Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip rūpintis veido oda dėvint apsaugines kaukes ir respiratorius? Dermatovenerologės komentaras

Apsauginės veido kaukės tapo mūsų kasdienybės dalimi. Vieni jas dėvi tik išeidami valandai ar dviem iš namų, tačiau yra tokių, kurie su šia kauke – respiratoriais – praleidžia visą darbo dieną. Kaip apsauginės kaukės, respiratoriaus dėvėjimas, ypač ilgesnį laiką ir kai dar labiau atšils oras, gali pakenkti mūsų veido odai?
Mergina dėvi respiratorių
Mergina dėvi respiratorių / 123RF.com nuotr.

Būtina drėkinti odą, kad neišsivystytų dermatitas

Didžiausią žalą veido odai, pasak dermatovenerologės prof. dr. Matildos Bylaitės-Bučinskienės, daro ilgai dėvimi respiratoriai, nes jie spaudžia, trina.

„Jei juos dėvime trumpai, oda nėra pažeidžiama. Tačiau, jei turime nešioti ilgai, pavyzdžiui, reikia išdirbti visą darbo dieną dėvint respiratorių, sausa oda gali sureaguoti į trintį, kai kuriems odą gali alergizuoti ir sudedamosios kaukės medžiagos dalys.

Nusiprausus būtina pasitepti veidą drėkinamuoju kremu.

Kuo labiau kaukė nutrina, tuo labiau oda reaguoja: iš pradžių tai bus tik nuspaudimas, bet jei respiratorių žmogus turi dėvėti visą darbo dieną ir taip kasdien, tos vietos prisitrina, jei dar dėvimi ir akiniai, kaupiasi drėgmė, šiaip sunku kvėpuoti, kaukės negali pasitaisyti, gali grėsti ir egzema“, – sakė gydytoja dermatovenerologė.

Todėl, pasak specialistės, ir prieš užsidedant, ir nusiėmus respiratorių būtina odos priežiūra. Svarbiausia čia – drėkinti odą, kad ji būtų kuo elastingesnė, neišsausėjusi.

„Nusiprausus būtina pasitepti veidą drėkinamuoju kremu. Jeigu oda darosi jautri, tinka kremai su alaviju, drėkinamieji antiseptiniai kremai su cinku. Tačiau, jei pažeistos odos vietos tampa skausmingos, atsiranda žaizdelės, šašeliai, tada, kaip išorinių veiksnių sukelto dermatito atveju, būtina trumpą laiką skirti kremus su antibiotikais ir netgi hormonais.

Su respiratoriais – kaip su naujais bateliais, pastarieji pritrina kojas, o visą dieną dėvimi respiratoriai mūsų veido odai irgi yra naujiena, juntama trintis, oda prie to nepratusi, todėl gali išsivystyti dermatitas“, – įspėjo pašnekovė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – dermatovenerologė Matilda Bylaitė-Bučinskienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – dermatovenerologė Matilda Bylaitė-Bučinskienė

Medžiaginių kaukių žala galima atšilus orui

Paprastos chirurginės (medicininės) ar daugkartinės medžiaginės kaukės, gydytojos dermatovenerologės teigimu, tokių bėdų nesukelia, nes yra dėvimos kur kas trumpiau, be to, jos ne taip gerai priglunda.

Tačiau, jautrią odą turintys žmonės turėtų atsakingiau rinktis apsauginę medžiaginę kaukę – pažiūrėti, iš kokios medžiagos pagaminta prie veido besiliečianti kaukės dalis, kad nealergizuotų odos. O jei užsidėjus kaukę oda iškart reaguoja, prasideda čiaudulys, vadinasi, jums ji netinkama.

„Medvilnė, linas – nekenksmingi, bet jei sudėtyje yra, tarkime, vilnos ir jūsų oda jautri, nepamirškite, kad tokia kaukė gali alergizuoti“, – atkreipti dėmesį į kaukės medžiagas siūlė prof. dr. M.Bylaitė-Bučinskienė.

Oras dar nelepina pasakiška šiluma, tačiau, jei karantinas užsitęs, kaukes dėvėsime dar gana ilgai, jei nešiosime jas lauke, kai labai šilta, uždengta veido dalis prakaituos, drėks nuo kvėpavimo. Prof. dr. M.Bylaitės-Bučinskienės teigimu, ilgainiui tai gali lemti tos veido dalies odos sausumą, oda gali tapti jautresnė, gali atsirasti spuogelių, paūmėti turimos odos ligos.

Oda gali sureaguoti ir į prakaitą, ją gali paberti, atsirasti akneforminiai bėrimai, suintensyvėti aknė, paūmėti rožinė, perioralinis dermatitas.

„Tiems, kurių oda sausa, gali prasidėti dermatitas, egzema. Oda gali sureaguoti ir į prakaitą, ją gali paberti, atsirasti akneforminiai bėrimai, suintensyvėti aknė, jei kalbame apie paauglius, jaunimą. Vyresniems žmonėms gali paūmėti rožinė, perioralinis dermatitas“, – sakė gydytoja dermatovenerologė.

VIDEO: Medikai prašo klausyti rekomendacijų: gydytoja paaiškino, kodėl visgi būtina dėvėti kaukes

Taigi bandant apsaugoti savo odą, kaip ir dėvint respiratorius, taip ir šias kaukes, būtina jos priežiūra. Pirmiausia, gydytos teigimu, – drėkinimas ryte ir vakare.

„Jei žmonės turi kokių nors odos problemų, jie turi ir savo priežiūros priemones arba vaistus, taigi reiktų juos naudoti, nenutraukti. Tačiau, jei iškiltų problemų, su kuriomis nesate susidūrę, odos būklė imtų blogėti, vis dėlto reikėtų kreiptis į gydytoją dermatologą pasikonsultuoti. Dabar ir valstybinės, ir privačios gydymo įstaigos teikia nuotolines konsultacijas, tikrai nėra sudėtinga susisiekti su specialistu.

VIDEO: Gydytoja pataria, kaip taisyklingai naudotis apsaugine kauke

Jis gyvai neapžiūrės, bet nuotoliniu būdu tikrai galėtų patarti, laiku išrašyti būtinus vaistus, ir tai būtų prasmingiausia, nes kiekvieno žmogaus atvejis gali būti individualus, – sakė prof. dr. M.Bylaitė-Bučinskienė. – Nes iš tiesų, jei bus karščiau, streso dėl koronaviruso (COVID-19) vis daugiau, kol kas galime tik spėti, kas odai po tomis kaukėmis gali nutikti – mums tai naujiena, neturime patirties dėvėti jas ilgą laiką bei visą dieną.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius