Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bikinio zona: ar plaukeliai saugo nuo lytiškai plintančių infekcijų?

Ne visų mūsų kūno plaukų paskirtis mums yra aiški, todėl kartais šias temas apipina mitai.
Pora
Pora / 123RF.com nuotr.

Antakiai nukreipia prakaitą tolyn nuo akių. Galvos plaukai yra tarsi natūrali kepurė, sauganti nuo perkaitimo ir padedanti apsisaugoti nuo šalčio. O štai kūno plaukų paskirtis nėra tokia aiški.

Mokslininkai mano, kad gaktos plaukai turi net kelias paskirtis. Visų pirma, jie galimai šiek tiek apsaugo lytinius organus. Mums to nebereikia, tačiau mūsų protėviams veikiausiai tai šiek tiek padėdavo.

Antra paskirtis – tie plaukai kadaise informuodavo aplinkinius apie vyro ar moters brandą. Vėlgi mums tai nebėra taip svarbu dėl nusistovėjusių moralinių taisyklių ir socialinių normų.

O štai trečioji funkcija aktuali ir šiandien – plaukai mažina trintį.

Šalia šių funkcijų kartais paminima ir dar viena – apsisaugojimas nuo lytiškai plintančių infekcijų. Žinoma, tai nėra gera priemonė, tačiau ne vienas tyrimas parodė, kad tie žmonės, kurie šalina gaktos plaukus ar juos trumpina, susiduria su didesne lytiškai plintančių infekcijų (LPI) rizika.

2016 m. mokslininkai apklausė 7 580 žmonių (18–65 m. amžiaus). Klausimai buvo susiję su jų lytiniu gyvenimu bei higienos įpročiais. Paaiškėjo, kad absoliuti dauguma apklaustųjų buvo lytiškai aktyvūs, tačiau ne visus lydėjo sėkmė – 943 pripažino per pastaruosius metus sirgę kokia nors lytiškai plintančia infekcija. Paaiškėjo, kad tie, kurie visiškai šalino gaktos plaukus ar bent jau juos stipriai tvarkė skustuvais bei žirklėms, susidūrė su keturis kartus didesne lytiškai plintančių infekcijų rizika.

Grįžkime prie jau paminėtos gaktos plaukų funkcijos – jie mažina trintį. Tai pasiekiama todėl, kad gaktos plaukai tiesiog fiziškai apriboja odos kontaktą. Manoma, kad tai galėtų padėti paaiškinti ir tai, kodėl bikinio zonos depiliacija nesirūpinantys žmonės rečiau serga LPI.

Tačiau greičiausiai tiesa yra kiek kitokia. Pats plaukų šalinimas dažnai palieka nemažai žaizdelių, įaugusių plaukų ir net mažų infekcijos židinių. Pažeista oda yra tarsi atviros durys įvairioms infekcijoms. Tie žmonės, kurie reguliariai šalina gaktos plaukus, taip pat yra lytiškai aktyvesni, todėl, bent jau teoriškai, yra didesnė tikimybė, kad jie bendrauja su daugiau partnerių.

Taigi, ar gaktos plaukai saugo nuo infekcijų? Galbūt jie šiek tiek sumažina jų riziką, tačiau tikrai nežymiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius