Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Iššūkiai lūpoms – pūslelinė, įtrūkimai, stresai: kaip gelbėtis ir spindėti gražia šypsena

Ne tik žvarbus vėjas, šaltis, dėl vitaminų stygiaus silpstantis imunitetas, stresas ar išsausėjęs oras patalpose, bet ir elementaraus dėmesio lūpoms stoka gali pakenkti jų grožiui bei sveikatai. Tai ypač aktualu laukiant išsiilgtų, vis dažniau į lauką perkeliamų Kalėdų vakarėlių ir, žinoma, šventinių vakarienių su raudonais lūpdažiais bei spindinčiomis šypsenomis!
Mergina vilki pastelinę palaidinę
Mergina vilki pastelinę palaidinę / 123RF.com nuotr.

Kaip atkreipė dėmesį „Eurovaistinės“ grožio vaistinių vadovė Aušra Vareikienė, žiemą sausėja ne tik veido ar rankų, bet ir lūpų oda. Tam įtakos turi dehidratacija ore, kurį sausina kondicionieriai, radiatoriai.

„Įtakos lūpų sausėjimui taip pat turi ir tai, kad jos, kaip ir veidas, nedengiamos. Laižydami išsausėjusias lūpas jas nuolat pažeidžiame, tad visų pirma žiemos laikotarpiu rekomenduočiau tepti lūpas apsauginiu pieštuku, o ypač – turinčiu apsaugos nuo saulės faktorių (SPF). Į tai svarbu atkreipti dėmesį net ir žiemą, nes SPF faktorius saugo ne tik nuo saulės, bet ir nuo žvarbos, vėjo ar šalčio“, – pabrėžė grožio vaistinių vadovė.

„Eurovaistinės“ nuotr./Aušra Vareikienė
„Eurovaistinės“ nuotr./Aušra Vareikienė

Kokie vitaminai ir augaliniai ekstraktai padeda lūpoms

A.Vareikienė patarė atkreipti dėmesį, kad lūpų priežiūros priemonių sudėtyje būtų vitamino A ir E, taip pat labai naudingas pantenolis. Lūpų būklę gerinti padeda ir įvairūs augaliniai ekstraktai (tokie kaip jojobos, migdolų, kokosų, sviestmedžio ar sojų aliejai) bei kolagenas.

Atvėsus orams rekomenduojama naudoti priemones, kurios turėtų nakvišų aliejaus, hialurono rūgšties, nes ši medžiaga ne tik labai gerai sudrėkina, bet ir saugo lūpas nuo senėjimo.

Lūpų problemų prevencijos priemonė numeris vienas

Dažna problema – ne tik lūpų sausumas, bet ir mažos raukšlelės. Kaip pastebi grožio vaistinių vadovė, geriausia lūpų problemų prevencijos priemonė – visapusis organizmo stiprinimas.

123RF.com nuotr./Lūpų priežiūra
123RF.com nuotr./Lūpų priežiūra

„Organizmui naudingi žuvų taukai ar kiti omega rūgčių bei geležies turintys preparatai. Lūpų trūkinėjimas iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti tik estetinė problema, tačiau tai iš tiesų tai gali įspėti apie vitaminų trūkumą. Lūpų skeldėjimas išduoda, kad organizmui gali trūkti vitaminų A ir E, o taip pat – vandens“, – sako A.Vareikienė.

Kaip lūpoms kenkia stresas

Įtakos lūpų būklei gali turėti ir stresas. Pasak A.Vareikienės, nerimaudami žmonės dažniau kramto lūpas ir taip papildomai jas traumuoja.

„Dar rimtesnių problemų kyla prasidėjus bendram imuninės sistemos nusilpimui. Tuomet dažnai vargina lūpų pūslelinė. Tokiu atveju reikėtų ne tik pasitelkti šią ligą gydančias priemones, bet taip pat vartoti žuvų taukų, vitamino D ir B, kurie atkuria normalią organizmo būklę“, – sakė „Eurovaistinės“ atstovė.

Shutterstock nuotr./Herpes simplex virusas yra linkęs suaktyvėti žiemos ir pavasario arba vasaros ir rudens periodais.
Shutterstock nuotr./Herpes simplex virusas yra linkęs suaktyvėti žiemos ir pavasario arba vasaros ir rudens periodais.

Veiksmingiausios priemonės lūpų sveikatai ir grožiui

Nemažai žmonių įpratę naudoti tik lūpų balzamus, tačiau lūpų būklę gerinančių priemonių yra ir daugiau – įvairūs šveitikliai, serumai, kompresai.

Pasak A.Vareikienės, ypač naudingi serumai su hialurono rūgštimi. Jie ne tik pamaitina ir sudrėkina lūpas, bet taip pat paryškina jų spalvą, mat laikui bėgant mūsų lūpų spalva natūraliai netenka vadinamojo kūdikio rausvumo, kartais lūpos pasidaro netgi mėlynos, pilkšvos, o kartais ir visai praranda spalvą.

Lūpdažiai – ne tik grožiui

Dažnai manoma, kad lūpų dažai yra tik gražinanti, bet ne būklę gerinanti priemonė. Tačiau tiesa ta, kad kokybiški lūpų dažai apsaugo lūpas, jas drėkina, nes yra papildyti natūraliais aliejais.

123RF.com nuotr./Lūpdažiai
123RF.com nuotr./Lūpdažiai

„Kokybiški ilgalaikiai matiniai lūpų dažai nedžiovina, todėl reikėtų nebijoti jų rinktis. Taip pat galima išbandyti ir įvairius lūpų balzamus, kurie ne tik apsaugo, sudrėkina, pamaitina lūpas, bet ir suteikia joms skaidrų atspalvį. Renkantis lūpų dažus reikėtų atkreipti dėmesį, kad naudinga, jeigu jų sudėtyje yra vitamino E, šiaurinių tekšnių, sviestmedžio, taukmedžio aliejų, nes šios priemonės puikiai drėkina, maitina, suteikia lūpoms minkštumo“, – patarė grožio vaistinių vadovė.

Dažniausia lūpų priežiūros klaida

Dažniausiai daroma lūpų priežiūros klaida A.Vareikienė įvardijo nepakankamą dėmesį savo lūpoms: „Girdžiu klientus kartojant: bandžiau, bet man nepadėjo“ ir galiu atsakyti, kad gal mažai bandėte, nes nusipirktas ir į stalčių padėtas daiktas neveikia. Patariu nesidrovėti pasikonsultuoti, nes priemonių įvairovė didelė. Mes tikrai turime iš ko rinktis, o kartais net nežinome, kad tam tikros lūpų priežiūros priemonės sukurtos ir gali labai pasitarnauti lūpų sveikatai ir grožiui, kad šypsena būtų spindinti ir iš visos širdies“.

123RF.com nuotr./Lūpų dažai, moteris
123RF.com nuotr./Lūpų dažai, moteris

Šis tekstas – projekto „Grožio programa 360“, kurį inicijuoja vaistinių tinklas „Eurovaistinė“ dalis. Išsamiau apie projektą: https://www.apie-eurovaistine.lt/grozis-360/

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius