-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Gydytojos dermatologės atsako į Ji24.lt skaitytojų klausimus. 4 dalis

Su oda susijusių klausimų gali būti labai daug: odos atjauninimas lazeriu, aknės gydymas, apgamų ir kitų odos darinių (karpų, papilomų ir kt.) šalinimas, strijų ir randų korekcija lazeriu, cheminis odos šveitimas rūgštimi, tatuiruočių šalinimas... O kur dar bėrimai, odos porų užsikimšimas, pigmentinės dėmės...
Veido pokyčiai senstant
Odos priežiūra / Shutterstock nuotr.

Norite paklausti dėl jums ramybės neduodančių odos problemų?

Rašykite adresu ji24.lt@zlg.lt ir Grožio terapijos ir chirurgijos klinikos „Sugihara“ gydytojos dermatologės – Jolanta Žilienė, Eglė Drukteinienė, Gitana Šabūnienė, Aušrinė Ramanauskaitė ir Tatjana Orlovskytė – mielai atsakys į Jus dominantį klausimą.

„Sugihara“ nuotr./Iš kairės: Tatjana Orlovskytė, Jolanta Žilienė, Eglė Drukteinienė, Aušrinė Ramanauskaitė ir Gitana Šabūnienė
„Sugihara“ nuotr./Iš kairės: Tatjana Orlovskytė, Jolanta Žilienė, Eglė Drukteinienė, Aušrinė Ramanauskaitė ir Gitana Šabūnienė

Klausimas

Ar galima atlikti veido pigmentinių dėmių lazeriu šalinimą, jei yra nešiojami breketai? Ačiū už atsakymą.

Atsako gydytoja dermatologė Jolanta Žilienė

Nešiojami breketai netrukdo atlikti veido procedūrų, šalinti pigmentines dėmes galima. Strazdanoms pašalinti prireiktų 1–3 procedūrų. Po to turėsite vengti saulės. Jei nesisaugosite ar įdegsite, strazdanos vėl išryškės. Taigi, galite rinktis iš dviejų: būti neįdegusi be strazdanų, arba įdegusi, bet strazdanota.

Strazdanos yra būdingos žmonėms, turintiems I tipo odą, t. y. šviesiaplaukiams, šviesiaakiams baltaodžiams, kurie saulėje sunkiai įdega, greičiau sudega ir paraudonuoja. Odos tipo, kaip ir prigimtinės akių bei plaukų spalvos, pakeisti negalite. Vengti saulės turite ne tik dėl strazdanų. I tipo odą turintys žmonės turi didesnę riziką susirgti odos vėžiu, todėl patikima apsauga nuo ultravioletinių spindulių būtų puiki profilaktikos priemonė.


Klausimas

Norėčiau sužinoti, kas kiek dienų galima daryti veido valymą rūgštimi? Veido oda riebi, problematiška, daug inkštirų, išsiplėtusios poros.

Atsako gydytoja dermatologė Jolanta Žilienė

Veido odos cheminio šveitimo procedūras galima atlikti kartą per savaitę, kursui reikėtų 6 procedūrų.


Klausimas

Man 26-eri. Turiu jau seniai kamuojančią problemą. Man beria apatinę veido dalį, palei kaklą. Bėrimas būna nuo vienos ausies iki kitos. Anksčiau jis buvo ne toks ūmus, tačiau dabar spuogai raudoni, skausmingi, kai kurie ir pūlingi. Daug visko išbandžiau: ir rūgštinius veido valymus prieš kokius penkerius metus, ir žarnyno valymą, ir maisto netoleravimo testą atlikau, ir antibiotikus gėriau.

Dermatologė sakė, kad tai ne alerginis bėrimas, o bakterinis, ir išrašė man „Doxyciclin“ antibiotikų bei du tepaliukus – vieną rytui, o kitą vakarui. Antibiotikus vartoti jau baigiau, tepaliukus vis dar naudoju, bet jie nė kiek nepadeda. Kasdienei odos priežiūrai naudoju „Bioderma Sebium“ arba „Sans Soucis“ priemones.

Pastebėjau, kad stresas, įtampa ir nervai bėrimą dar labiau suaktyvina, tačiau jau nebežinau, kaip ir kuo gydytis... Sakykite, ar bakterinį bėrimą galiu išsigydyti, nuolat nevartodama antibiotikus, kurie man nelabai ir padeda?

Ir kaip suprasti tą bakterinį bėrimą – ar ta bakterija kažkokia vidinė? Kaip ją panaikinti, ar ji visada man taip ir neduos ramybės? Kokiomis jūsų procedūromis turėčiau pasinaudoti ir kiek tai kainuotų?

Atsako gydytoja dermatologė Jolanta Žilienė

Sunku komentuoti nematant, nors iš aprašymo panašu, kad sergate vėlyvaisiais suaugusiųjų spuogais. Siūlyčiau kreiptis į dermatologą. Tik įvertinus odos būklę ir nustačius diagnozę, galima paskirti tinkamą gydymą. Patarčiau nesiblaškyti, kad gydytojas turėtų galimybę keisti vaistus ir koreguoti gydymą tol, kol bus pasiektas rezultatas. Tik antibiotikai ir išoriniai vaistai dažniausiai problemos neišsprendžia, kartais prireikia ir kitų specialistų pagalbos. Gydymas gali būti ilgas, todėl būtina kantrybė, glaudus kontaktas su gydytoju ir abipusis pasitikėjimas.


Klausimas

Turiu veido problemą: raudonį skruostų ir nosies srityse. Laikausi nurodymų, kaip išvengti tolesnio jo plitimo. Tačiau nosies srityje kelia nerimą gilėjančios duobutės, kurias sunku užmaskuoti. Patarkite, kokias priemones naudoti, kad sumažėtų rožinio požymiai? Ačiū, Vida.

Atsako gydytoja dermatologė Tatjana Orlovskytė

Priemonių rožinės gydymui yra labai daug: vietiniai ir sisteminiai preparatai, lazerinės ir impulsinės šviesos procedūros. Jūsų atveju, nežinoma, kokias priemones jau naudojote ir koks gautas efektas.

Dėl varginančių bėrimų skruostų ir nosies srityje bei kompleksinio rožinės gydymo skyrimo rekomenduoju gydytojo dermatologo konsultaciją.


Taip pat skaitykite:

Gydytojos dermatologės atsako į Ji24.lt skaitytojų klausimus. 3 dalis

Gydytojos dermatologės atsako į Ji24.lt skaitytojų klausimus. 2 dalis

Gydytojos dermatologės atsako į Ji24.lt skaitytojų klausimus. 1 dalis

Gydytoja dermatologė atsako į dažniausiai užduodamus klausimus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius