-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 10

Žavios, protingos ir mylinčios – jūrų kiaulytės. Kokių klaidų išvengti jas prižiūrint?

Jūrų kiaulytės – neretai namuose laikomas gyvūnas. Šio gyvūno veislių įvairovė yra stulbinanti. Toks nedidelis ir paprastas gyvūnėlis, o virš 20 skirtingų jų rūšių! Kadangi gyvūnų karalystė yra plati kaip pats pasaulis, kol kas ne visos iš šių rūšių yra pripažintos, rašoma pranešime spaudai.
Jūrų kiaulytės
Jūrų kiaulytės / „Shutterstock“ nuotr.

Tačiau kiekvienas norintis gali rinktis iš 14 dekoratyvinių jūrų kiaulyčių rūšių – būtent tiek jų yra pritaikytos auginti namų sąlygomis.

Giminingų ryšių neturi nei su kiaulių rūšimi, nei su jūromis

Veislių skirtumus galima pastebėti ant kiaulyčių kailiukų. Vienos jų ilgo plauko (net nustebtumėt, kokio ilgio šie plaukai gali užaugti!), kitos trumpo. Kai kurių kailiukas lygus, glotnus ir vienspalvis, kitų nusėtas verpetais, įvairiaspalvis ir garbanotas, kiaulyčių yra ir visai be plaukų nepakeičiamiems pedantams, nenorintiems, kad gyvūnėlis savo šerelius mėtytų tobulai švariuose namuose.

Labai miela jūrų kiaulyčių rūšis – skinny – turi šiek tiek garbanų ant letenėlių bei snukučio. Ši nedidelė smulkmena tiesiog paperka tiek šeimininkus, tiek stebėtojus iš šalies.

Jūrų kiaulytės yra kilusios iš Andų kalnų. Giminingų ryšių neturi nei su kiaulių rūšimi, nei su jūromis. Galbūt toks pavadinimas kilo iš to, kad į Europą jos yra atplukdytos XVI amžiuje iš už „jūros“, t. y. Atlanto vandenyno, na, o Pietų Amerikoje iki šių dienų šie gyvūnai auginami tvartuose ir naudojami maistui, taip, kaip tai yra daroma Europoje su kiaulėmis.

Jūrų kiaulytės yra itin protingos. Nesunkiai išmoksta įvairių triukų, pripranta prie tam tikro vardo ir juo pašaukus, pribėga. Turi labai taikų ir draugišką charakterį, auginamos pavieniui, itin prisiriša prie savo šeimininko. Ypatingai socialūs gyvūnai, patartina juos auginti grupelėmis, geriausia viename narve laikyti vienos lyties gyvūnėlius.

Viename narvelyje auginant daugiau nei du patinėlius, kyla rizika konkurencijos ir peštynių atsiradimui. Taip pat įdomus faktas apie jūrų kiaulytes – jų dantys nuolatos auga. Todėl reikia užtikrinti, kad gyvūnas visuomet turės ką pagraužti, pavyzdžiui, medžio šakelę, kreidą ar specialią druską. Teisingai prižiūrint šį mielą žmogaus draugą, gali gyventi net apie 8–10 metų.

Jūrų kiaulytės yra itin protingos. Nesunkiai išmoksta įvairių triukų, pripranta prie tam tikro vardo ir juo pašaukus, pribėga.

Straipsnio pradžioje buvo užsiminta, kad gyvūnas yra paprastas. Kodėl pavartota būtent ši sąvoka?

Kiaulytės pasižymi mažu kūneliu bei nereikalauja daug šeimininkų priežiūros ar pastangų. Joms nėra būtina pirkti specialių drabužėlių ar pavadėlių, nebent šeimininkai patys to nori. Šiuos gyvūnus auginti yra daug paprasčiau nei katę ar šunį!

Paruošus sąlygas, tinkamas kiaulytei gyventi, galima pamiršti įvairius nepatogumus, pavyzdžiui, pabėgimas iš narvelio, nugraužti įvairūs laidai ar laiko neturėjimas išvesti gyvūną pasivaikščioti lauke.

Kur apgyvendinti gyvūną?

Svarbiausi jūrų kiaulyčių auginimo aspektai – kur ir ant ko ji gyvena. Patartina rinktis erdvų metalinį narvelį arba iš tokios medžiagos, kurią pragraužti jūsų augintiniui bus sudėtinga. Taip pat pakloti narvelio dugną malonia, nekenksminga medžiaga, pavyzdžiui, medžio drožlėmis arba stambiomis pjuvenomis, taip pat popieriaus atplaišomis.

„Shutterstock“ nuotr./Jūrų kiaulytė
„Shutterstock“ nuotr./Jūrų kiaulytė

Svarbu atsiminti, kad laikraščiai yra perpildyti toksinėmis medžiagomis, galinčiomis pakenkti gyvūnėliui, tad venkite juo kloti kiaulytės gyvenamąją zoną. Taip pat reikia vengti aštrių, kietų pjuvenų ar šiaudų, nes jūsų mažoji draugė gali susižeisti.

Kiaulytės pasižymi mažu kūneliu bei nereikalauja daug šeimininkų priežiūros ar pastangų. Joms nėra būtina pirkti specialių drabužėlių ar pavadėlių, nebent šeimininkai patys to nori.

Be to, rekomenduojama narvelį pastatyti šviesioje, tylioje bei šiltoje patalpoje, visgi šios būtybės kilusios iš Pietų Amerikos. Taip pat nudžiuginkite savo gyvūną įrengtais tuneliais ar kitokiomis slaptavietėmis, įmeskite jam žaislą. Kol būsite darbe – gyvūnas bus užsiėmęs žaidimais, o ne bandymu pabėgti iš savo namelio (taip, šie gyvūnai išsiskiria iš kitų graužikų gretų būtent polinkiu į aktyvumą dieną, o ne naktį).

Taip pat palengvinkite darbą savo augintiniui įrengdami jam specialią gertuvę, ne dubenėlį vandeniui. Savo patogumui, įsigykite dubenėlį maistui, kuris tvirtinasi prie narvelio šonų, taip pat specialų tualetą. Dar vienas dalykas būtinai kiaulytės priežiūrai – šie padarėliai pasigaminti vitamino C patys negali, todėl turi jo gauti su maistu arba naudojant maisto papildus.

Narvelio valymui daug laiko nesunaudosite. Įrengus specialų tualetą, kasdien valyti teks tik jį. Priešingai, patartina suterštą kraiką keisti kasdien, o generalinį tvarkymą – laikas nuo laiko. Patį gyvūnėlį maudyti verta tik stipriai susipurvinus kailiukui ar esant nemaloniam kvapui, deja, kiaulytės dažnai šlapinasi ten, kur miega – liūdna tiesa, tad ypač vasarą gali tekti pamaudyti ir dažniau.

„Scanpix“ nuotr./Madam Shiva - jūrų kiaulytė iš Šveicarijos
„Scanpix“ nuotr./Madam Shiva - jūrų kiaulytė iš Šveicarijos

Jūrų kiaulytės priežiūra

Nemaudant kiaulytės šlapimo druskos žaloja odą. Maudant įprastu būdu – naudokite specialiai mažiems gyvūnams skirtą šampūną, arba nenaudokite nieko, visiškai užtenka vandens, kadangi kiaulytės pasižymi jautria oda. Plauti patariama šiltu vandeniu, ne po tekančia vandens srove, nedrėkinti galvos.

Džiovinant saugoti nuo skersvėjo, kadangi yra labai didelė tikimybė, kad gyvūnėlis gali peršalti. Džiovintuvas tikrai nereikalingas – susukite į rankšluostį ir palaikykite ant kelių, kol išdžius.

Žaviąsias Skinny veislės jūrų kiaulytes galite išvysti Kauno „Megoje“ įsikūrusiame „Zoopark“. Šiame zoologijos sode suteikiama galimybė turėti gyvą kontaktą su stebimais gyvūnėliais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius