-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ajurveda apie grožį

Dar niekas neįminė neblėstančio grožio paslapties, nors gražinimosi būdų yra daugybė. Todėl kaskart norisi išbandyti vis naują grožio receptą – gal šis bus stebuklingasis? Šį kartą mūsų tema apie ajurvedą, kuri moko, kad grožis neatsiejamas nuo sveikatos ir vidinės harmonijos.
Žvakės
Žvakės / Fotolia nuotr.
Temos: 2 Ajurveda Kosmetika

Nieko keista, kad gyvendamos sparčiu tempu visur siekiame greito rezultato, tad ir grožio priemonių ieškome intensyviai veikiančių – „žaisti“ su žolelėmis nėra kada. Susigundžiusios didžiule pasiūla, skubame išmėginti kažką nauja, nors pirmiausia reikėtų gerai pažinoti save, savo odą ir tik tada tiesti ranką kremo buteliuko link ar užsisakyti grožio procedūrą.

Asmeninio archyvo nuotr./Ejurvedos centro „SPA Shanti“ vadovė Eglė Kauneckienė
Asmeninio archyvo nuotr./Ejurvedos centro „SPA Shanti“ vadovė Eglė Kauneckienė

Visos girdėjome posakį, kad atrodome taip, ką valgome. Bet ir čia nežinojimas ar valios stygius pakiša koją. Prisikirtusios menkaverčio riebaus maisto, kitą rytą stebimės – iš kur tie spuogeliai, pajuodę paakiai, papilkėjusi oda? O kur dar kiti grožį smarkiai veikiantys neigiami aplinkos veiksniai: negatyvios mintys, įtampa, skuba. Išvada viena – reikalinga harmonija. Kaip to pasiekti, moko penkis tūkstančius metų skaičiuojanti holistinės medicinos sistema ajurveda.

Konsultuoja ajurvedos centro „Shanti“ direktorė Eglė Kauneckienė

 

Kokia jūsų doša

Pagal ajurvedą, žmogaus fiziologija yra veikiama pagrindinių gamtos dėsnių: žemės, ugnies, oro, erdvės (eterio) ir vandens. Ajurvedos žinovai, atsižvelgdami į kūno struktūrą, skirsto žmones į skirtingus tipus: vata (vėjas), pitta (ugnis), kapha (žemė). Vata atsakinga už judėjimą, pitta – už medžiagų apykaitą, kapha – už stabilią kūno struktūrą ir gyvybines jėgas. Paprastai žmoguje vyrauja visos trys došos, bet viena yra dominuojanti. Tad pakalbėkime apie odos tipus pagal došas.

 

Vata odos tipas

Oda yra sausa, kartais net sutrūkinėjusi, vėsi, smulkiomis poromis. Ji mėgsta šilumą ir saulę, paprastai įdega be raudonio. Vata tipo odą reikia prižiūrėti labai kruopščiai, nes jos riebalinis sluoksnis yra plonas, anksti pasirodo raukšlelių. Oda turėtų būti pakankamai drėkinama ir maitinama, ją reikia gausiai pamaitinti kremu prieš miegą ir ryte nusivalius veidą. Vasarą būtina veidą purkšti vandeniu ar naudoti specialų drėkiklį.

Odai būtinas drėkinimas ir iš vidaus, tad gerkite pakankamai vandens, valgykite kuo daugiau sultingų vaisių. Vata tipo žmonių maistas turėtų būti šiltas, drėgnas, nesausas, jiems tinka anksti gultis, prieš miegą išsitepti kūną aliejumi. Renkantis odos priežiūros priemones, atsisakyti tokių, kuriose yra cheminių konservantų, nes jie dar labiau dirgina jautrią odą. Vata odos tipo moterys labai jautrios stresui, jo kamuojamos atrodo nuvargusios.

 

Pitta odos tipas

Šio tipo oda yra rausva, greitai parausta, šilta, jautri, kartais linkusi riebaluotis, ypač kaktoje ir  nosies srityje. Neretai odoje būna daug pigmentinių dėmių ir apgamų. Kai pitta doša yra išbalansuota, gali kamuoti odos bėrimai, spuogai. E. Kauneckienės teigimu, tai vyksta todėl, kad pitta žmonių virškinimo ugnis yra silpna ir teršiasi organizmas.
Pitta tipo oda labai jautri saulei, greitai įdega, bet dažnai įdegis būna raudonas ir skausmingas. Todėl reikėtų nebūti ilgai saulėje, vengti soliariumų. Pitta tipo žmonės mėgsta vėsą, sunkiai ištveria karštį ir drėgmę. Šio tipo odą reikėtų dažnai vėsinti ir tonizuoti. Veido priežiūros priemonėse turėtų būti kuo mažiau cheminių ingredientų, galinčių padidinti odos dirglumą. Praustis ir maudytis patariama vėsesniame vandenyje, bet ne lediniame. Reikėtų vengti aštraus maisto, sintetinių priedų bei konservantų turinčios kosmetikos. Patartina valgyti kartaus, saldaus arba aitraus, vėsaus, žalio maisto, gerti tyro vandens.

 

Kapha odos tipas

Kapha tipo oda yra stipri, stora, glotni, vėsi, blyški, balta, linkusi riebaluotis, kartais mišri. Ji gerai išlaiko drėgmę ir dažnai atrodo jaunatviškai net vyresniame amžiuje. Šios došos žmonės mėgsta šilumą ir saulę (pasimėgavimas saulės voniomis nesibaigia skausmingu raudoniu). Paprastai jų oda nekelia daug rūpesčių, nors ir šiam tipui būdinga išsiplėtusios poros, inkštirai. Tokios odos priežiūrai galima naudoti odos šveitiklius, valomąsias kaukes, tonizuojančias priemones, ypač naudingas gilesnis odos valymas.

Kapha došai priklausančios moterys linkusios į antsvorį, todėl turėtų iš savo raciono išbraukti riebų, sunkiai virškinamą maistą, vartoti kartesnio skonio produktų. Taip pat daugiau judėti ir valyti organizmą. 
Svarbu žinoti: jeigu pastebėjote, kad turite dviejų došų požymių, rinkitės tas rekomendacijas, kurios atitinka labiausiai pasireiškiančią došą.

 

Jeigu odos tipas mišrus

Pasak ajurvedos specialistės E. Kauneckienės, daugelio žmonių došų tipas yra mišrus. Jeigu oda sausa, bet kartais blizga vadinamoji T zona, tikriausiai yra vata-kapha odos tipas. Kai oda sausa ir jautri – vata-pitta tipas, o jei riebi ir jautri – greičiausiai kapha-pitta. Esant mišriai odai, reikėtų atsižvelgti į sezoniškumą. Odos sausumas pasireiškia vata sezonu (žiemą), kai oras yra šaltas ir sausas, todėl žiemą rekomenduojama vadovautis šios došos rekomendacijomis. Vasarą pita tipo oda labiau riebaluojasi, todėl odą prižiūrėti reikia ir pagal metų laikus.

Pagal ajurvedą, moteriai yra labai svarbus tinkamas miegas. Svarbu kuo anksčiau gultis ir kuo anksčiau keltis. Tada ir kūnas pailsi, ir mintys tampa šviesesnės.

 

Ajurvedinė kosmetika

Kuo ji skiriasi nuo įprastos? Pasak specialistų, natūrali ajurvedinė kosmetika gana greitai padeda išspręsti daugybę su odos bei plaukų grožiu susijusių problemų dėl labai paprastos priežasties: kiekvieno preparato sudėtis, atsižvelgiant į ajurvedos nustatytus kūno išorės ir charakterio ypatumus, pritaikyta vienai kuriai iš trijų došų.

Pavyzdžiui, lėtam ir pastoviam kapha tipui skirtoje kosmetikoje gausiausia energijos teikiančių ir stimuliuojančių augalų ekstraktų. Priemonėse, skirtose pitta tipui, dominuoja raminamieji augalai: levandos, santalmedžiai, ramunėlės, pipirmėtės, apelsinmedžių žiedų ir kt. Vata tipui skirtoje kosmetikoje vyrauja alavijų sultys, medus, migdolų ir sezamų aliejai, avokadai, bananai.

 

Ajurveda apie plaukus

Rytų šalių moterys plaukus puoselėja aliejais. Mums, vakarietėms, tokia procedūra nepriimtina, nes plaukai atrodo susiriebalavę. Patartina prieš naktį juos įtrinti aliejumi, o ryte galvą išplauti. Plaukams tinka sezamų, kokoso aliejai. Pagal ajurvedą, ne mažiau svarbus ir plaukų šukavimas. Jis stimuliuoja riebalų liaukas, išskiriančias natūralių riebalų, kurie plaukus paverčia žvilgančiais.

Daugiausia problemų dėl plaukų sveikatos ir grožio kyla pitta tipo žmonėms: jų plaukai slenka, retėja, kartais plinka galvos oda. „Tai dėl per didelės ugnies jų galvoje“, – aiškina E. Kauneckienė. Dėl to nerekomenduojama į pirtį eiti neapsirišus galvos. Vata došos moterų plaukai paprastai būna sausi, todėl juos reikėtų įtrinti minėtais aliejais. Kapha došos atstovės gali pasigirti vešliais ir stipriais plaukais.

 

Prausimasis aliejais

Galbūt skamba neįprastai, bet aliejai labai gerai šalina nešvarumus. Dėl šios priežasties ajurveda tikina, kad praustis aliejais naudinga. Prausimasis aliejais dar vadinamas giliuoju valymu, tinka visiems odos tipams (ypač rekomenduojamas vata tipui). Manoma, kad aliejus į odą prasiskverbia net iki 7 cm, tad valo ne tik jos paviršių, bet ir gilesnius kūno sluoksnius.

Kaip tai daryti? Į dubenėlį įpilkite ketvirtadalį stiklinės aliejaus. Galima imti saulėgrąžų, alyvuogių, simondsijų aliejų, į jį įlašinti kelis lašus mėgstamo eterinio aliejaus. Pašildykite aliejų karšto vandens vonelėje ir masažo metu laikykite šiltai − aliejus turi būti maloniai šiltas. Masažuotis galima stovint ir sėdint. Suvilgykite delnus aliejumi, patrinkite juos vieną į kitą, kad įšiltų, ir švelniai perbraukite per visą kūną. Taip paruošite save masažui. Švelniais judesiais masažą pradėkite nuo veido, paskui pereikite prie kaklo, pamasažuokite pečius, rankas, krūtinę, pilvą, nugarą, kojas, nepamirškite pėdų. Pėdos ir galva – svarbiausios masažuojamos dalys, nes būtent šių vietų masažas mažina stresą. Aliejaus pilkite tik tiek, kad delnai švelniai ir lengvai slystų odos paviršiumi. Po masažo įsisupkite į chalatą ir ramiai pagulėkite 10–20 minučių. Nusiprauskite po dušu su švelniomis priemonėmis arba aliejaus likučius nušluostykite karštame vandenyje suvilgytu rankšluosčiu.

 

Taip pat skaitykite:

Ajurveda – sveikatai ir laimei

Ajurvedinis masažas. Kas tai?

Eglė Kauneckienė: „Nebijokite eksperimentuoti su prieskoniais“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius