-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Inovatyviu būdu pacientus gražinantis E.Zacharevskij: Lietuva plastinei chirurgijai palanki šalis

Tiek estetinėje, tiek ir rekonstrukcinėje chirurgijoje, dailinant kūno linijas ar lyginant su amžiumi atsirandančias raukšles, nepamainomu visrakčiu plastikos chirurgams tampa riebaliniame audinyje glūdinčios kamieninės ląstelės.
Riebalų persodinimas dailinant kūno linijas įgyja vis svarbesnę reikšmę
Riebalų persodinimas dailinant kūno linijas įgyja vis svarbesnę reikšmę / E.Stankutės nuotr.

„Dirbdami su kamieninėmis ląstelėmis, iš riebalinio pacientų audinio (autologinio) tiesiame kelius atgal į jų ateitį.

Nusiurbę perteklinius riebalus iš probleminių pacientų kūno zonų ir juos apdoroję, suteikiame galimybę ir veido odos jaunystei.

Tokiu būdu tos pačios operacijos metu turime galimybę išspręsti net kelias problemas, kas itin aktualu ir vasaros metu“, – pasidžiaugė „SV plastinės chirurgijos centro“ plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas dr. E.Zacharevskij.

Kodėl šiandien lyginti raukšles paciento riebalų persodinimu yra efektyviau nei hialuronu?

– Riebalų persodinimas leidžia atkurti dėl amžiaus ar ligos prarastą veido apimtį, oda nebeatrodo pavargusi, pagerėja jos kokybė dėl riebaliniame audinyje esančių kamieninių ląstelių.

Na, ir praktinis momentas, persodinti riebalai veide išsilaiko ilgiau nei įvairūs audinių užpildai, tad procedūras kartoti tenka kur kas rečiau.

Visgi paciento organizme tai nėra svetimkūnis, vadinasi, neatmetamas, priešingai nei įvairūs audinių užpildai.

Tai itin svarbu kolagenui ar kitiems, dirbtiniu būdu išgautiems produktams, alergiškiems asmenims.

Ilgamečiai tyrimai, sukaupta patirtis ir matomi akivaizdūs pacientų rezultatai leidžia apibūdinti šią procedūrą kaip vieną pažangiausių ir natūraliausių estetinės medicinos priemonių siekiant išlaikyti veido jaunatviškumą.

E.Stankutės nuotr./ „SV plastinės chirurgijos centro“ plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas dr. E.Zacharevskij
E.Stankutės nuotr./ „SV plastinės chirurgijos centro“ plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas dr. E.Zacharevskij

Kada riebalinio audinio mūsų organizme padaugėja?

– Riebalinio audinio tam tikrose kūno vietose daugėja senstant, taip pat prasideda minkštų audinių atrofiniai procesai.

Daugelis yra pastebėjęs, kad panašiai nuo ketvirtos dešimtiems suformuoti norimas kūno apimtis tampa sudėtingiau.

Žinoma, padidėjęs riebalinis sluoksnis gali kauptis ir dėl genetinių priežasčių, hormonų pokyčių ar priaugus nepageidaujamų kilogramų.

Kiek laiko užtrunka riebalų nusiurbimas? Ko tikėtis?

– Riebalų nusiurbimas (liposakcija) laikoma greita operacija ir dažniausiai užtrunka apie 1–2 val., jos metu taikoma dažniausiai bendra nejautra.

Atliekamas pjūvis yra vos 4–5 mm ilgio, per jį po oda yra įkišamas siauras vamzdelis, vadinamas kaniule, ir taip nusiurbiami susikaupę nepageidaujami riebalai.

Procedūros metu riebalus pašalinti galima nuo įvairiausių kūno vietų: nugaros, sėdmenų, šlaunų, pilvo srities, žastų, pasmakrės ir t. t.

Tai vienas efektyviausių būdų suformuoti norimas kūno linijas ir padailinti kūno apimtis.

Žinoma, riebalų nusiurbimo operacijos trukmė ir kompleksiškumas gali kisti, jei papildomai atliekama daugiau pageidaujamų procedūrų.

Pavyzdžiui, nusiurbtų riebalų perkėlimas į kitas kūno vietas, siekiant suteikti joms norimą formą.

Tokiu būdu galima formuoti kūno linijas be implantų – tiesiog perkelti nusiurbtus riebalus į tas kūno vietas, kurioms trūksta apimties.

Apie riebalinio audinio stebuklą iš arčiau

E.Stankutės nuotr./Persodinti riebalai žmogaus organizme išsilaiko ilgiau nei įvairūs audinių užpildai.
E.Stankutės nuotr./Persodinti riebalai žmogaus organizme išsilaiko ilgiau nei įvairūs audinių užpildai.

Kam dažniausiai plastikos chirurgai pasitelkia riebalų persodinimą?

– Riebalų persodinimas (liposkulptūra) – tai procedūra, kuri yra skirta kūno linijoms koreguoti ar kai kurioms kūno dalims padidinti.

Šiuo atveju svarbu atskirti estetiką nuo rekonstrukcijos. Bet abejais atvejais persodinimui skirtas riebalinis audinys imamas iš paties paciento poodžio.

Taigi riebalų siurbimas ir persodinimas atliekami tos pačios operacijos metu: riebalinis audinys pašalinamas iš ten, kur jo per daug (pilvo sritis, sėdmenys, vidiniai šlaunų ir kelių paviršiai), ir persodinamas ten, kur reikia korekcijos (į krūtis, sėdmenis, veidą).

Pasakokite apie šios operacijos eigą. Kaip viskas atrodo?

– Jei riebalinių ląstelių reikės persodinimui, riebalai bus siurbiami saugiu rėžymu naudojant aparatines metodikas ar rankiniu būdu.

Taip riebalinės ląstelės mažiau traumuojamos, lieka gyvybingesnės ir lengviau prigyja. Toliau seka riebalų ląstelių paruošimas persodinimui: jos plaunamos, atskiriamos nuo audinių skysčio.

Paruoštas audinys švirkštais leidžiamas į reikiamas vietas, paskleidžiant ir tolygiai paskirstant ląsteles paciento poodyje.

Kuo tolygiau jos paskirstomos, tuo didesnis kiekis jų prigyja. Kaip pavyzdį galime paminėti, kad vienu kartu į krūtį suleidžiama nuo 50 iki 200 ml, į sėdmenis – 200–800 ml, į veido raukšles – 10–30 ml riebalinio audinio.

Žinoma, kuo didesnis riebalų kiekis persodinamas, tuo mažesnė tikimybė jam visam prigyti dėl perteklinio spaudimo sukelto audinių tinimo.

Didieji pokyčiai: ko tikėtis pasiryžus riebalų nusiurbimui ir jų persodinimui?

Ar visi norintys gali pasidailinti kūno linijas, o kartu dar ir pagerinti odos būklę pasitelkę riebalų persodinimą į odą? Ar yra kažkokių apribojimų?

– Pagrindinė sąlyga dėl riebalų persodinimo yra ta, kad žmogus turi būti sveikas. Kaip ir ta odos vieta, iš kur riebalai bus paimami ir ta, kur jie bus suleidžiami.

Dažnas, prieš praverdamas plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojo duris, pasvarsto, kaip gi bus su tuo skausmo slenksčiu? Kiek laiko įprastai trunka operacija ir ar ji labai skausminga?

– Įprastas riebalų nusiurbimas gali trukti iki 1 val., tačiau, jei kartu rekomenduojama atlikti papildomų procedūrų (pvz., odos pertekliaus šalinimas, riebalų perkėlimas į kitas kūno vietas, odos patempimas ir pan.), operacijos laikas ilgėja.

Na, o skausmas labai individualus dalykas. Po atliktos operacijos pacientas jaučia aptirpimą, bet galiu nuraminti, kad skausmą kontroliuojame efektyviais vaistais.

Pooperacinė skausmo kontrolė labai pažengusi, taigi, baimintis nevertėtų.

Kaip greitai pastebimas rezultatas? Ar iš karto po atliktos operacijos? O gal tenka luktelėti?

Viena yra liposakcija riebalų paėmimas. Gal kitam ir nereikia persodinėti riebalų, pakanka liposakcijos, bet aš visada sakau, kad liposakcija kūno formų kontūravimas, formavimas, bet ne svorio mažinimo procedūra.

Jei pacientas turi didelį nutukimą, saugiai galime nusiurbti vis tiek tik 4–5 litrus jo kūno riebalų.

O jei tokį pat kiekį riebalų nusiurbsime nuo normalų kūno masės indeksą turinčio žmogaus, rezultatas išryškins gražų pilvuką, šlaunis, juosmens sritį.

Likusius riebalus sušvirkštus į krūtinę ar sėdmenis, bendras vaizdas atrodys dar dailiau.

Ar yra kažkokių ribojimų po šio tipo operacijų?

– Patariame vengti tiesioginių saulės spindulių, alkoholio. Po kiekvienos operacijos pacientas gauna raštišką atmintinę, kur surašytos visos rekomendacijos, ko jis negali daryti.

Įkvepia ilgalaikis efektas

E.Stankutės nuotr./dr. Ernest Zacharevskij
E.Stankutės nuotr./dr. Ernest Zacharevskij

Kiek ilgai toje vietoje išlieka persodinti riebalai?

Riebalų persodinimo kosmetinis efektas ilgalaikis, tačiau jis nemaža dalimi priklauso nuo pacientų gyvenimo būdo, mitybos, fizinio aktyvumo.

Kokios rizikos lydi riebalų persodinimo operacijas?

– Vienas dažniausiai pasireiškiančių nepageidaujamų poveikių – persodinto audinio rezorbcija (išnykimas, tūrio sumažėjimas).

Įprastai prigyja 30–70 proc. persodinto riebalinio audinio tūrio.

Kiek jų liks, priklausys nuo keleto veiksnių: riebalų siurbimo ir paruošimo technikos, individualių paciento organizmo savybių.

Rečiau pasitaiko skysčių kaupimasis audiniuose ar kraujavimas (1–5 proc. atvejų).

Ar galima koreguoti savo linijas šios operacijos būdu vasarą?

– Po karantino viskas persimaišė: žmonės atvažiuoja ir vasarą. Mano operacijos sudėliotos iki rudens pabaigos.

Vasarą tinkamas laikas ir pailsėti, ir pasigražinti. Lietuva plastinei chirurgijai palanki šalis, nes mūsų klimatas tam yra tinkamas.

Nėra 310 saulėtų dienų, pavyzdžiui, kaip Jungtiniuose Arabų Emyratuose ar Turkijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius