-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ar žinote, kad kremą nuo saulės naudojate netinkamai?

Kremas nuo saulės būtina grožio puoselėjimo priemonė, tačiau ar žinote, kaip tinkamai jį naudoti? Štai keletas mitų, kuriuos turite žinoti.
Dėl žmonių pomėgio kaitintis po saule, sergamumas melanoma pasaulyje nuolat didėja.
Dėl žmonių pomėgio kaitintis po saule, sergamumas melanoma pasaulyje nuolat didėja. / „Shuterstock“ nuotr.

Mitas Nr. 1: Visi kremai nuo saulės veikia vienodai, todėl nesvarbu, kokios sudėties kremą naudojate.

Iš tiesų: Cheminės medžiagos, saugančios nuo saulės spindulių (avobenzonas, oksibenzonas, ir t. t.), sugeria kenksminguosius spindulius; fizinės apsaugos nuo saulės priemonės (cinko oksidas, titano dioksidas) juos atspindi. Kai kurių kremų nuo saulės sudėtyje yra tiek vienų, tiek kitų ingredientų geresnei apsaugai. Jei jūsų oda jautri, geriausia naudoti fizines apsaugos nuo saulės priemones, kadangi mažiau tikėtina, kad jos sudirgins odą.

Mitas Nr. 2: Norint kruopščiai padengti veido odą, reikia naudoti maždaug 25 mm skersmens šlakelį saugančio kremo.

Iš tiesų: Iš tiesų užtenka ant delno išsispausti ir 20 mm skersmens šlakelį. O visam kūnui ištepti užtenka maždaug taurelės. Ir nepamirškite juo teptis kas dvi valandas.

Mitas Nr. 3: Kremu nuo saulės reikia pasitepti vos įžengus į paplūdimį.

Iš tiesų: Saulės spinduliai veikia odą, vos išėjus iš namų, todėl pasitepkite apsauginiu kremu maždaug 30 minučių prieš eidami iš namų – duokite odai laiko sugerti kremą.

Mitas Nr. 4: Visi kremai nuo saulės apsaugo nuo žalingų UVA ir UVB spindulių.

Iš tiesų: Tik „plataus spektro“ kremai apsaugo nuo abiejų tipų žalingų saulės spindulių. Nors UVB spinduliai sukelia nudegimą, UVA sendina odą; abu saulės spindulių tipai padidina odos vėžio riziką.

Mitas Nr. 5: Saulės nudegimą galima gauti ir per automobilio lango stiklą.

Iš tiesų: Stiklas efektyviai blokuoja UVB spindulius, todėl nenudegsite. Tačiau apsauginio kremo vis tiek reikia, kadangi stiklas neblokuoja UVA spindulių.

Mitas Nr. 6: Jei apsauginį kremą naudosite taisyklingai, būsite apsaugoti.

Iš tiesų: Nė vienas apsauginis kremas neblokuoja UVA ir UVB spindulių 100 proc. Todėl būtina dėvėti apsauginius drabužius bei vengti tiesioginio spindulių poveikio odai tarp 10 ir 14 valandos, kai saulė yra kaitriausia.

Mitas Nr. 7: Jeigu esate tamsesnio gymio arba lengvai įdegate, jums nereikia apsauginio kremo, nebent planuojate lauke praleisti daug laiko.

Iš tiesų: Visiems odos tipams reikia kasdienės apsaugos. Jei esate tamsesnio gymio, jūsų oda ne tokia imli UV spindulių žalai, kadangi tokia oda turi daugiau pigmento melanino, tačiau jums vis tiek gali išsivystyti odos vėžys. Jei jūsų oda tamsesnė, yra didesnė rizika susirgti sunkesne melanomos forma, kuri dažniausiai atsiranda ant delnų, panagėse ar ant pėdų.

Mitas Nr. 8: SPF 100 yra dvigubai efektyvesnis už SPF 50.

Iš tiesų: SPF 50 blokuoja 98 proc. UVB spindulių; SPF 100 blokuoja 99 proc., tad skirtumas tikrai minimalus. Bet kokiu atveju neleiskite aukštam SPF rodikliui suteikti apgaulingo saugumo pojūčio. UVA spinduliai (kuriems SPF rodiklis didelės reikšmės neturi) gal ir nesukels nudegimo, tačiau, kaip ir UVB spinduliai, jie skleidžia žalingą spinduliuotę. Amerikos dermatologijos akademija rekomenduoja naudoti plataus spektro apsauginį kremą, turintį bent jau SPF 30.

Mitas Nr. 9: Savaiminio įdegio kremas padidina apsaugą nuo saulės spindulių.

Iš tiesų: Savaiminio įdegio kremas nesuteikia apsaugos nuo saulės spindulių, nebent jis turi apsaugos nuo saulės faktorių SPF (dirbtinis įdegis taip pat neapsaugo nuo saulės nudegimų).

Mitas Nr. 10: Daugiausia žalos odai saulė padaro vaikystėje ir paauglystėje.

Iš tiesų: Žala yra kumuliacinė (kuo daugiau būname saulėje, tuo didesnis pavojus); pasak Odos vėžio fondo, iki 18-os metų saulėje praleidžiame vos 23 proc. viso savo gyvenimo laiko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius