Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip sužinoti, kokios spalvos mums netinka

Kiekviena mūsų greičiausiai turi savo mėgstamą spalvą, ar ne? Tačiau tinka ji mums ar ne, vargu ar pagalvojame. Deja, ne kiekviena moteris geba spalvas pasirinkti taip, kad šios paryškintų grožį – kur kas dažniau renkamės tai, kas madinga, ar manome, kad tinka.
Spalvos
Spalvos / Fotolia nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr. /Stilistė, stiliaus ir įvaizdžio konsultantė Mingailė Skuodytė
Asmeninio archyvo nuotr. / Stiliaus ir įvaizdžio konsultantė Mingailė Skuodytė

Šiandien pakalbėkime apie tai, kad spalvos yra daugiau nei tik materija, ir ką jos reiškia mums, moterims. Stilistė, stiliaus ir įvaizdžio konsultantė Mingailė Skuodytė, bene vienintelė Lietuvoje atliekanti spalvų analizės testą, turi ką papasakoti.

– Sakykite, kas apskritai yra spalvų analizės testas?

– Trumpai tariant, tai – testas, kurio metu mes išsiaiškiname ir išskiriame, kokios spalvos individualiai tinka žmogui, ir sudarome spalvų paletę, atspaudžiame ją, o vėliau naudojame apsipirkdami. Spalvų analizės testas iš pradžių atsirado Amerikoje. Jis dar buvo vadinamas keturių sezonų spalvų testu, t. y. visi žmonės buvo suskirstyti į tuos sezonus – vasarą, pavasarį, rudenį ir žiemą.

Testas tobulėjo, ir šis ankstesnis vertinimas jau nebepasiteisino, nes žmones galima padalyti į kur kas daugiau nei tik į keturis tipus. Šiuo metu jų yra 12–16. Vis dėlto pastarasis testas populiaresnis Amerikoje, o Europoje nėra tiek daug skirtingo gymio žmonių, todėl taikomas kitas metodas. Manuoju spalvų analizės atveju pasitelkiama 120 spalvų (audinių) ir aiškinamasi, kurios tinkamiausios, kurios visiškai netinka ir kurios neturi didelės įtakos, yra neutralios.

– Kaip vyksta spalvų analizės testas?

– Parenkamas neutralus apšvietimas, kuris iš visų pusių apšviečia veidą, kad nebūtų jokių papildomų šešėlių, ir tuomet skirtingų spalvų audiniai ar skarelės dedamos prie veido. Pašalinami visi kiti spalvų šaltiniai, ryškūs drabužiai, atšvaitai ir kt., kas galėtų trukdyti nustatyti tinkamiausias spalvas. Spalvų analizės testas gali užtrukti apie valandą ir ilgiau – viskas priklauso nuo kiekvieno individualios harmonijos. Klientas taip pat išsako nuomonę vykstant spalvų analizės testui, nes, ilgainiui žiūrėdamas, aiškiai pamato, ką viena spalva jame atskleidžia, o ką slopina.

– Ar sutampa jūsų ir kliento nuomonė? Tarkime, jam atrodo, kad spalva tinka, tačiau jums taip nėra.

– Tyrimo eigoje pats klientas puikiai pamato, kas tinka, nes pradeda žiūrėti į veidą, o ne į spalvą. Dažniausiai žmonės būna įsitikinę, kad viena ar kita spalva jiems tinka tik todėl, kad paprasčiausiai mėgsta ją. Dažnai pačiam renkantis spalvas būna sunku todėl, jog ne visi žino, ką pastebėti, t. y. ką ta spalva suteikia mūsų įvaizdžiui ir veidui. Be to, parduotuvėse, kaip ir namuose, dažniau naudojamas šiltos spalvos apšvietimas, kuris trukdo pastebėti skirtumus ir sukuria netikrą harmoningą vaizdą.

Jeigu spalva netinka, tuomet oda gali įgauti melsvą, žalsvą, pilkšvą atspalvį, paryškėja paakiai, jie gali pamėlynuoti, pasimato raukšlės, ypač prie nosies. Lūpos gali atrodyti pilkesnės, žalsvesnės, akių obuoliai, kaip ir dantys, gelsvesni. 

– Jeigu spalva netinka... Kaip tai suprasti?

– Jeigu spalva netinka, tuomet oda gali įgauti melsvą, žalsvą, pilkšvą atspalvį, paryškėja paakiai, jie gali pamėlynuoti, pasimato raukšlės, ypač prie nosies. Lūpos gali atrodyti pilkesnės, žalsvesnės, akių obuoliai, kaip ir dantys, gelsvesni. Žodžiu, netinkama spalva, kaip matome, tikrai nesuteikia grožio. O kai spalva tinka, visas vaizdas tampa labai harmoningas, atrodo, kad žmogus ir turi taip atrodyti: paryškėja veido bruožai, lūpos, oda atrodo skaistesnė, lygesnė, gražesnė, lyg būtų su makiažu.

– Ar būna, kad žmogui netinka, pavyzdžiui, natūrali jo plaukų spalva?

– Ne, taip tikrai nebūna. Kiekvienas žmogus turi natūralią savo kūno spalvų harmoniją, jo natūralios akių, plaukų ir odos spalvos jau yra tarpusavyje suderintos ir nereikėtų jos laužyti. Plaukų spalvą galima ryškinti, šviesinti, šiek tiek keisti, bet, kardinaliai pakeitus ją, vaizdas tampa neharmoningas. Apskritai spalvų analizė aktuali ir tuo, kad galima patarti, kokia plaukų, makiažo, drabužių ir kitos spalvos tinkamiausios ir atskleidžia natūralų žmogaus grožį, sukuria harmoningą įvaizdį.

– Naujas sezonas – nauja proga atsinaujinti. Vos dizaineriai paskelbia, kokios spalva karaliauja ant podiumo, dažna moteris skuba įsigyti madingos spalvos drabužių ir aksesuarų, dažnai nė nepasivargindama pasidomėti, tinka ar ne. Ką patartumėte?

– Yra žmonių, kurie patys geba atsirinkti spalvas, žvelgdami į savo veidą. Todėl svarbiausia neskubėti – geriau ilgiau pastovėkite prie veidrodžio stebėdama save, kad pamatytumėte, ar ta spalva pagyvina jus, o gal, atvirkščiai, prislopina natūralų jūsų grožį. Jeigu bijote įsigyti drabužių, kurie, manote, spalviškai jums nedera, tuomet geriau pirkti tokios spalvos vieną ar kitą aksesuarą, kurie neturi tokios galios.

– Ar pastebėjote, kokios spalvos dažniausiai netinka?

– Kiekvienas žmogus itin individualus, todėl kas tinka vienam, niekaip netiks kitam. Galėčiau tik išsakyti pastebėjimą, kad daugiausia lietuvių priklauso šaltam spalviniam tipui, todėl ir drabužiai bei aksesuarai joms tiks šaltesnių atspalvių. Na, o jeigu esate šilto spalvinio tipo, į tai atsižvelgdamos, ir rinkitės sau tinkamas spalvas. 

KOKS JŪSŲ SPALVINIS TIPAS, PLAČIAU GALITE SUŽINOTI STRAIPSNYJE AR ŽINOTE SAVO SPALVINĮ TIPĄ.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius