Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kad vasara ne geltų, o glostytų: mitų dėl saulės poveikio griūtis ir patarimai kovojantiems su amžėjimu

Saulės spindulių žalos sveikatai ir apsaugos nuo jų tema garsiausiai eskaluojama intensyvėjant pavasario dienoms ir įsibėgėjant vasaros sezonui. Nors tinkama odos priežiūra vienodai svarbi ištisus metus, orams atšalus į ją vis dar žvelgiame pro pirštus. Viena vertus, tai nebūtinai reiškia atsainų požiūrį į savo sveikatą. Kartais tiesiog sudėtinga atsirinkti teisingą informaciją begaliniuose interneto kloduose.
Mergina deginasi
Mergina deginasi / 123RF.com nuotr.

Rubrikoje „Ypatingos“ dažniausiai pasigirstančių teiginių pagrįstumą arba, priešingai, mitų šydą autorinėje laidoje atskleidžia jos vedėja Rugilė Kančaitė.

„Kalbėti apie tai svarbu, nes saulės spinduliai gali daryti žalingą įtaką žmogaus sveikatai. Ilgas buvimas saulėje pasižymi imunitetą silpninančiu poveikiu. Motyvuoti save galima ir tuo, kad tų, kurie saugosi nuo saulės, oda ilgiau išlieka elastinga. Juk spinduliai tiesiogiai veikia odos senėjimą, atsiranda pigmentinės dėmės, kurios tikrai nepuošia.

Tai lemia, kad penkiasdešimtmetės moterys atrodo kaip dvidešimtmetės.

Norite sužinoti, kaip atrodo tinkamai prižiūrima oda? Pažvelkime į korėjietes.

Pietų Korėjoje nuo mažumės mokoma, kad kremu nuo saulės reikia pasitepti kaskart prieš keliaujant į lauką. Tai lemia, kad penkiasdešimtmetės moterys atrodo kaip dvidešimtmetės. Grožis grožiu, tačiau atminkime, kad ilgalaikėje perspektyvoje nesaugus buvimas žalingoje saulės atokaitoje be tinkamos apsaugos didina ir odos vėžio riziką“, – pasakoja R.Kančaitė, kartu su 15min auditorija griaunanti septynis didžiausius mitus, apipynusius odos priežiūros saulėje klausimus.

1 mitas. Apsauginis kremas reikalingas tik paplūdimyje

Dažnas kremą nuo saulės įsigyja prasidedant šiltiems orams ir tokį pirkinį apskritai laiko tik sezoniniu. Pasak R.Kančaitės, kurį laiką ji ir pati dėl informacijos stygiaus ar netinkamo draugų pavyzdžio apsaugos priemones naudojo tik išsiruošusi į pajūrį ar paežerę.

Kitaip tariant, apie tinkamą priežiūrą susimąstydavo tik susiruošusi apsivilkti maudymosi kostiumėlį.

Tiesa tokia, kad apsaugos nuo saulės priemonės su SPF reikalingos kiekvieną dieną.

„Tiesa tokia, kad apsaugos nuo saulės priemonės su SPF reikalingos kiekvieną dieną. Nepaisant to, ar prie ežero esate, ar mieste. Šias priemones naudoti reikia nepaisant to, ar ryškiai šviečia saulė, ar diena debesuota. Žalingi spinduliai prasiskverbia net per storą debesų sluoksnį“, – primena R.Kančaitė.

2 mitas. SPF apsauga blokuoja vitamino D įsisavinimą

Puikiai žinome, kad vitaminas D yra vienas būtiniausių elementų žmogaus organizmui tam, kad šis ne vien augtų sveikas, bet ir palaikytų optimalią sveikatos būklę sendamas. Puikiai žinome ir tai, kad saulės vonios – vienas didžiausių vitamino D šaltinių. Ne be reikalo Lietuvos gyventojams dažniausiai ir nustatomas šio vitamino trūkumas.

123RF.com nuotr./Vitaminas D
123RF.com nuotr./Vitaminas D

Vadinasi, blokuodami ultravioletinių spindulių patekimą į organizmą, už borto paliekame ir vieną iš organizmui svarbiausių vitaminų?

„Teoriškai – taip, tačiau neįmanoma visuomet būti pasidengus kremu nuo saulės. Pasitepę pirmąjį kartą, ne visi atsakingai greitu metu tai padarome iš naujo. Kita vertus, kremu ištepame ne visą kūną, ir kad saulės spinduliai skverbiasi pro drabužius, nepamąstome. Be to, vitaminą D semiamės ir iš tam tikrų maisto produktų“, – svarsto laidos vedėja.

Neįmanoma visuomet būti pasidengus kremu nuo saulės.

3 mitas. Kremai nuo saulės žalingi sveikatai

R.Kančaitei šis viešojoje erdvėje pasirodantis teiginys, kaip ir jo kilmė, kelia didžiausią nuostabą. Autorinėje laidoje ji atskleidžia išsiaiškinusi, kada ir kaip kilo tokie nuogąstavimai:

„Klinikiniu tyrimu su žiurkėmis, atliktu prieš keturiasdešimt metų, buvo nustatyta oksibenzono – medžiagos, kurios yra dalyje kremų, saugančių nuo saulės, žala. Žiurkės gavo didelį kiekį šios medžiagos, ir galiausiai tai lėmė blogą jų būklę.

Visų pirma, šis tyrimas labai senas. Antra, nėra žinoma studijų, kurios būtų atliktos žmonėms. Galiausiai, nebuvo įrodyta, kad kremai nuo saulės su itin maža oksibenzono koncentracija būtų sukėlę neigiamą poveikį žmonių sveikatai. Galbūt metas nustoti tikėti nebegaliojančiais moksliniais tyrimais, kurių vertė gana abejotina, ir įsiklausyti į tai, ką gydytojai kalba šiandien?“

Tiesa, ne visų priemonių odos priežiūrai gamintojai šiais laikais oksibenzoną įtraukia į kremų nuo saulės sudėtį, pavyzdžiui, fluidas, kurį gamina „Eucerin“. Šį kremą laidos vedėja šiandien išbando ir pati.

4 mitas. Tamsesnio gymio žmonėms saugotis nebūtina

Dažniausiai tamsesnės odos ir plaukų savininkai saulėje nenudega taip intensyviai, kaip šviesesnio gymio žmonės. Tačiau tai nereiškia, kad tamsesnio gymio žmonių saulės spinduliai apskritai nežaloja.

Iš tiesų, R.Kančaitės teigimu, kremas nuo saulės turėtų būti naudojamas visų žmonių, nepriklausomai nuo jų gymio ar kitų faktorių.

5 mitas. Veidą dengiame arba SPF apsauga, arba dekoratyvine kosmetika

Neretai pasigirsta įsitikinimų, kad jeigu veidą padengiame dekoratyvine kosmetika, papildomai žalingo saulės poveikio saugotis nereikia.

„Didžioji dalis skystų pudrų savyje turi tik nedidelę SPF apsaugą. Jose šis faktorius tėra 15–30. Veidui reikėtų stipresnės apsaugos, todėl kaip paskutinį odos paruošimo makiažo sluoksniui žingsnį reikėtų užtepti kremo su SPF“, – autorinėje laidoje pabrėžia R.Kančaitė.

6 mitas. Dėl apsauginio kremo liksime neįdegę

Tolygus bronzinis įdegis – vienas iš pagrindinių dalykų, kuriuos lietuviai nori parsivežti namo po atostogų prie vandens. Tik ar iš tiesų veido ir kūno kremų su SPF naudojimas lems tai, kad atostogoms pasibaigus kolegos ir bičiuliai nepastebės, kad mėgavomės saulės voniomis?

„Kremai apsaugo nuo nudegimo, apskrudimo ir odos lupimosi, tačiau nestabdo kūno spalvos pokyčių. Todėl nereikėtų vengti apsauginių kremų manant, kad dėl jų naudojimo apskritai neįdegsime“, – tikina R.Kančaitė.

123RF.com nuotr./Deginimasis saulėje
123RF.com nuotr./Deginimasis saulėje

7 mitas. Vienas sluoksnis – visai dienai

Sykį per dieną išsitepę džiaugiamės, kaip puikiai sugebame rūpintis savo oda ir kokie atsakingi esame. Vis dėlto to nepakanka: vienas saulės kremo sluoksnis negali tinkamai tarnauti visą dieną.

„Tarkime, išsitepę ryte išeiname į paplūdimį. Deginamės, maudomės ir jaučiamės saugūs. Tačiau SPF apsaugą atnaujinti retsykiais reikia. Tai priklauso nuo to, kokio stiprumo priemonę naudojame.

Svarbu paminėti ir tai, kad yra kremų, atsparių vandeniui. Net ir tokiu atveju, kad jaustumėmės saugesni, išbridę iš vandens ir nusisausinę rankšluosčiu, kūną tepkime dar bent kartą“, – primena R.Kančaitė.

Pasirinkę tinkamai, miegosime ramiau

Rubrikoje „Ypatingos“ autorė kalba įvairiomis, netgi nepatogiausiomis temomis. Ne kartą moteris yra pasakojusi ir apie savo odos problemas: raustanti, jautri, sausėjanti, hiperaktyviai reaguojanti į naujus kosmetikos produktus. Vis dėlto eksperimentuoti nebijanti R.Kančaitė nuolat dairosi dar labiau sau tinkamų kosmetikos ir odos apsaugos priemonių.

„Esu ieškojimuose dėl to, kad žinau, jog netinkamos priemonės žaloja odą ir spartina jos senėjimą, raukšlelių susidarymą, gadina odos būklę. Taip pat skatinamas pigmentinių odos dėmių susidarymas – hiperpigmentacija odoje. Tai – rudos dėmelės, atsirandančios tada, kai odos pigmentas susitelkia į vieną vietą“, – pasakoja R.Kančaitė.

Naujausias laidos vedėjos atradimas – „Eucerin“ apsaugos nuo saulės priemonių linija. Didžiausią pasitikėjimą moteriai kelia itin stiprus SPF 50+.

„Eucerin“ fluidas nuo saulės ir hiperpigmentacijos „Sun Pigment Control“ ne tik saugo nuo ultravioletinių spindulių, tačiau sudėtyje turi ir tiamidolio, apsaugančio nuo tų pigmentinių dėmių atsiradimo. Ši medžiaga man visiškai nauja, kadangi anksčiau kosmetikos gaminių sudėčių lapeliuose jos nebuvau mačiusi.

Tiamidolis veikia priežastį, dėl kurios atsiranda pigmentinės dėmės, užuot kovojęs vien su pasekmėmis. Be to, šis kremas nepalieka melsvai balkšvo atspalvio, po makiažu nesudaro kaukės efekto ir dar turi gliceritininės rūgšties ir oksidantų, ginančių odą nuo žalingų laisvųjų radikalų poveikio“, – pristato R.Kančaitė.

Laidą apie tinkamą veido odos priežiūrą ir grožio puoselėjimą žiūrėti galite čia:

VIDEO: Saulės spindulių žala odai ir sveikatai: 7 populiariausi mitai apie apsaugą nuo saulės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius