Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 26

Kaune pražydo Londono Karališkosios draugijos įvertinti medžiai

Kauno Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sodo parke kvapniais, medaus pilnais žiedais pradeda puoštis katalpos – dekoratyvūs medžiai, kurie už grožį buvo įvertinti apdovanojimais Londono Karališkosios draugijos.
Katalpos
Katalpos / VDU botanikos sodo nuotr.

„Šįmet katalpos pražydo savaite vėliau nei ankstesniais metais. Įsidėmėtinos ne tik dideliais lapais, žiedais, bet ir ilgomis plonomis į dešreles panašiomis vaisių dėžutėmis. Katalpos yra mėgstami parkų augalai, geltonžiedė Kinijoje sodinama prie šventyklų. Katalpos žydi apie 2 savaites“, – pranešime žiniasklaidai teigia vyresn. botaninių kolekcijų kuratorė Jolanta Šabūnaitė.

VDU botanikos sodo nuotr./Katalpos
VDU botanikos sodo nuotr./Katalpos

Katalpos priklauso bignonijinių šeimai (Bignoniaceae). Geltonžiedė katalpa (Catalpa ovata) paplitusi Centrinėje Kinijoje. Ji užauga iki 10 ar net 15 metrų aukščio. Lapai delno dydžio ir net didesni. Gelsvi su rudai purpurine ištiškusia dėme žiedai didokose kekėse, kvapūs, medingi, privilioja daug bičių. Šie augalai – jautrūs šalčiui, apšąla. Šakos ilgos, sunkiai išlaikomos, puriame dirvožemyje lengvai išvirsta. Į Europą introdukuota 1749 m., invazinė Šiaurės Amerikoje.

Paprastoji katalpa (Catalpa bignonioides) paplitusi Šiaurės Amerikoje. Užauga kiek aukštesnė nei geltonžiedė, žydi baltais žiedais su purpurinėmis ir geltonomis-oranžinėmis dėmėmis. Į Europą introdukuota 1726 m.

VDU botanikos sodo nuotr./Katalpos
VDU botanikos sodo nuotr./Katalpos
VDU botanikos sodo nuotr./Katalpos
VDU botanikos sodo nuotr./Katalpos

Kauno Botanikos sode katalpos sodintos nuo 1948 m. Iš viso parke yra 24 medžiai (auga trys rūšys, vienas hibridas).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius