Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ką reikia žinoti prieš ryžtantis nosies plastinei operacijai?

Estetinė chirurgija nebėra lietuviams tabu. Noras išsaugoti jaunystę ar tiesiog tapti patrauklesniems įgyja vis didesnį mastą, o Lietuvos plastinės chirurgijos specialistai profesionalumu nenusileidžia Europos chirurgams. Apie vieną sudėtingesnių plastinių operacijų – nosies korekcijas – kalbame su Medicinos diagnostikos ir gydymo centro, įsikūrusio, V.Grybo g., Vilniuje, Plastinės-estetinės chirurgijos ir dermatologijos centro vadovu Renaldu Vaičiūnu.
Moteris svarsto apie plastinę nosies operaciją
Ką reikia žinoti prieš ryžtantis nosies plastinei operacijai? / 123RF.com nuotr.

Nosies plastinės operacijos – dažniau dėl grožio ar sveikatos?

„Plastinės operacijos atliekamos ir dėl grožio, ir dėl sveikatos. Yra atvejų, kai nosies rekonstrukcijas reikia atlikti apsigimusiems vaikams, po ligų ar traumų – tuomet tai susiję ir su fiziologinėmis priežastimis. Kita vertus, nereikia nuvertinti grožio. Jei plastinė operacija grąžina žmogui pasitikėjimą savimi, išlaisvina nuo kompleksų, pagerina psichologinę savijautą – tai jau puikus rezultatas. Netgi Pasaulio sveikatos organizacijos nuostatose sveikata apibrėžiama kaip fizinė ir psichologinė žmogaus gerovė“, – sakė plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Renaldas Vaičiūnas.

„Medicinos diagnostikos ir gydymo centre turime darnią specialistų komandą, tad jeigu reikia, prieš operaciją konsultuojamės su patyrusiais otorinolaringologais. Būna atvejų, kad pirmiausia reikia atlikti LOR operaciją, o tik tada galima daryti rinoplastiką, tačiau dažniausiai viską atliekame vienos operacijos metu“, – sakė gydytojas R. Vaičiūnas.

Partnerio nuotr./Renaldas Vaičiūnas
Partnerio nuotr./Renaldas Vaičiūnas

Kokia nosis yra graži?

„Grožis yra be galo subjektyvus dalykas. Mano ir kliento grožio samprata gali kardinaliai skirtis. Plastikos chirurgas turi būti kartu ir geras psichologas, kad išsiaiškintų, kas konkrečiai pacientui nepatinka jo išvaizdoje – nosies dydis, forma, kuprelė, šnervių plotis. Vieno visiems tinkančio nosies etalono nėra ir negali būti, kiekvienu atveju modeliuojame individualiai, pagal paciento norą, kiek leidžia jo fiziologija. Kaip plastikos chirurgui man svarbu, kad būtų išlaikytos veido proporcijos – nosis turi derėti su veido forma“, – sakė plastikos chirurgas.

Ar galima išsirinkti nosį iš katalogo?

Kartais žmonės nori turėti į žymius sportininkus ar aktorius panašų profilį. Tikrai nėra blogai, jei žmogus atsineša į konsultaciją nuotrauką, kaip jis įsivaizduoja, kokia turėtų būti jo nosis po operacijos, nes žodžiais apibūdinti vaizdą yra kur kas sudėtingiau. „Medicinos diagnostikos ir gydymo centre turime modernių modeliavimo programų, kurios sukuria 3D vaizdą, kaip paciento veidas atrodys po rinoplastikos operacijos. Žmogus gali daugiau ar mažiau įvertinti, ar tokia korekcija jam patinka. Plastinėje chirurgijoje, kurios paskirtis yra subjektyvus grožis ir estetinis pasitenkinimas, ypač svarbu, kad pacientas turėtų realių lūkesčių“, – pabrėžė plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas R.Vaičiūnas.

Ne mažiau svarbu suvokti ir galimas rizikas. Kompiuterinė programa atvaizduoja veidą po nosies skeleto pakeitimo, tačiau kol kas ji dar negali įvertinti odos storio, elastingumo, poodinės ląstelienos ir randėjimo procesų. „Jeigu trumpiname nosį 4 mm, realiai ji gali sutrumpėti 3 mm, 2 mm, o gali būti, kad ir visai nesutrumpės. Tai priklauso nuo randėjimo procesų. Žmogus prieš operaciją turi žinoti apie tokią riziką ir sutikti su ja. Nė vienas chirurgas negali suteikti garantijos dėl rinoplastikos rezultato, nors galiu nuraminti, kad dauguma nosies korekcijų praeina sėkmingai. Tai bene populiariausia plastinė operacija pasaulyje, Lietuvoje nusileidžianti tik krūtų korekcijoms“, – sakė plastikos chirurgas R.Vaičiūnas.

123rf.com/Medicinos turistai paprastai atvyksta su konkrečiais norais
123rf.com/Medicinos turistai paprastai atvyksta su konkrečiais norais

„Estetinėje chirurgijoje labai svarbu, kad pacientas rastų tarpusavio supratimą su gydytoju, juo pasitikėtų. Prieš operaciją rekomenduočiau pasikonsultuoti su keliais plastikos chirurgais, labai gerai išsiaiškinti rizikas, turėti realių lūkesčių. Žinoma, patirtis medicinoje turi savo vertę, todėl būtent nosies skeleto pertvarkymo operacijoms patarčiau rinktis didesnę patirtį turintį chirurgą“, – sakė R.Vaičiūnas.

2 savaitės atostogų po operacijos

Nosies skeleto pertvarkymo operacijos atliekamos taikant bendrinę nejautrą, paprastai trunka apie 1,5–3 val. Nosies operacijos atliekamos dviem būdais – atviru ir uždaru. „Atviros operacijos šiek tiek sudėtingesnės, reabilitacinis periodas ilgesnis, tačiau, kaip aš sakau, gyvenime kuo daugiau įdedi, tuo daugiau gauni. Galutinis rezultatas po atviros rinoplastikos yra lengviau prognozuojamas ir efektyvesnis“, – sakė plastikos chirurgas.

Po operacijos ant naujai suformuotos nosies uždedamas išorinis įtvaras, kurį pacientas turi nešioti vieną savaitę, kol išimami siūlai. Gera žinia yra ta, kad gijimo metu nosies visai neskauda, tik ji ilgai būna kieta ir nejautri. Veido patinimas ir kraujosruvos atslūgsta maždaug per dvi savaites. Šį laikotarpį rekomenduojama ramiai ilsėtis namuose. Nedarbingumo lapelio po šios operacijos pacientai negauna, reikia iš anksto planuotis atostogas.

Rezultatai – tik po metų

Dar vienas rinoplastikos aspektas, kurį reikia žinoti prieš operaciją, – galutinio rezultato reikės palaukti gerus metus. „Rinoplastika yra vienos sudėtingesnių plastinių operacijų. Kad ir ką koreguotume – nosies galiuką, šnerves ar nosies skeletą – rezultatas nebus matomas greitai. Pirmuosius rezultatus vertiname tik praėjus pusmečiui, kai sugyja, surandėja operuojant traumuoti kaulai ir kremzlės, o minkštieji audiniai apgaubia ir prisitaiko prie naujai suformuoto nosies skeleto. Šis procesas tęsiasi dar pusmetį, todėl galutinis rezultatas vertinamas po metų“, – sakė plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas R.Vaičiūnas.

Ar galima atskirti veidus, kuriems daryta rinoplastika?

Nosies korekcijos operacijos atliekamos nepažeidžiant minkštųjų audinių, todėl randų nelieka, atviros rinoplastikos atveju – tik mažas nepastebimas randelis tarp šnervių. Jei operacija atlikta gerai, niekas negali pasakyti, kad nosis operuota. Žinoma, jei „erelio“ nosis išsitiesina, galima įtarti, kad ranką prikišo plastikos chirurgas.

Daugiau informacijos ieškokite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius