-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Grožio injekcijos. Už ar prieš?

Bėgant metams, kiekviena susiduriame su neišvengiama realybe – raukšlėmis. Daugelis mėginame jas „nuginkluoti“ specialios paskirties kremais, serumais, kaukėmis ar net botokso injekcijomis. Apie jas ir pakalbėsime.
Botulino toksino injekcija
Botulino toksino injekcija / „Scanpix“ nuotr.

Plastinės chirurgijos alternatyva

Su amžiumi oda netenka natūralaus kolageno, kuris yra bene svarbiausias visų odos sluoksnių komponentas. Būtent jis suteikia odai elastingumo ir stangrumo. Kai kolageno audiniai suyra, sumažėja odos elastingumas, randasi raukšlių, taip pat pasikeičia veido ovalas. Yra daug būdų sustabdyti laiką ir išsaugoti grožį – grožio salonai siūlo įvairiausių atjauninančių procedūrų. Tačiau kremai, kaukės greito efekto neduoda. Yra kitas, daug greitesnis, bet mažiau drastiškas būdas negu plastinė rekonstrukcija – botulino toksino injekcijos. Daugelis Lietuvos moterų apie tokias procedūras sužinojo iš televizijoje rodytų realių pokyčių laidų. Vienas adatos dūris, ir rezultatas akivaizdus!

Botulino toksinas grožio pasaulyje naudojamas jau dešimtmetį. Pirmieji šį preparatą grožio procedūroms pritaikė kanadiečiai gydytojai vyras ir žmona Alistairas ir Jean Carruthersai. Jean Carruthers dirbo oftalmologe ir botulino toksinu gydė tiką bei žvairumą. 1987 m. ji atliko procedūrą: sušvirkštė šio preparato šalia antakio pacientei, kurią vargino nekontroliuojamas mirksėjimas. Per kitą procedūrą pacientė dūrė pirštu į savo kaktą ir paprašė ten suleisti šio preparato. Gydytojai pastebėjus, kad toje vietoje ji yra sveika, moteris atsakė: „Jeigu jūs įdursite čia, išnyks raukšlė.“ Jean Carruthers šį anekdotinį atvejį papasakojo vyrui dermatologui Alistairui. Pirmąja ponios Jean paciente tapo jos sekretorė! 2002 m. oficialiai patvirtinta, kad preparatas mažina raukšles.

Kaip veikia botulino toksino injekcijos

Preparato veiklioji medžiaga botulino toksinas blokuoja nervinius impulsus veido mimikos raumenyse. Po dūrio mimikos raumenys atsipalaiduoja ir nebesusitraukia. Virš raumenų esanti oda išlieka lygi, raukšlės išsilygina. O kiti veido raumenys dirba kaip ir anksčiau, todėl bendra veido išraiška nepakinta.

Botulino toksino preparatus siūloma pradėti leisti, kai dar mimikos raukšlės nelabai gilios. Tada jos išsilygina ir nebegilėja. Jei mimikos raukšlės labai gilios, vieno botulino toksino gali nebeužtekti, prisieis vartoti kitus užpildus, pavyzdžiui, hialurono rūgšties. Procedūra yra greita ir laikoma saugia. Labai plonyte adata itin mažas kiekis preparato tiksliai sušvirkščiamas į kelias pažymėtas vietas. Po procedūros negalima 6–7 val. eiti miegoti, spausti ar trinti injekcijų vietų. Savaitę po procedūros nepatariama lankytis pirtyse, soliariume.

Deja, botulino toksino preparatai mimikos raukšles veikia tik laikinai. Pirmą kartą suleistas vaistas veikia iki 8–12 mėnesių. Pakartotina injekcija veiksminga vidutiniškai apie 6 mėnesius. Klinikiniai tyrimai parodė, kad leidžiant preparatą ilgą laiką jo efektas ilgėja. Paprastai poveikis pradeda matytis jau po 2–3 dienų, kartais po savaitės. Botulino toksino preparatų injekcijos atliekamos kaktos mimikos raukšlėms, smulkioms raukšlelėms ties akių kampučiais, vadinamosioms „žąsų kojelėms“, ir ant nosies nugarėlės, raukšlėms aplink lūpas. Beje, botulino toksinu taip pat gydoma migrena, šalinamas padidėjęs delnų ir pažastų prakaitavimas.

Verta žinoti

Botulino toksinas yra natūrali medžiaga, kurią išskiria bakterijos Clostridium botulinum. Kartu botoksas yra vienas stipriausių gamtoje išgaunamų nuodų (jo randama grybuose), kurio lašas galėtų nusinešti tūkstančių gyvybes.

Specialistai paprastai tvirtina, kad profesionaliai atliktos botokso injekcijos neturi jokio šalutinio poveikio, vis dėlto kai kuriems žmonėms jis pasireiškia. Tai gali būti skausmas aplink dūrių vietą ir atsiradusios mėlynės, galvos skausmas, ašarojimas, burnos džiūvimas, pykinimas, labai retais atvejais kraujavimas.

Daugėja jaunų pacienčių

Lietuvos specialistai šias procedūras rekomenduoja atlikti ne jaunesniems negu 25 metų asmenims, o pasaulyje botulino toksino injekcijų vartotojų amžius sparčiai jaunėja. JAV estetinės plastinės chirurgijos draugija skelbia, kad, tarkim, 2009 m. paaugliams atlikta net 4000 procedūrų daugiau (turima omenyje 18-mečius ir jaunesnius) nei 2008-aisiais. Ir kasmet šis skaičius didėja vis didesniu pagreičiu. Ši organizacija pastebi, kad injekcijomis gražinasi vis daugiau 13–19 m. jaunuolių. Psichologai sunerimę, kad jaunų žmonių noras slėpti savo trūkumus yra susijęs su psichologinėmis problemomis. Neretai paaugliai nemato savęs kaip visumos, o susitelkia ties vienu, jų manymu, fiziniu trūkumu.

Parduodami rinkiniai

JAV, Didžiojoje Britanijoje labai populiarūs botulino toksino užpildų rinkiniai, kuriuos galima užsisakyti internetu arba įsigyti iš platintojų. Pakuotėje yra preparato milteliai, specialios adatos ir veido raukšlių žemėlapis. Injekcijos atliekamos namų sąlygomis. Dermatologai ir plastikos chirurgijos specialistai nerimauja, kad tokia saviveikla gali sukelti rimtų šalutinių reiškinių. Grožio specialistai perspėja, kad galimos infekcijos, be to, ypač atsargiai reikia švirkšti preparatą veido zonoje prie lūpų, nes per didelis jo kiekis ar netikslus dūris gali padaryti lūpas nejautrias.

Už ir prieš botoksą

Šios procedūros netruko išplisti tarp Holivudo aktorių. Rezultatai tapo akivaizdūs, netgi per daug. Nors garsios moterys ir vyrai pasuko savo biologinio amžiaus laikrodžius atgal keliais dešimtmečiais, tai tapo minusu jų profesinei karjerai. Režisieriai su žiburiu ieško natūralių ir emocijas galinčių perteikti veidų!

„Scanpix“ nuotr./Nicole Kidman
„Scanpix“ nuotr./Nicole Kidman

Aktorė Nicole Kidman išdrįso prisipažinti, kad buvo priklausoma nuo botokso. Nuotraukose ir ekrane buvo galima matyti porcelianinį ir lygutėlį aktorės veidą, tačiau ji nebuvo patenkinta tuo, kaip atrodė po procedūrų. Šiandien 44-erių aktorė teigia nebenaudojanti šios jauninančios procedūros ir džiaugiasi, kad gali suraukti kaktą.

Kita Holivudo kino žvaigždė Susan Sarandon nestokoja humoro: „Juk matote, kad nesileidžiu botokso, antraip neturėčiau šių linijų. Manau, turiu esminį pranašumą: jeigu liksiu vienintelė, atrodanti lyg šešiasdešimties, gausiu visus tokio amžiaus moterų vaidmenis.“

„Scanpix“ nuotr./Kylie Minogue
„Scanpix“ nuotr./Kylie Minogue

Kalbama, kad neseniai botokso atsisakė ir jaunystės kulto propaguotoja Madonna. Jeigu taip, įdomu, ar ilgam. Tačiau kitos pramogų pasaulio atstovės Melanie Griffith, Gwyneth Paltrow, Heather Locklear, Heidi Montag, Jennifer Lopez, Kylie Minogue (dėl įvairių injekcijų atrodo gerokai patinusi) ir daugelis kitų mėgaujasi botulino injekcijomis ir iš visų jėgų stengiasi sustabdyti laiką. Dar labiau raukšlių baidosi podiumų gražuolės, kylančios žvaigždės ir veteranės. Štai 45 m. Claudia Schiffer atrodo lyg dirbtinė, jos antakiai nenatūraliai pakilę.

„Scanpix“ nuotr./Claudia Schiffer
„Scanpix“ nuotr./Claudia Schiffer

Labai populiarios botulino toksino, arba botokso, kaip jį įprasta vadinti, injekcijos į skruostus. Jos daromos norint suteikti skruostikauliams išraiškingesnę formą. Garsenybių pasaulyje šios injekcijos itin populiarios, nes veidą paverčia fatališku, pagilina akių žvilgsnį.

Prie to priprantama

Plastinės chirurgijos specialistai įspėja, kad prie botokso injekcijų priprantama. Ši išvada padaryta atlikus palyginamąją pacientų, pasinaudojusių botokso terapija bei kitais ne tokiais agresyviais korekcijos metodais, analizę. Pasibaigus šio preparato veikimui, žmogus jaučia nenumaldomą troškimą pakartoti atjauninimo procedūrą. Nustatyta, kad maždaug 40 proc. pacientų jaučia norą vėl griebtis botokso injekcijų.

Dešimt injekcijų per gyvenimą

Niujorko medicinos koledžo dermatologų manymu, botokso injekcijos tik sudaro jaunystės iliuziją, o iš tiesų visas yra atvirkščiai – jos dar labiau pagreitina senėjimą. Botoksas, patekęs į raumenį, jį paralyžiuoja. Beje, mimikų procese dalyvauja daug kitų raumenų ir, jei vienas iš jų nustoja funkcionuoti, kiti suaktyvėja ir skatina atsirasti naujas raukšles. Išanalizavus paskutinius tyrimus, specialistai nerekomenduoja botokso injekcijų daryti dažniau nei dešimt kartų per gyvenimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius