Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Atverkite akis: atvirai apie vokų operacijas

Akys – sielos veidrodis, pats ryškiausias ir išraiškingiausias veido bruožas. Ne veltui norima, kad akys būtų ne tik spindinčios, bet ir gražiai „įrėmintos“: jos ryškinamos priaugintomis blakstienomis, spalvinga kosmetika, dailiai nubrėžtu antakių lanku. Tačiau dažnai visų tų priemonių nebepakanka. Ypač tuomet, kai bėgant metams nusvyra akių vokai, todėl žvilgsnis tampa liūdnas ir pavargęs.
Pasiruošimas plastinei operacijai
Atverkite akis: atvirai apie vokų operacijas / 123RF.com nuotr.

Neverta vadovautis nuogirdomis ar abejotina reklama. Į svarbiausius klausimus apie vieną iš trijų pačių populiariausių pasaulyje plastikos operacijų atsako ir įsigalėjusius mitus paneigia Medicinos diagnostikos ir gydymo centro, įsikūrusio V.Grybo g., Vilniuje, plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytoja Giedrė Stundžaitė-Baršauskienė.

Partnerio nuotr./Giedrė Stundžaitė-Baršauskienė
Partnerio nuotr./Giedrė Stundžaitė-Baršauskienė

Raukšlių nepaslėps, bet pagerės išvaizda ir pakils savivertė

Dažniausia priežastis, dėl kurios ryžtamasi blefaroplastikai, – estetinė. Paprastai operuotis atvyksta keturiasdešimtmečiai ir vyresni. Metams bėgant nukarę viršutiniai vokai tampa ne tik estetine problema. Jie ima trikdyti regėjimą.

Statistiniais duomenimis, užkritusius akių vokus paveldi iki 70 proc. žmonių. Dėl paveldimumo ar tam tikrų anatominių ypatumų kartais operacijos atliekamos ir jaunesniame amžiuje.

Gydytojams labai svarbu, kad akių vokų operacijos norintis žmogus būtų tinkamos sveikatos ir turėtų realių lūkesčių. Apsisprendus dėl blefaroplastikos, reikia suprasti, kad akių vokų plastika – perteklinės odos pašalinimas nepanaikins juodų paakių, žąsies kojelių akių pakraščiuose ar kitų veido raukšlių, išduodančių amžių. Prieš apsisprendžiant atlikti operaciją reikia pagalvoti apie siekiamus tikslus ir aptarti juos su chirurgu.

Nepaisant to, kad akių vokų operacija neišlygina veido raukšlių, tikrai pagerėja išvaizda, todėl pakyla savivertė.

Norint pasiekti maksimaliai gerą rezultatą, akių vokų operacijas galima derinti ir su kitomis procedūromis, pvz., antakių pakėlimu, užpildų injekcijomis, lazerio procedūromis.

Kokiais atvejais blefaroplastika negalima?

Kaip ir kiekviena kita operacija, vokų plastika turi keletą kontraindikacijų. Operacija negalima sergant tam tikromis sunkiomis ligomis arba esant jų paūmėjimams. Ar sveikatos būklė leidžia atlikti šią operaciją, sprendžia šeimos gydytojas. Infekcinės ligos ūmi fazė yra kontraindikacija.

Operacija negalima ir esant padidėjusiam akių kraujospūdžiui, jei infekcija yra pažeidusi akies rageną, jei žmogus turi aukšto laipsnio miopiją (trumparegystę) ar neseniai yra patyręs kitą akių operaciją.

123RF.com nuotr./Chirurgo konsultacija prieš plastinę operaciją
123RF.com nuotr./Chirurgo konsultacija prieš plastinę operaciją

Kaip vyksta akių vokų operacija?

Akių vokų operacija trunka apie 1,5–2 valandas, jei tuo pačiu metu operuojami ir viršutiniai, ir apatiniai vokai. Jei operuojami tik viršutiniai vokai, operacija trunka apie 40 minučių. Operacijos trukmė priklauso ir nuo akių vokų būklės prieš operaciją.

Jei tuo pačiu metu operuojami visi 4 vokai, plastikos chirurgas dažniausiai pradeda nuo viršutinių. Įprastai pjūvis daromas išilgai natūralios vokų linijos. Operacijos metu chirurgas per padarytus pjūvius pašalina odos, raumenų ir, jei reikia, riebalinių kūnelių perteklių.

Operuojantis chirurgas viršutinio voko pjūvį įkomponuoja į natūralią voko odos raukšlę, siekdamas jį paslėpti ir padaryti praktiškai nematomą. Atliekant apatinių vokų plastiką, odos pjūvis gali būti daromas kelis milimetrus žemiau apatinio voko blakstienų augimo linijos. Jei nėra odos pertekliaus, o tik apatinių vokų riebalinių kūnelių hipertrofija, daromas transkonjuntyvalinis pjūvis (per vidinę apatinio voko pusę iš akies junginės pusės).

Po operacijos chirurgas pjūvius susiuva plonais (plauko storumo) siūlais. Viršutiniame ir apatiniame vokuose siūlai lieka apie savaitę po operacijos. Atliekant transkonjuktyvalinį pjūvį, žaizdos siūti nereikia.

Koks nuskausminimo būdas naudojamas atliekant vokų plastikos operacijas?

Viršutinių vokų plastika atliekama taikant vietinę nejautrą, suleidžiant vaistų į būsimo pjūvio vietą. Kai vienu metu operuojami viršutiniai ir apatiniai vokai, rekomenduotina bendra nejautra.

Po operacijos – mėnuo suvaržymų

Operacijai ir pooperaciniam laikotarpiui reikia ruoštis iš anksto. Po operacijos praėjus 3–4 valandoms, jau galima vykti namo (jei buvo taikoma vietinė nejautra). Geriausia, kad palydėtų kas nors iš artimųjų, parvežtų namo, galbūt naktį pabūtų netoliese. Patiems vairuoti tą pačią dieną po operacijos nerekomenduojama.

Kol akių vokai gyja, dėl tinimo ir mėlynių reikės kurį laiką likti namuose, sumažinti fizinį aktyvumą. Po operacijos rekomenduojama vengti lenkti galvą žemyn, buities tvarkymo darbų, taip pat apie mėnesį riboti fizinius pratimus, neiti į sauną, baseiną, nekilnoti sunkių daiktų. Po operacijos teks atsisakyti ne tik fizinio krūvio, bet ir alkoholio, ir kosmetikos, kol bus išimti siūlai.

Tie, kurie nešioja kontaktinius lęšius, po operacijos savaitę turės apsieiti be jų. Po septynių dienų galima ir toliau juos nešioti.

123RF.com nuotr./Akių lašai
123RF.com nuotr./Akių lašai

Po mėnesio jau galima grįžti prie įprasto gyvenimo ritmo.

Pasitaiko, kad po operacijos išsausėja akys, tačiau tai tęsiasi paprastai ne ilgiau kaip 2 savaites. Jei vis dėlto diskomfortas dėl sausų akių tęsiasi ir trunka ilgiau nei 2 savaites, patartina kreiptis pagalbos į gydytoją.

Namuose po operacijos reikia turėti šių priemonių: ledukų, sterilios marlės, akių lašų ar dirbtinių ašarų (gydytojas rekomenduos tinkamiausius), švarių rankšluosčių, nuskausminamųjų, kuriuos taip pat turėtų rekomenduoti gydytojas.

Sunkiausia – pirmoji savaitė

Po akių vokų operacijos siūlai lieka ne ilgiau kaip savaitę. Dažnai būna patinimų, kraujosruvų. Apytiksliai po 2 savaičių vokų išvaizda normalizuojasi. Vis dėlto patariama atsigavimui numatyti ne mažiau kaip mėnesį.

Blefaroplastika yra mažai traumuojanti operacija. Po jos organizmas atsigauna greitai. Nepaisant to, operacijos rezultatas priklauso ne tik nuo gydytojo, bet ir nuo paciento. Pirmoji savaitė po operacijos yra pati sunkiausia. Pacientas turi susitaikyti su tuo, kad akių vokai bus patinę, oda apie akis bus praradusi jautrumą ir, tikėtina, išmarginta kraujosruvų. Šalti kompresai, gydytojo paskirti tepalai padeda sutrumpinti reabilitacinį laikotarpį.

Pooperaciniu laikotarpiu būtina ramybė. Galima žiūrėti TV, naudotis internetu, skaityti knygas. Taip pat galima vykti pailsėti į kurortą ir netgi saikingai degintis saulėje. Svarbiausia – nepamiršti saulės akinių.

Žaizdos kraštai bus užklijuoti specialiais pleistrais „Steri Strip“, kuriuos būtina laikyti iki siūlų ištraukimo.

Komplikacijos retos ir įveikiamos

Po akių vokų, kaip ir po bet kurios kitos chirurginės operacijos, galimos komplikacijos: kraujavimas, infekcijos, sausos akys. Retais atvejais pasikeičia voko spalva, susiformuoja keloidinis randas, voko oda nenormaliai užsiriečia į vidų ar išorę (ši komplikacija būdinga tik apatiniams vokams), akių vokai iki galo neužsimerkia. Tokiais atvejais reikia korekcinių operacijų.

Efektas gali būti matomas ir po dviejų savaičių

Operacijos rezultatą galima įvertinti tik tada, kai visiškai atsikuria operuojant pažeisti audiniai, susiformuoja, t. y. išblykšta, pooperacinis randas. Po vokų operacijos randas blykšta apie 3–6 mėnesius.

Fotolia nuotr./Paburkusios akys
Fotolia nuotr./Paburkusios akys

Regėjimui nekenkia, jį gali net pagerinti

Chirurginės intervencijos metu akies obuolys neliečiamas, todėl įtakos regėjimui operacija įprastai neturi. Atvirkščiai – blefaroplastika gali net pagerinti regėjimą tais atvejais, kai iki operacijos viršutiniai vokai buvo tiek užkritę, kad trukdė normaliai matyti, dengė vyzdžio dalį.

Kiek ilgai džiaugsimės rezultatais, priklauso nuo pastangų juos išlaikyti

Viršutinių akių operacijos rezultatai išlieka 5–7 metus, kartais ir ilgiau. Apatinių vokų operaciją reikia kartoti retai. Būtina suprasti, kad akių senėjimo procesas po operacijos nesustoja. Yra atvejų, kad praėjus tam tikram laikui, akių vokai vėl pradeda kristi ant blakstienų. Tokiu atveju geriau ne kartoti blefaroplastiką, bet daryti kaktą pakeliančią operaciją.

Vokų plastika gali būti kartojama keletą kartų. Kiek ilgai išlieka operacijos efektas, priklauso nuo paciento gyvenimo būdo, vokų odos priežiūros, amžiaus pokyčių ir paveldimumo. Svarbiausia – rūpintis savimi, vengti greitai priaugti ar greitai numesti svorio, naudoti tinkamą ir kokybišką kosmetiką.

Daugiau informacijos ieškokite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius