Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 valgymų per dieną taisyklė galioja ne kasdien

Trečiasis projekto „Mes tikim – tu gali!“ dalyvis Konstantinas dar tik pradėjo savo lieknėjimo kelią, tačiau sparčiai mokosi laikytis pagrindinės taisyklės: svarbu laikytis mitybos režimo ir valgyti 5 kartus per dieną. Tačiau ką daryti, jei kartais Konstantino diena prasideda 4 val. ryto, o baigiasi vidurnaktį ir pagal įprastą dienotvarkę paskutinis valgymas – 6 valandą vakare.
„Mes tikim – tu gali!“
„Mes tikim – tu gali!“ / Projekto partnerio nuotr.

Susigaudyti Konstantinui, kaip tokiu atveju elgtis ir maitintis per visą dieną, padės sveikos gyvensenos ir mitybos specialistas Artūras Sujeta.

„Įprastai keliuosi apie šeštą ryte, o miegoti einu apie 11 valandą vakaro, tačiau ne visada taip būna, – sako Konstantinas. – Pasitaiko dienų, kai atsikeliu ketvirtą, o einu miegoti vidurnaktį. Kaip tokiu atveju išdėlioti mitybos specialistų griežtai rekomenduojamus penkis valgymus, nes paskutinį kartą pavalgęs šeštą valandą vakare iki dvyliktos galiu ir neištverti. Be to, tai tikriausiai ir nelabai sveika?“

Jau po kelių savaičių Konstantinas grįš prie įprasto gyvenimo ir mitybos, o tuomet, pasak A. Sujetos, bus labai svarbu išlaikyti pasiektą rezultatą. Tam ruoštis reikia jau dabar. „Norėdamas ir toliau sėkmingai lieknėti ar kontroliuoti pasiektą svorį, visų pirma turi įsidėmėti, kad kiekvieno žmogaus dienos, taigi ir mitybos ritmas yra labai skirtingas“, – sako A. Sujeta.

Projekto partnerio nuotr./„Mes tikim – tu gali!“
Projekto partnerio nuotr./„Mes tikim – tu gali!“

Mitybos specialistas sutinka, kad kartais, ypač savaitgalį visiškai normalu miegoti eiti vėliau nei darbo dienos išvakarėse. „Jokiu būdu nerekomenduočiau prisirišti prie penkių valgymų per dieną neatsižvelgiant į savo dienotvarkę ir fizinį aktyvumą, – pataria A. Sujeta. – Jeigu mūsų darbo diena ilga ir planuojame gultis vėliau, galime valgyti ir septynis kartus per dieną. Jei diena prasidėjo įprastu laiku, tačiau baigsis gerokai vėliau, galime dubliuoti vakarienę, valgyti daugiau baltymų turinčio maisto“.

Antroji strategija – ne pridėti maisto, o padalinti vakarienę į dvi dalis.

Vienas paprasčiausių būdų, kurį, kai laukia ilga diena, anot A. Sujetos, renkasi daug žmonių – praleisti pusryčiai. Dažnai tai padarome netgi per daug nesusimąstydami, tiesiog atsikėlę anksčiau dar nenorime pusryčiauti ir nukeliame pirmąjį dienos valgymą vėlesniam laikui. „Kai kūno masės indeksas yra didesnis, kaip Konstantino atveju, praleisti pusryčius kartais netgi naudinga, – teigia mitybos specialistas. – Penkis dienos valgymus tuomet galima paskirstyti nuo vienuoliktos, o ne nuo šeštos valandos ryto“.

3 mitybos režimo strategijos ilgai dienai:

  1. Padidinti valgymų skaičių.
  2. Padalinti vakarienę į dvi ar tris dalis.
  3. Praleisti pusryčius, nukeliant juos į priešpiečius.
Projekto partnerio nuotr./„Mes tikim – tu gali!“
Projekto partnerio nuotr./„Mes tikim – tu gali!“

Labai svarbu, anot A. Sujetos, įsivertinti ir savo fizinį aktyvumą, ar planuojame dieną sportuoti, ar ilgiau užtruksime prie kompiuterio. „O gal po kelių mėnesių pradėsite ruoštis kokiam maratonui, kai per dieną turėsite ir kelias treniruotes, – perspėja jis. – Tokiu atveju labai svarbu didinti ir kalorijų skaičių“.

Projekto partneriai:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius