Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Gelbėjimosi ratas nuo oksidacinio streso ir ankstyvo senėjimo

Dėl aplinkos taršos, žalojančių saulės spindulių, greito maisto ir kitų žalingų įpročių bei nuolat patiriamo streso mūsų antioksidacinės sistemos nebespėja neutralizuoti žalingo laisvųjų radikalų poveikio ląstelėms. Oksidacinį stresą dažnai išduoda pajuodę paakiai, papilkėjusi oda ir, žinoma, ankstyvas senėjimas. Kaip jį pristabdyti ir atsigauti pasitelkiant į pagalbą antioksidantus, klausėme „Eurovaistinės“ grožio vaistinių vadovės Aušros Vareikienės.
Kosmetologinė procedūra
Moteris / 123RF.com nuotr.

Pasak specialistės, laisvieji radikalai yra nestabilios molekulės, oksidacinio streso metu pažeidžiančios ląsteles ir DNR. Jie ne tik spartina senėjimo procesus, bet ir sukelia įvairias ligas bei sveikatos problemas.

„Paprastai sakant, laisvieji radikalai yra labai reaktyvūs, nestabilūs atomai, kuriems dažnai trūksta vieno ar kelių elektronų ir kurie bando prisijungti prie kitų panašiai sužalotų dalelių, neigiamai veikdami odos imuninę sistemą, visokeriopai jai kenkdami. Net jauname amžiuje dėl neigiamų aplinkos veiksnių bei žalingų įpročių sukeliamo oksidacinio streso oda gali papilkėti, tapti sausesne, plonesne, prarasti švytėjimą, išryškėti tamsūs paakiai. Jeigu yra polinkis į spuogus, jų gali daugėti“, – komentavo A.Vareikienė pabrėždama, kad didžiausia oksidacinio streso neigiama pasekmė odai – ankstyvas senėjimas.

123RF.com nuotr./Veido raukšlės
123RF.com nuotr./Veido raukšlės

4 geros savijautos ir puikios išvaizdos priešai

Grožio vaistinių vadovė išskyrė keturis didžiausius geros savijautos ir puikios išvaizdos priešus:

  • Stresas, kurį daugelis patiriame kiekvieną dieną, silpnina mūsų organizmą, taigi, ir odą. Pažeidžiant odos ląstelių membraną, ji plonėja, silpnėja.
  • Žalingi įpročiai: rūkymas, alkoholio ir narkotikų vartojimas.
  • Aplinkos užterštumas ir kenksmingi saulės spinduliai.
  • Greitasis maistas, kuris pats yra laisvųjų radikalų šaltinis.
123RF.com nuotr./Pica
123RF.com nuotr./Pica

Greitoji pagalba

Neigiamą laisvųjų radikalų poveikį mažinantys antioksidantai padeda organizmo antioksidacinei sistemai, neutralizuodami jau susidariusius laisvuosius radikalus ir atitaisydami jų sukeltus pažeidimus.

Antioksidantai padeda mažinti širdies ir kraujagyslių, onkologinių ir kitų susirgimų riziką, atitolina senėjimo procesus, stiprina imunitetą, o taip pat teigiamai veikia odos būklę.

Vandenyje tirpūs antioksidantai, tokie kaip vitaminas C, selenas, aminorūgštys cisteinas, metioninas, glutationas, veikia ląstelės viduje. Riebaluose tirpūs vitaminai E ir A bei karotenoidai, kofermentas Q10, likopenas veikia ląstelės išorėje, o mišrūs rūpinasi visa ląstele. Tai polifenoliai, flavonoidai, lipo rūgštis ir melatoninas.

Apsauga nuo saulės būtina net ir žiemą

Kaip pabrėžė A.Vareikinenė, kiekvieno mūsų oda – kaip pirštų atspaudai, jos tipą mes paveldime. Tačiau tai, ką iš tiesų galime padaryti dėl savęs – saugoti, puoselėti odą.

123RF.com nuotr./Veido oda
123RF.com nuotr./Veido oda

Kalbėdama apie laisvųjų radikalų poveikio mažinimą odai, A.Vareikienė visų pirma akcentavo apsaugą nuo ultravioletinių saulės spindulių ir taršos: „Ji turėtų būti kaip „labas rytas“ kiekvieną dieną. Nesvarbu, kad dangus galbūt apniukęs. Be to, dauguma mūsų didelę spindulių ataką gauname ir iš ekranų, prie kurių praleidžiame daug laiko, ne tik iš aplinkos, tad turime imtis papildomų apsaugos priemonių“.

Mėlynos šviesos filtras – irgi antioksidantas

Pastaruoju metu populiarėja šiuolaikinių kosmetologų sukurtos ir nuolat tobulinamos odos priežiūros priemonės su apsauga nuo mėlynosios šviesos, kurią spinduliuoja mūsų kompiuterių ekranai, planšetės, televizoriai ir telefonai. Kaip juokavo A. Vareikienė, knyga mėlynųjų spindulių neskleidžia, tačiau iš prietaisų, su kuriais gulamės ir keliamės, gauname dideles dozes mėlynųjų spindulių.

„Eurovaistinės“ nuotr./Aušra Vareikienė
„Eurovaistinės“ nuotr./Aušra Vareikienė

Mūsų organizmą ir odą nuo mėlynosios taršos apsaugo specialiai pažymimos šiuolaikinės kosmetikos priemonės, kurių sudėtyje yra ne tik antioksidantų, bet ir specialūs filtrai. Jie yra labiau paviršinio poveikio – tarsi blokai, kurie atspindi žalojančią ekranų šviesą. Pasiekusi odos paviršių ir susidūrusi su filtru, mėlynoji šviesa tiesiog atšoka.

Kaip atkreipė dėmesį A.Vareikienė, daba jau net ir makiažo priemonių galima rasti su papildoma apsauga nuo mėlynosios šviesos.

Giluminiam poveikiui – didelio skvarbumo priemonės

„Norėdami giluminio antioksidantinio poveikio odos ląstelių branduolių DNR, mitochondrijoms, kurios prilyginamos ląstelės elektrinės varikliui, taip pat ląstelių membranų stiprinimui, mes turėtume rinktis didelio skvarbumo odos priežiūros priemones – serumus ar šiuolaikinių technologijų kremus su antioksidantais“, – pabrėžė A.Vareikienė.

Renkantis priemones, svarbu atkreipti dėmesį į antioksidacinių savybių turinčius ingredientus.

Už kokį kokteilį jo kūrėjai gautų Nobelį

„Mes, kaip vartotojai, turime žinoti, kad antioksidaciniu poveikiu pasižymi daug fenolių, polifenolių, askorbo rūgšties, keratinoidų turintys augalai, tad odos priežiūros priemonės, kurių sudėtyje yra jų ekstraktų, taip pat padeda kovoti su laisvaisiais radikalais. Vienas iš stipriausių antioksidantų yra resveratrolis. Odos ląstelių imunitetą stiprina priemonės, kurios turi žaliosios, baltosios arbatos. Kitas ingredientas, aktualus ir prieš odos senėjimą, – retinolis, kitaip sakant, vitaminas A. Taip pat labai rekomenduočiau priemones su vynuogių sėklų ekstraktu, vitaminu C, išgaunamu iš tam tikrų rūšių vyšnių arba slyvų, vitaminu E, vitaminu B3, žinomu kaip niacinamidas“, – vardijo 15min pašnekovė.

123RF.com nuotr./Antioksidantai
123RF.com nuotr./Antioksidantai

Labai svarbu suderinti ingredientus vienus su kitais, kad papildytų odą reikalingomis medžiagomis ir veiktų be galimų nepageidaujam poveikių. Ne tik saugotų odą nuo žalingos antioksidacinės laisvųjų radikalų veiklos, bet ir ją drėkintų, maitintų.

Superpriemonė – kuri geriausiai tinka

Rezultatui įtakos turi ir kaip tiksliai buvo parinkta odos priežiūros priemonė.

A.Vareikienė apsilankius „Eurovaistinėje“ kvietė užsiregistruoti odos tyrimui, kuris parodo odos jautrumą, padidėjusią pigmentaciją ar senėjimo bei aknės požymius, ir atsižvelgus į rezultatus rinktis odos priežiūros priemones. Visi vaistinėje atliekami savikontrolės tyrimai yra rekomendacinio pobūdžio. Dėl tikslaus gydymo reikėtų kreiptis į gydytoją.

Tiksliau patarti, ką rinktis, grožio vaistinių konsultantai galės ir jei užsiminsime apie savo gyvenimo būdą. „Galbūt esate pažadėjęs sau nenaudoti kompiuterio ilgiau nei valandą per dieną. Tuomet jums net nesiūlys apsaugos nuo mėlynosios šviesos. O štai veido priežiūros priemonių antioksidacinės savybės aktualios visiems be išimties. Tik, jeigu esate vyresnio amžiaus, reikėtų pasižiūrėti, kad produkto sudėtyje būtų daugiau retinolio, jeigu turite pigmentinių dėmių – daugiau vitamino C. Kai problema – spuogai, nesiūlyčiau priemonės su dideliu kiekiu vitamino E. Jis yra labai stiprus antioksidantas, tačiau žmogui, kuris vargsta dėl spuogų, rekomenduočiau priemonių su žaliąja arbata“, – patarė „Eurovaistinės“ atstovė.

123RF.com nuotr./Uogos
123RF.com nuotr./Uogos

A.Vareikienė pataria lankantis vaistinėje pasitarti su konsultantais. „Besikonsultuodami su jais mūsų klientai atranda tokių dalykų, kurių net neįsivaizdavo galintys rasti vaistinėje – pradedant odą stimuliuojančiais masažuokliais, lūpų kaukėmis, baigiant priemonėmis aplink akis su ingredientais, efektyviai mažinančiais ne tik patamsėjimus paakių srityje, bet ir patinimą ar net geltonį vitamino K pagalba. Siekiame kiekvieną atidžiai išklausyti ir pasiūlyti maksimaliai tiksliai parinktą produktą iš daugiau nei 9 tūkst.“, – sako grožio vaistinių vadovė.

Šis tekstas – projekto „Grožio programa 360“, kurį inicijuoja vaistinių tinklas „Eurovaistinė“ dalis. Išsamiau apie projektą: https://www.apie-eurovaistine.lt/grozis-360/

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius