Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jaunatvišką odos išvaizdą padeda išlaikyti tinkama priežiūra ir grožio kapsulės

Įvairių grožio papildų populiarumas ir vartojimas visame pasaulyje kasmet vis auga, o mokslininkai nepaliauja ieškoti rakto, galinčio atsukti jaunystės laikrodį atgal. Pasirodžius pirmosioms raukšlelėms, daugelis ieškome priemonių, kurios padėtų išlaikyti sveiką ir jaunyste spinduliuojančią odą. Gražios odos puoselėjimo priemonių sąrašo viršuje atsidūrė grožio formulėse naudojami ingredientai – fitokeramidai. Kuo jie naudingi ir ar padeda pristabdyti odos senėjimo procesus?
Jaunatvišką odos išvaizdą padeda išlaikyti tinkama priežiūra ir grožio kapsulės
Jaunatvišką odos išvaizdą padeda išlaikyti tinkama priežiūra ir grožio kapsulės / Partnerio nuotr.

Odą svarbu drėkinti iš vidaus

Oda – didžiausias žmogaus organas, atliekantis daug svarbių funkcijų: apsauginę, kūno termoreguliacijos, ji saugo nuo dehidratacijos, per ją pašalinami toksinai iš organizmo. Daugiau nei 20 proc. žmogaus kūne esančio vandens koncentruota odoje ir atlieka svarbią odos drėkinimo funkciją. Odoje sumažėjus tam tikrų medžiagų, sutrinka ir drėgmės pusiausvyra.

„Sutrikus drėgmės pusiausvyrai, oda tampa dehidratuota, sausa, formuojasi raukšlės, sutrinka jos apsauginės funkcijos. Sulig amžiumi oda praranda gebėjimą išlaikyti drėgmę. Sausumą stiprina tarša, saulės poveikis, sausas patalpų oras, karštis, vėjas“, – sako Jurgita Stoškienė, „Era Esthetic Avenue“ klinikos dermatovenerologė-trichologė.

Norint išlaikyti jaunatvišką ir sveiką odą, svarbu išlaikyti reikiamą jos drėgmės balansą. Kaip pastebi specialistai, tai padaryti ne visuomet užtenka vien tik išorinių priemonių.

„Prieš pasirenkant odos priežiūros priemones geriau pasitarti su specialistais, kurie įvertins bendrą odos būklę. Apie tai, jog mums trūksta tam tikrų medžiagų, žmogus gali pajausti pats. Pavyzdžiui, pajuntame, kad trūksta energijos, kad dienos metu nesame gyvybingi, būna dažni nuotaikos svyravimai“, – pastebi gyd. J.Stoškienė.

Kodėl oda praranda drėgmę ir kodėl svarbu ją atkurti?

Kalbant apie odos priežiūrą, įvairias priemones ir maisto papildus, esame įpratę girdėti kolageno, hialurono rūgšties naudą, tačiau nepelnytai užmirštamas labai svarbus odos komponentas – keramidai.

Oda sudaryta iš kelių pagrindinių sluoksnių: epidermio, dermos (tikrosios odos), hipodermos (poodžio). Epidermyje esantys lipidai – keramidai yra labai svarbūs odos barjerinei funkcijai. Paprastai tarpląstelinėje medžiagoje būna 35–40 proc. odos ląsteles susiejančių keramidų. Pagal lipidų kiekį paviršiniame sluoksnyje oda skirstoma į sausą, normalią ir riebią. Tačiau visi odos tipai pasižymi dehidratacija.

Atlikta daugybė mokslinių tyrimų, siekiant nustatyti keramidų funkcijas. Senstant oda praranda gebėjimą išlaikyti drėgmę dėl sumažėjusių keramidų atsargų epidermyje. Be to, sumenksta kolageno sintezė, oda praranda apimtį ir elastingumą, pradeda ryškėti raukšlės.

„Moksliškai įrodyta, kad biologiniam odos senėjimui įtakos turi sumažėjęs kolageno, keramidų, kiekis odoje. Organizmo gebėjimas pačiam pasigaminti kolageno pradeda mažėti jau nuo 25 metų, o keramidų – net nuo 20-ies. Tiek kolageno, tiek odos barjerines funkcijas užtikrinančių keramidų odoje kasmet sumažėja iki 1 proc. Bėgant laikui odoje stipriai mažėja ir natūralios hialurono rūgšties. Subalansuota mityba padeda atkurti keramidų ir kitų svarbių odai medžiagų kiekį, tačiau ne visada pakanka to, ką žmogus gauna su maistu“, – pabrėžia J.Stoškienė.

Fitokeramidai – kas tai ir kokia jų nauda?

Fitokeramidų (augaliniai keramidai) randami augalinės kilmės maisto produktuose, tokiuose kaip, špinatai, sojų pupelės, ryžiai ir ypač kviečiai. Tačiau norint gauti reikiamą keramidų kiekį, reikėtų į dietą įtraukti tikrai nemažą kiekį šių produktų.

Siekiant atkurti kolageno, keramidų, hialurono rūgšties ir kitų medžiagų, kurios atstato odos elastingumą ir drėgmės balansą, specialistai rekomenduoja vartoti maisto papildus, į kurių sudėtį įeina šios bioaktyviosios medžiagos.

Kas svarbiausia renkantis odai skirtus papildus?

Renkantis maisto papildus verta pasikonsultuoti su gydytoju arba vaistininku. Tačiau specialistai pritaria, kad ir pačiam vartotojui labai svarbu pasidomėti maisto papildais, jų kilme, sudedamosiomis medžiagomis.

Vaistininkas Laisvūnas Ražanskas, UAB „Laifarma“, Baltijos šalyse maisto papildus „Beauty by Science“ atstovaujančios įmonės vadovas, sako, kad pagrindiniai kriterijai renkantis kokybiškus maisto papildus yra patikimas gamintojas ir maisto papildus sudarančių ingredientų efektyvumą pagrindžiantys moksliniai tyrimai.

Pavyzdžiui, Prancūzijos įmonė „Robertet Group“, kuri gamina papildus „Beauty by Science“, moksliniams tyrimams skiria ypatingą dėmesį. Natūralius produktus, naudojamus farmacijoje ir kosmetikoje, ši Prancūzijos kompanija tyrinėja ir gamina jau 170 metų, net nuo 1850 m. „Robertet Group“ mokslininkai iš ekologiškų, nemodifikuotų kviečių grūdų išskyrė ir patentavo veikliąją, 100 proc. natūralią medžiaga „Lipowheat™“. Šis botaninės kilmės lipidų ekstraktas, kuriame gausu keramidų, glikozilkeramidų, fosfolipidų, trigliceridų, sterolių, yra pagrindinė „Beauty by Science“ maisto papildų sudedamoji dalis.

Atlikti 6 klinikiniai tyrimai rodo, kad „Lipowheat™“ – koncentruotas keramidų šaltinis, efektyviai atkuria odos barjerines funkcijas, drėkina odos sluoksnius, užtikrina odos vientisumą, dėl to sumažėja raukšlių.

„Šiandien rinkoje be galo daug įvairių grožiui skirtų maisto papildų, tad išsirinkti sau tinkamus – nėra lengva. Įsigyjant maisto papildą, pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į jų gamintoją. Jei ant pakuotės nurodyta, kad maisto papildas pagamintas Europos Sąjungoje, tai tas pats, kaip kad parašyti jog maisto papildas pagamintas pas senelį kaime“, – pabrėžia L.Ražanskas.

VIDEO: Beauty by Science – kokybiški papildai iš Prancūzijos

Pasak L.Ražansko, maisto papildų efektyvumą gali pagrįsti ir klinikiniai tyrimai, tai – vienas svariausių argumentų, kuriuo verta vadovautis renkantis maisto papildą.

„Maisto papildų segmente klinikiniai tyrimai, skirtingai nei vaistų rinkoje, nėra privalomi. Į mokslinius ir klinikinius tyrimus investuoja tik stiprūs, patikimi ir gerai pasaulyje žinomi gamintojai, kurie niekuomet nerizikuos nei savo reputacija, nei žmonių sveikata siūlydami nekokybiškus produktus“, – sako L.Ražanskas.

Maisto papildai neturėtų būti vartojami kaip maisto pakaitalai. Svarbu įvairi ir subalansuota mityba bei sveikas gyvenimo būdas. Prieš vartodami pasitarkite su gydytoju ar vaistininku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius