-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ar moteriai būtina liemenėlė?

„Reikia ar ne moteriai kasdien nuo ryto iki vakaro nešioti liemenėlę?“ – tokį klausimą sau turbūt ne sykį uždavė kiekviena silpnosios lyties atstovė. Atsakymų į jį, žinoma, būta pačių įvairiausių.
Ar moteriai būtina liemenėlė?
Ar moteriai būtina liemenėlė? / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Liemenėlė

O štai prancūzų mokslininkas Jeanas-Denisas Rouillonas iš Bezansono universiteto kategoriškai teigia, kad moterims netgi žalinga dėvėti liemenėlę, ir ragina visas žavias damas bei paneles atsisakyti šio apatinio trikotažo. Kaip manote, kodėl? Net 16 metų moterų krūtines tyrinėjęs mokslininkas priėjo prie išvados, kad, žvelgiant į šią kūno dalį iš medicinos, fiziologijos ir anatomijos pusės, nors liemenėlė prilaiko ir pakelia krūtis, moters krūtinei iš to absoliučiai jokios naudos. Prancūzo verdiktas buvo toks: liemenėlės dėvėjimas – tai melaginga būtinybė.

 

Pamėginkime pačios nuspręsti, ar būtina vilkėti šį trikotažą, ar visgi ne?

 

Daug moterų pasaulyje dėvi liemenėlę kasdien ir tikrai ne kelias valandas per dieną. Kai kurioms dailiosios lyties atstovėms liemenėlės pirkimas, jos rinkimasis yra vienas maloniausių procesų. Juk puikiai žinome, kaip apatinio trikotažo parduotuvėje akys tiesiog raibsta nuo liemenėlių grožio, spalvų ir modelių įvairovės. Tačiau kaip nusipirkti ir išsirinkti tokią, kad nebūtų pakenkta sveikatai?

 

Šiandien liemenėlės skirstomos pagal paskirtį, kaušelio formą ir jo tipą. O mes trumpai drūtai aptarkime tas, kokios iš jų populiariausios:

 

► Sportinės liemenėlės. Jos siuvamos iš specialios elastingos medžiagos, puikiai priglundančios prie moters kūno, nepriekaištingai prilaiko krūtinę ir apsaugo nuo nepatogių suvaržymų aktyviai sportuojant. Plačios petnešėlės ir elastinga juosta po krūtine „pasistengia“, kad krūtys nesvirtų ir neatsirastų strijų.

 

► Liemenėlės su specialiomis pagalvėlėmis. Apatinėje jų dalyje yra specialios kišenėlės pagalvėlėms, dėl kurių moters krūtinė atrodo didesnė. Šie grožio „specialieji efektai“ gali būti iš porolono, silikono, gelio ar pagaminti iš specialios medžiagos.

 

► Apimtį mažinančios liemenėlės. Jos skirtos toms moterims, kurios trokšta šiek tiek optiškai sumažinti putlią krūtinę. Aišku, tokios liemenėlės bus minimaliai pagražintos, bet labai patvarios ir saugios. Jų kaušelių apatinėje dalyje esantys lankeliai ir plačios petnešėlės skirti tam, kad tvirtai laikytų krūtinę.

 

► Krūtinę pakeliančios liemenėlės (push-up). Dėl ypatingo jų pasiuvimo būdo, šių tipų liemenėlės smarkiai pakelia krūtinę ir „stumteli“ ją į priekį – moters krūtinė vizualiai atrodo didesnė.

 

► Besiūlės liemenėlės. Jos formuojamos iš lazeriu pjauto vientiso audinio, todėl yra besiūlės, be papildomų detalių, kurios matytųsi dėvint viršutinius drabužius. Besiūlės liemenėlės beveik nepastebimos nešiojant net plono trikotažinio audinio apdarus.

 

► Liemenėlės be petnešėlių. Po pečius apnuoginančiais drabužiais skirtos dėvėti liemenėlės siuvamos taip, kad kuo tvirčiau laikytų krūtinę jos lygmenyje. Vidinėje jų pusėje yra prie kūno prilimpanti speciali silikoninė juostelė, kuri liemenėlėms neleidžia nuslysti.

 

Kuo naudinga liemenėlė, arba kokią įtaką ji daro krūtų formai?

 

Nemažai dailiosios lyties atstovių liemenėlę dėvi dėl to, kad ši, jų manymu, saugo krūtinę nuo galimos deformacijos, kitų teigimu, nepadoru vaikščioti be šios viršutinės apatinio trikotažo dalies, o štai trečios galvoja, kad nenešioti jų tiesiog neleidžia aprangos kodas...

 

Ką šiuo atveju kalba pačių liemenėlių gamintojai? Pasak jų, liemenėlės pristabdo krūtų deformaciją, jų svirimą, prilaiko krūtinę ir apsaugo nuo traumų bei trinties.

 

Žvelgiant iš fiziologinės pusės, šiuo atveju ne viskas yra šventa tiesa – juk nedidelė krūtinė retai kada smarkiai nukąra, o labai putli bet kokiu atveju negali išsaugoti gražios formos dėl tempimo jėgos. Maža to, bėgant metams moters organizme vyksta neišvengiami hormonų pokyčiai, kurie paliečia krūtų raumenis ir raiščius, o tai, žinia, irgi veikia krūtinės išvaizdą. Daugeliu atveju krūtų forma bei stangrumas taip pat priklauso nuo odos puoselėjimo, nuo to, ar raumenys, esantys po pieno liaukomis, yra išmankštinti. Taip pat, mielosios, nepamirškite, kad šiai kūno daliai didelės įtakos turi nėštumas, laikotarpis po gimdymo, kūdikio maitinimas krūtimi, menopauzė ir greitas bei dažnas svorio kritimas.

 

Tad ar verta dėvėti liemenėlę?

 

Egzistuoja daugybė „už“ ir „prieš“ argumentų. Jungtinėse Valstijose atlikus mokslinį tyrimą paaiškėjo, kad dėl nuolat dėvimos liemenėlės padidėja rizika susirgti krūties vėžiu. Taip pat akylai buvo stebimos moterys, kurios retai skirdavosi su liemenėle ir kurios arba visai jos nedėvėdavo, arba užsidėdavo ją tik retkarčiais. Pasirodo, susirgti šia baisia krūtų liga pirmosioms buvo 20 proc. didesnė tikimybė nei antrosioms. Mokslininkų tvirtinimu, nuolat suspausta krūtinė ir suspausti audiniai neigiamai veikia kraujotaką ir limfos tekėjimą, o tai sutrikdo skysčių apytaką ir toksinų bei žuvusių ląstelių dalelių pasišalinimą iš audinio. Dėl šio sąstingio ilgainiui gali atsirasti vėžinių mazgelių.

 

Pasirodo, nedėvėti liemenėlės nepavojinga netgi moterims didele krūtine, nors visuomenėje vyrauja nuomonė, kad būtent ji neleidžia krūtims nusvirti. Nustebsite sužinojusios, jog tam ši viršutinė apatinio trikotažo dalis neturi absoliučiai jokios įtakos. Be abejonės, krūtis veikia tempimo jėga, bet jų stangrumui įtakos turi tik raiščiai ir po jomis esantys raumenys. Jei pastarieji nebus nuolat „lepinami“ fiziniais pratimais, gali įvykti audinių atrofija, dėl kurios krūtinė, mūsų nelaimei, ir nukąra. Ir dar – mokslininkai nustatė, kad dėl dažnų rankų, kaklo ir pečių skausmų taip pat gali būti kaltas šis moterų atributas. Klystate manydamos, kad šiuo atveju kaltininkės tik liemenėlės petnešėlės. Jei padėvėjus liemenėlę ant odos lieka raudoni jos įspaudai, maudžia nugarą, tuomet, greičiausiai, pasirinkote ne tą modelį ir ne tokį dydį. Pulsite prieštarauti? Pažersime argumentų, kodėl. Bloga liemenėlė užspaudžia rankų ir pečių kraujagysles bei nervus, dėl ko nukenčia galūnių ir kaklinės stuburo srities kraujotaka. Visa tai vėliau sukels osteochondrozę, galvos skausmus, sumažės pirštų galiukų jautrumas.

 

Beje, to paties tyrimo metu amerikiečių mokslininkai štai ką sugalvojo – nuolat liemenėlę nešiojančioms moterims  pasiūlė atsisakyti jos dviem savaitėms. Eksperimento pabaigoje paaiškėjo, kad 79 proc. moterų kur kas rečiau ėmė skųstis pečių ir nugaros skausmais, be to, didžioji jų dalis po šio pabandymo nusprendė smarkiai sutrumpinti liemenėlės dėvėjimo laiką.

 

Straipsnio pabaigoje norime pabrėžti, kad jokiu būdu jums nebrukame minties išsižadėti liemenėlių. Niekas už jus geriau nežino, kada jaučiatės geriausiai ir patogiausiai, tačiau į kai kuriuos pastebėjimus verta rimčiau atkreipti dėmesį...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius