“, – pasakojo S.Baranauskienė.

Maistas – tik kokybiškas

Savanos veislės katėms rekomenduojama duoti tik kokybišką maistą – kad būtų išlaikytas jų kūno sudėjimas, kailis. Geriausiai, pasak Sandros, jei katinas įpratinimas prie mėsos, pavyzdžiui, vištienos, nes tai jiems sveikiausia.

Savanos katės gerai sutaria ir su šunimis, ir su kitomis katėmis.

„Kiek teko domėtis, būna atvejų, kai Savanos katinas negali draugauti su kitais katinais, bet tokie atvejai labai reti ir dažniausiai dėl iš anksčiau patirtų traumų.

Manau, svarbiausia gyvūnams yra gera pradžia: parodyti, jog jie ne priešai, o draugai“, – kalbėjo egzotinių kačių augintoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius