-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eterinių aliejų galia: kurie malšina stresą, gerina miegą ir suteikia energijos?

Stresas, prastas miegas, energijos trūkumas – su šiais dalykais susiduria ne vienas mūsų. Norėdami pagerinti savo savijautą neretai griebiamės tokių priemonių kaip vaistai, kava, alkoholis ir pan. Tačiau yra ir kur kas sveikesnių, natūralesnių būdų, kaip numalšinti įtampą, pagerinti miegą, nuotaiką, įgauti energijos. Vienas jų – eteriniai aliejai.
Eterinis aliejus
Eterinis aliejus / Vida Press nuotr.

Kartais nė nesusimąstome, kokią galią turi kvapai ir koks jų poveikis gali būti mūsų savijautai, nuotaikai. Ar apskritai, kokią reikšmę mūsų gyvenime turi kvapas. Juk jie supa mus kiekviename žingsnyje, užuodžiame įvairiausius dalykus, tik apie tai negalvojame.

Būtent dėl šios priežasties, kad kvapas iš tiesų yra paveikus, gebantis keisti mūsų savijautą, pakalbinome aromaterapijos specialistę, asmeninių kvepalų kūrėją Indrę Morozienę ir paprašėme įvardyti kvapus, kurie padeda susitvarkyti su įtampa, nurimti, gerina miego kokybę, suteikia energijos, kai jos labiausiai trūksta.

Shutterstock nuotr./Levandų vonios druska ir eterinis aliejus
Shutterstock nuotr./Levandų vonios druska ir eterinis aliejus

Taigi, pašnekovės teigimu:

  • labiausiai tonizuoja, pažadina, nuovargį šalina rozmarinų, pipirmėčių, kvapiųjų šalavijų eteriniai aliejai;
  • įtampą malšina bergamočių, kvapiųjų kanangų, pelargonijų, nerolio eteriniai aliejai;
  • nurimti, užmigti gali padėti levandų, frankincenso, mairūnų, santalo eteriniai aliejai.

Pasak I.Morozienės, eterinius aliejus veiksminga naudoti saikingai – visada užtenka lašelio ar poros. Kambarys ar vonia neturi kvepėti intensyviai, kad pajustume poveikį savijautai, nuotaikai.

Jos teigimu, nieko bloga nenutiks, jei eterinių aliejų pauostysime iš buteliuko, tačiau nuolatiniam naudojimui galima rinktis patogesnius ir priimtinesnius būdus.

Būdai, kaip galima naudoti eterinius aliejus

„Visų pirma, kuo aromaterapija gali iš tiesų patraukti ir sužavėti, tai – kvapų panaudojimo įvairovė, patogumas ir prieinamumas įvairiose situacijose. Tarkime, eterinius aliejus galima užuosti natūraliuose kvepaluose, visada šalia savęs turėti prikvėpintą nosinaitę, originaliai ir stilingai pasipuošti kvepiančiu papuošalu – pomanderiu.

Vida Press nuotr./Eterinis aliejus
Vida Press nuotr./Eterinis aliejus

Taip pat pasigaminti specialių mažyčių inhaliatorių ir nešiotis rankinėje arba užlašinti paruošto eterinio aliejaus ant neglazūruotos keramikos, medžio, vilnos ir pakvėpinti juo automobilį“, – pasakojo aromaterapijos specialistė.

Pasak jos, dabar yra net USB aromatų difuzorius, kurį įjungus į bet kokį įrenginį nedideliu spinduliu pasklinda norimas arba reikalingas aromatas. Elektrinių difuzorių ar įvairių garintuvų pasirinkimas taip pat gana didelis.

„Taip pat eterinius aliejus galima naudoti duše, vonioje, pirtyse, jie itin dažnai naudojami masažams. Galima jų įpilti į oro drėkintuvus – tiek į elektrinius, tiek į tokius, kurie tiesiog pripildomi vandens ir pakabinami ant radiatoriaus, netgi židinių. Eteriniais aliejais galima papildyti natūralias sojų ar bičių vaško žvakes. Dabar populiarūs difuzoriai su lazdelėmis, tik nereikėtų painioti natūralių ir sintetinių kvapų difuzorių“, – patarimais dalijosi pašnekovė.

I.Morozienė įspėjo, kad grynų eterinių aliejų tiesiai ant odos dažniausiai negalima naudoti. Jų koncentracijai sušvelninti pasitelkiami įvairūs nerafinuoti šalto spaudimo augaliniai aliejai, kartais druska ar medus.

Shutterstock.com nuotr./Kokosų aliejus
Shutterstock.com nuotr./Kokosų aliejus

„Tarkime, prabangiai Kleopatros pieno voniai galima naudoti riebią grietinėlę. Mėgaujantis aromatinga ir atpalaiduojančia vonia pieno baltymai teigiamai veikia odą, ją minkština“, – pavyzdį pateikė aromaterapijos specialistė.

Eterinių aliejų naudojimo instrukcija

Paprašėme I.Morozienės pasidalyti rekomendacijomis, kaip tinkamai reikėtų naudoti eterinius aliejus voniai, masažui, norint garintis ir t. t.

Voniai: ant druskos užlašinkite keletą lašelių (5–7) eterinio aliejaus ir išmaišykite ją vandenyje.

Masažui: į bet kokį nerafinuotą augalinį aliejų (kokosų, sezamo sėklų, vynuogių kauliukų, migdolų, net alyvuogių) įlašinkite eterinių aliejų (2–5 lašeliai vienam valgomajam šaukštui aliejaus).

Garinimui: į vandenį įlašinkite 4–6 lašelius eterinio aliejaus.

Kiti būdai. Rankšluostis: reikiamų eterinių aliejų užlašinkite ant drėgno rankšluosčio ir pakabinkite kambaryje ant radiatoriaus. Dubenėlis: po lova ar šalia jos (tik saugiai) pastatykite dubenėlį su karštu vandeniu ir į jį įlašinkite keletą lašelių eterinio aliejaus. Pagalvė: kurį laiką prieš miegą ant pagalvės galite užlašinti lašelį levandų eterinio aliejaus, kad spėtų šiek tiek prasivėdinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius