Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kasdienės jūsų klaidos, dėl kurių greičiau senstate

Senėjimas – natūralus procesas, tačiau dažnas jam stengiasi užkirsti kelią ne tik dėl noro džiaugtis skaisčia oda. Itin svarbi ir fizinė savijauta, tad jaunystei išsaugoti pasitelkiamos pačios įvairiausios priemonės – nuo plastinės chirurgijos stebuklų iki žaliavalgystės.
Senėjimo procesas
Senėjimo procesas / Fotolia nuotr.

O kokie kasdieniai įpročiai mums kiša koją? Kaip rašoma prevention.com, štai kokių septynių dalykų patariama vengti, kad sulėtintumėte senėjimo procesą.

Blogi maitinimosi įpročiai

Užtenka vos 15 minučių cigaretės rūkymo, kad pakenktumėte savo DNR. Apskritai, rūkymas ir gėrimas net tris kartus padidina mirties riziką.

Jau nebereikia įtikinėti, jog nuo mitybos priklauso ir mūsų savijauta, ir grožis. Griežtos dietos, kai negaunate pakankamai maistinių medžiagų, yra lygiai taip pat blogai kaip ir persivalgymas, dažnas greitojo maisto pasirinkimas. Patariama akis nukreipti į šviežius, ką tik užaugintus vaisius, daržoves, pilno grūdo produktus, liesą mėsą, žuvį ir pan. O štai vengti reikia visų perdirbtų maisto gaminių, kuriuose aptiksime kalną cukraus, druskos bei konservantų.

Miego trūkumas

Dirbame nuo ryto iki išnaktų, o miegas tampa tik simbolinis, todėl natūralu, kad pajuodusių paakių neužmaskuos net brangiausios kosmetikos priemonės. Visas mūsų kūnas kenčia, kai neužtenka miego, kurio metu pailsi smegenys, „persikrauna organizmas“, užtikrinamas sveikas, laimingas ir produktyvus gyvenimas.

Visada prisiminkite, kad miegas sukelia mitybos problemų, kadangi neišsimiegoję tiesiame rankas link riebaus, saldaus maisto, miltinių patiekalų. Apskritai neišsimiegojimas susijęs su svorio augimu, vėžio rizika, daugybe sveikatos problemų.

Stresas

Nieko naujo neišgirdote? Tačiau galime lažintis, kad streso įveikimo būdų taip pat neišmokote. Kiekvienas mūsų žino, kad reikia stengtis pažaboti streso sukeliamą nemalonią savijautą, tačiau kaskart vėl brendame į tą pačią upę ir leidžiame blogajam stresui mus užvaldyti, nes gerasis – kaip tik motyvuoja ir padeda keliauti link savo sėkmės.

Atsiminkite, kad nuolatos patirdami stresą, jūs rizikuojate patirti migrenos priepuolių ar net širdies ligų. Be to, chroniškas stresas dar ir priverčia jus atrodyti vyresniais nei norėtumėte.

Neaktyvus gyvenimo būdas

Sėdėjimas, gulinėjimas, tingėjimas – nejau manote, kad tai nekenkia jūsų sveikatai? Sėdėjimas seniai vadinamas naujuoju rūkymu, kadangi organizmui daroma nemenka žala, todėl aktyvumo būtina įnešti net ir paprasčiausiais būdais – atsistoti, pasimankštinti, pasivaikščioti, lipti laiptais ir pan.

Toksinai

Jums nereikia praryti kažko nuodingo, kad lėtai save nuodytumėte. Mokslininkai jau ne kartą yra paskelbę, kad dideli tokių toksinų kiekiai, kaip švinas, gyvsidabris ar arsenas, gali nužudyti žmogų, tačiau jie pažymi, kad ir maži kiekiai bei lėtinis apsinuodijimas labai kenkia sveikatai. Šios medžiagos gali kauptis jūsų kraujyje, kūno riebaluose ir kituose audiniuose, sutrikdyti hormonų veiklą, kitas kūno sistemas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Asmeninė patirtis: „Aš mečiau gerti. Jums irgi derėtų“

Priklausomybės

Jeigu jūs negeriate alkoholio, nerūkote, nevartojate narkotikų, savo kūnui darote didelę paslaugą. Greičiausiai ne vienas esate matęs socialiniuose tinkluose plintančias nuotraukas, kaip žmogaus išvaizdą paveikia ilgalaikis narkotikų vartojimas – vos po metų kelių jie tampa neatpažįstami, o svarbiausia, pasenę bent dešimtmečiu, itin pakenkę savo sveikatai. Kaip rašoma Chemical Research in Toxicology, užtenka vos 15 minučių cigaretės rūkymo, kad pakenktumėte savo DNR. Apskritai, rūkymas ir gėrimas net tris kartus padidina mirties riziką.

Ignoruojate rizikos faktorius

Nemanykite, kad nieko tokio, jeigu jūsų kraujo spaudimas aukštas, cukraus ir cholesterolio kiekis kraujyje padidėjęs ir pan. Tiesa, daugelis žmonių netgi nežino, kad turi tokių problemų, kol juos ištinka širdies smūgis ar insultas. Ką galite padaryti? Reguliariai atlikti tyrimus, kad galėtumėte stebėti savo sveikatos būklę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius