Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

7 dalykai, dėl kurių jus kamuoja spuogai

Paauglystėje, o vėliau ir suaugus, spuogai kažkodėl nesitraukia. Išbertas veidas sukelia daug nepatogumų, todėl ieškome būdų, kaip džiaugtis skaisčia oda.
Aknė
Aknė / Vida Press nuotr.

Čia praverstų žinoti, kokios priežastys daro didžiausią įtaką spuogų atsiradimui. Dermatologas Sharadas Paulas, knygos The Genetics of Health autorius, sako, jog yra ne vienas maisto produktas ar veikla, dėl kurio kenčia mūsų oda. Pradėkime!

Rytinė kava

Ypač jeigu ten yra pieno. 2005-aisiais metais Harvardo universitete atliktas tyrimas atskleidžia, jog pieno produktai gali sukelti spuogų atsiradimą, ypač jeigu kavą gardinate nugriebtu pienu.

„Sūris ir jogurtas tokio efekto (spuogų atsiradimo) nesukėlė, nes tai – fermentuoti produktai“, – pastebi gydytojas S.Paulas. Ką galite padaryti? Keiskite įprastą pieną augaliniu pienu.

Trintas kokteilis

Ypač jeigu jame yra išrūgų baltymų, kadangi, kaip jau buvo minima, pieno produktai sukelia spuogus. Brazilijos universiteto tyrimo duomenimis, gėrę kokteilius su išrūgų baltymais jautė, jog padaugėjo spuogų. Ką galite padaryti? Rinkitės augalinės kilmės baltymus.

Jūsų darbas

Ar pastebėjote, kad jeigu jus kamuoja didelis stresas darbe, visa tai matoma ant jūsų odos? Ir tai nėra žiaurus pokštas. Tyrimų duomenimis, emocinis stresas gali pabloginti odos būklę arba sukelti spuogų atsiradimą. Dermatologas S.Paulas pataria kaip įmanoma labiau malšinti stresą ir jo sukeliamus simptomus – tam padės ir meditacija, ir joga, ir rami muzika.

TAIP PAT SKAITYKITE: Neurologai: „multitaskingas“ eikvoja jūsų smegenų energijos atsargas

Daugiau žuvies – skaistesnė oda

Taigi – mažiau pieno ir išrūgų baltymų tikrai pridės papildomų balų jūsų odai. O ar žinote, ko reikėtų valgyti dar daugiau? Žuvies. Tyrimai atskleidžia, kad žuvis padeda sumažinti spuogų atsiradimo riziką suaugusiems. Greičiausiai tai susiję su tuo, kad medžiagos, esančios žuvyje, sumažina uždegiminius procesus.

Cukrus

Cukrus išties yra tai, dėl ko gali „vargti“ visas mūsų kūnas, o oda – ypač. Italų tyrimas atskleidė, kad cukraus kupinus produktus, tokius kaip saldūs gazuoti gėrimai, pyragai ar keksiukai, bei spuogus sieja itin glaudus ryšys. Verta rinktis žemo glikeminio indekso produktus, jeigu norite dailesnės odos.

Fotolia nuotr./Cukrus
Fotolia nuotr./Cukrus

Jūsų svoris

Tie patys mokslininkai, tyrinėję cukraus ir spuogų atsiradimo ryšį, teigia, kad svoris turi įtakos mūsų odai. Tai reiškia, kad didesnis KMI gali būti ir spuogų priežastimi. Be to, pasirodo, moterys, kurių KMI peržengia ribas, yra linkusios susirgti policistinių kiaušidžių sindromu. Dėl šios ligos patiriamas hormonų disbalansas, turintis įtakos spuogų atsiradimui.

Rūkymas

Štai dar viena priežastis mesti rūkyti. Tyrimai atskleidžia, kad rūkymas gali išprovokuoti spuogų atsiradimą, ką jau kalbėti apie ankstyvas raukšles ir papilkėjusią odą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius