Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką valgyti, kad išlaikytume odą sveiką?

Nors vasara – atostogų ir atokvėpio metas, tačiau ši taisyklė negalioja jūsų odai. Saulė, karštis, vėjas ir dulkės skatina aktyvesnę riebalinių liaukų veiklą ir priešlaikinį odos senėjimą. Deja, vien prabangių kremų ir losjonų norint ir vasarą išsaugoti gražią odą neužtenka.
Salotos
Salotos / Shutterstock nuotr.

Jei norite nušauti du zuikius vienu kartu, vandenį paskaninkite vaisiais, daržovėmis ar uogomis. Taip su vandeniu gausite ir naudingų antioksidantų.

„Jei norite džiaugtis švytinčia oda, pirmiausia turite pradėti ja rūpintis iš vidaus“, – teigia valgymo įpročių koregavimo centro valgymas.lt gydytoja dietologė Lina Viniarskaitė.

Pasak jos, geriausias būdas norint džiaugtis švytinčia oda – gerti pakankamai vandens. Būtent vanduo yra ta terpė, kurioje vyksta svarbiausi gyvybiniai procesai: į ląsteles pernešamos naudingos maistinės medžiagos, per vandenį iš jų pašalinami toksinai. Vanduo padeda gerinti ir kraujotaką, kuri taip pat turi daug įtakos mūsų odos sveikatai.

Dietologė pataria per dieną išgerti 8 stiklines vandens. O jei norite nušauti du zuikius vienu kartu, vandenį paskaninkite vaisiais, daržovėmis ar uogomis. Taip su vandeniu gausite ir naudingų antioksidantų.

„Vasarą labai svarbu gauti pakankamą kiekį vitamino A, karoteno, retinolio, nes vitaminas A ir karotenas saugo nuo raukšlių susidarymo, šviesina dėl saulės atsiradusias pigmentines dėmes, atstato drėgmės balansą. Retinolis gydo spuogelius, kurie dėl suaktyvėjusios riebalinių liaukų veiklos vargina vasaros metu“, – sako L. Viniarskaitė.

Su spuogeliais bei žalingu saulės spindulių poveikiu kovoti padeda ir natūralus antibiotikas cinkas, kurio gausu moliūguose, žirniuose ir pupose.

Pasak jos, šių medžiagų gausu raudonos ir oranžinės spalvos vaisiuose bei daržovėse. Taigi vasarą jūsų racione turi atsirasti kuo daugiau apelsinų, morkų, oranžinių melionų, moliūgų, taip pat – žalių lapinių daržovių.

Su spuogeliais bei žalingu saulės spindulių poveikiu kovoti padeda ir natūralus antibiotikas cinkas, kurio gausu moliūguose, žirniuose ir pupose.

Taip pat skaitykite: Oranžinis maistas – mūsų grožiui

Taip pat gydytoja dietologė atkreipia dėmesį į tai, kad vasarą mūsų organizmui reikia ir vitaminų E ir C, kurie saugo nuo žalingo ultravioletinių spindulių poveikio. Vitamino E gausu alyvuogėse, žalios spalvos salotose, špinatuose. Vitamino C atsargas organizme galite papildyti valgydami citrusinius vaisius, paprikas, obuolius, papajas, kivius, brokolius, špinatus, kopūstus.

Fotolia nuotr./Kiviai
Fotolia nuotr./Kiviai

Vasarą jūsų racione turi būti ir pakankamai antioksidantų, kurie mažina laisvųjų radikalų, mūsų organizme atsirandančių dėl radiacijos poveikio, aplinkos užterštumo ir žalingų įpročių – rūkymo, nesubalansuotos mitybos, – kiekį. Būtent todėl turėtumėte valgyti kuo daugiau įvairių spalvų vaisių ir daržovių, pavyzdžiui, paprikų, žirnių, serbentų.

Taip pat skaitykite: Oranžinės energijos pliūpsnis: salotos, sriubos, blynai

„Svarbų vaidmenį išlaikant gražią, švytinčią odą vaidina kofermentas Q10. Būtent jis padeda ląstelėms gauti energijos, skatina jų atsinaujinimą. Metams bėgant, organizme šio kofermento mažėja, tad turime stengtis kuo daugiau jo gauti iš išorės: valgyti daug riešutų, morkų, špinatų, bulvių“, – sako L. Viniarskaitė.

ES griežtai reglamentuoja vaisių ir daržovių auginimą, saugojimą, gabenimą, pardavimą, taip užtikrindama itin aukštą kokybę ir saugumą. Europos Komisija nuolat konsultuojasi su mokslininkais iš visos Europos, dirbančiais Europos maisto saugos tarnyboje, ir pagal jų rekomendacijos koreguoja reikalavimus augintojams, tiekėjams ir pardavėjams.

fhfhj-541aeeb03a00e

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius