-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 08 31

Zoologijos sodo lankytojus džiugina lūšių ir miniatiūrinių kiaulių jaunikliai

Lietuvos zoologijos sodo Kaune lankytojai gali stebėti lūšių ir miniatiūrinių kiaulių jauniklių gyvenimą.
Kiaulių šeimyna
Kiaulių šeimyna / Rūtos Malžinskaitės nuotr.

Šiemet gegužės 24 d. lūšių porelė – tėvas Vori ir mama Eva – susilaukė dviejų jauniklių, kurie  puikiai auga, yra judrūs, žaismingi ir mieli.

Motina Eva, gimusi 2009 m. gegužės 22 d. Estijos Alaveskio žvėrinčiuje, į Lietuvos zoologijos sodą atvyko 2011 m. kovo 3-iąją. Tėvas Vori, gimęs 2007 metų gegužės 20 d. Helsinkio zoologijos sode, į Kauną buvo atvežtas 2009-ųjų birželio 18 d.

Šiuo metu Lietuvos zoologijos sode iš viso yra 7 lūšys.

Lūšys gyvena Europos tankiuose miškuose. Puikiai plaukioja, laipioja medžių kamienais ir uolomis. Medžioja naktį. Minta elniais, stirnomis, kiškiais ir paukščiais. Sveria 10–20 kg. Nėštumas trunka 63–70 dienų. Vienoje vadoje gimsta 2–3 jaunikliai. Vaikus augina abu tėvai iki kito dauginimosi periodo. Jaunikliai subręsta 2 metų. Lūšys gyvena iki 20 metų. Ši rūšis yra ties išnykimo riba. Į Lietuvos raudonąją knygą lūšys įrašytos nuo 2000 m.

Rugpjūčio 8 dieną Lietuvos zoologijos sodas sulaukė ir miniatiūrinių kiaulių jauniklių. Šešetas juodų rubuiliukų džiugina tiek mažą, tiek didelį. Tai nauja rūšis zoologijos sode.

2011 metais pora nykštukinių paršelių atvyko iš Salantų minizoo.

Vietnamietiškos maistui naudojamos kiaulės, kurios užaugdavo iki 68–91 kg, 1960 m. buvo siunčiamos į Europos šalis. Ten jos buvo naudojamos atliekant įvairius medicininius tyrimus, tokius kaip organų transplantacijos, genetikos, toksikologijos, senėjimo ir panašius, todėl selekcininkų imtos veisti mažesnio dydžio.

Lyginant su tomis veislėmis, kurios auga labai didelės ir turi labai didelį svorį, mažos kiaulės turėjo daug privalumų. Miniatiūrinės (nykštukinės) kiaulės paprastai sveria mažiau nei 68 kg ir yra mažesnės kaip 53 cm ties ketera.

Ilgainiui Imta auginti daug miniatiūrinių kiaulių veislių. Kai kurios kiaulių rūšys yra tokios mažos, kad tilptų arbatos puodelyje, arba yra vidutinio šuns (pavyzdžiui, Labradoro retriverio) dydžio. Dėl to pastaruoju metu miniatiūrinės kiaulės įgyja vis didesnį populiarumą ir imamos auginti kaip naminiai gyvūnėliai.

1980 m. miniatiūrinės kiaulės buvo įvežtos į Jungtines Amerikos Valstijas ir čia buvo pradėtos laikyti kaip kambariniai gyvūnėliai. Miniatiūrinės kiaulės kaip veislė buvo pripažinta ir įregistruota 1993 m., Jungtinėje Karalystėje – 1996 m.

Lietuvos zoologijos sode gyvenančios miniatiūrinės (nykštukinės) suaugusios kiaulės sveria apie 20–30 kg.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius