Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 11 14

Vilkaviškis trumpam tapo Lietuvos triušių sostine

Vasarą tikriausiai ne vienas lietuvis keliavo į Naisius aplankyti triušių salą, kurioje gyvena šie ilgaausiai. Kas to nepadarė, praėjusį savaitgalį skubėjo į Vilkaviškį, nes būtent šiame mieste vyko tarptautinė veislinių triušių paroda.
Triušių paroda Vilkaviškyje
Triušių paroda Vilkaviškyje / Andriaus Grygelaičio nuotr.

Aštuoniolika triušių augintojų iš visos Lietuvos, Latvijos bei Slovakijos nedidelį Lietuvos pietvakarių miestą kuriam laikui buvo pavertę šalies triušių sostine. Dvi dienas Vilkaviškyje šurmuliavusi paroda sutraukė daugybę žmonių. Pasižiūrėti į šiuos švelniakailius gyvūnus skubėjo tiek maži, tiek dideli. Iš viso renginyje buvo pristatyta dvidešimt skirtingų veislių, beveik 130 ilgaausių. Daugiausia dėmesio sulaukė Kalifornijos, Burgundijos, Zelandijos, prancūzų avinų bei belgų milžinų veislių padarėliai.

Kaip pasakojo vienas iš renginio organizatorių, Lietuvos veislinių triušių augintojų asociacijos (LVTAA) pirmininkas Edmundas Reimerys, tokio tipo paroda – jau ketvirtoji Lietuvoje. Praėjusiais metais ji vyko Šilutėje, dar seniau buvo surengta Tauragėje bei Anykščiuose.

„Kol kas tai didžiausia paroda. Tikimės, jog kitais metais šis renginys sutrauks dar daugiau tiek dalyvių, tiek lankytojų“, – vylėsi E.Reimerys.

Vilkaviškyje vykusio renginio metu buvo renkamas „Lietuvos metų triušis“, geriausias svečių iš užsienio ilgaausis, o parodos lankytojai galėjo savo balsus atiduoti už simpatiškiausią padarėlį.

Susirinkusieji ne tik turėjo galimybę pamatyti, paglostyti ar nusifotografuoti su sau patinkančiais ilgaausiais. Norintieji sužinoti apie šių gyvūnų auginimą buvo pakviesti į seminarą, kuriame savo patirtimi su susirinkusiaisiais dalijosi ilgamečiai šalies veislinių triušių augintojai.

 Andriaus Grygelaičio nuotr./Triušių paroda Vilkaviškyje
Andriaus Grygelaičio nuotr./Triušių paroda Vilkaviškyje

Renkant geriausią parodos ilgaausį buvo atsižvelgiama į daugybę faktorių: svorį, kailio kokybę, letenų būklę, kūno sudėjimą ir t.t. Susumavus visus rezultatus, paaiškėjo, kad geriausio užsienio triušio nominaciją laimėjo svečiai iš Latvijos, o „Lietuvos metų triušio“ rinkimuose antrus metus iš eilės nugalėjo E.Reimerio augintinis.

Šiemet laurus nuskynė jo laikomas belgų milžinas. Šie gyvūnai – didžiausia ir stambiausia triušių veislė pasaulyje. Jie užauga iki 8–10 kg svorio, todėl yra itin patrauklūs komerciniam veisimui bei mėsai. Tiesa, anot E.Reimerio, užauginti šios veislės triušius nėra taip lengva, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Jiems reikalinga ypatinga priežiūra.

Andriaus Grygelaičio nuotr./E. Reimerys su Metų triušiu
Andriaus Grygelaičio nuotr./E. Reimerys su Metų triušiu

„Triušius auginu gal dvidešimt metų. Šiuo metu jų turiu apie 400. Mano garduose – šešių veislių augintiniai. Reikia pripažinti, kad triušininkystė Lietuvoje kol kas dar nėra labai populiari. Tai labiau brangus malonumas nei verslas. Ketvirtus metus gyvuojanti mūsų asociacija stengiasi, kad tai pasikeistų. Šiuo metu organizacija vienija trisdešimt keturis narius. Daugiausia narių turime iš Marijampolės, Panevėžio bei Ukmergės. Per parodą Vilkaviškyje prie mūsų prisijungė ir du šio krašto atstovai. Jiems padovanojome po triušių porelę. Tikimės, jog kitais metais vyksiančioje parodoje jau ir jie pristatys savo augintinius“, – vylėsi LVTAA pirmininkas.

Jis pats – dažnas parodų dalyvis. Visai neseniai E.Reimerys su savo triušiais viešėjo Latvijoje, kurioje iš trijų įsteigtų nominacijų žymenų namo parsivežė dvi. Šią savaitę triušių augintojas keliaus į Čekiją, kurioje taip pat su savo laikomais švelniakailiais gyvūnais stengsis sėkmingai pasirodyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius