-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kosmetikė: „Nuo raukšlių gelbėja šilkinės pagalvės? Tinkamai pasirūpinusios oda galėsite miegoti nors ir ant asfalto“

Apie veido odos priežiūrą esame girdėję įvairiausių dalykų – kai kurie jų skamba kaip utopija, mitas ar net visiška nesąmonė. Visada buvo ir bus skirtingų nuomonių – pasisakančių už arba prieš namines kaukes, pripažįstančių tik natūralią kosmetiką ir į ją atsargiai žiūrinčių, naudojančių dieninį ir naktinį kremą, ir tų, kurie ir veidui, ir paakiams naudoja tik vieną. Be abejo, yra tam tikros taisyklės, kurių reikėtų paisyti, bet kiekviena jų turi ir savo išimčių.
Veido valymas
Moteris rūpinasi veido oda / „Scanpix“ nuotr.

Išskyrėme keletą mitų ir tiesų ir paprašėme veido mankštų ir savimasažų specialistės, kosmetikės Viktorijos Baltramiejūnienės padėti atrasti siūlo galą.

Asmeninio archyvo nuotr./Viktorija Baltramiejūnienė
Asmeninio archyvo nuotr./Viktorija Baltramiejūnienė
  • Vasarą naudoti veido kremai netinkami naudoti rudenį, nes oras atvėsta.

Šiuo klausimu V.Baltramiejūnienės nuomonė nėra tokia griežta, tačiau galioja, kaip ji pati sako, tik toms, kurios sąžiningai tepsis kremą rudenį ir žiemą pagal visus reikalavimus – t. y. ne anksčiau nei 20–30 min. iki išėjimo į žvarbų orą. Priešingu atveju, pasak pašnekovės, būtina naudoti specialias priemones, riebesnes, galbūt su specialiais žymėjimais „cold“ arba nupiešta snaige.

  • Negalima šveisti veido odos šveitikliu, turinčiu aštresnes granules, nes pažeisime odą.

„Vyrauja griežta, gąsdinanti kolegų nuomonė, kad jokiais būdais granulės odai netinka. Yra gyvenimas, yra mūsų noras bandyti ir kartais pačioms atrasti veiksmingus savo slaptuosius grožio receptus. Granulės galimos, tačiau tik storai, nejautriai odai ir šveičiant veidą nereikia jų taip spausti, kad pajustumėte švitrinio popieriaus efektą, – teigia pašnekovė.

Granulės galimos, tačiau tik storai, nejautriai odai ir šveičiant veidą nereikia jų spausti.

– Mąstykime kritiškai, juk save gerbiantys kosmetikos vardai savo linijose turi priemonių su granulėmis ir tai nėra draudžiami produktai, jų poveikis taip pat tikrinamas laboratorijose. Vadinasi, geras prekių ženklas neleis visiškai odą žalojančios priemonės į rinką, bet patikslinti, kad ji tiks ne kiekvienai odai – būtina. Odos šveitimas yra procedūra, kurios nereikia taikyti labai dažnai. Kartas per savaitę ar dvi, šveičiant pagal masažines linijas ir stipriai nespaudžiant šveičiamosios priemonės su granulėmis, yra labai gerai (storesnei odai).“

  • Paakių kremas nebūtinas – paakius galima tepti tuo pačiu veido kremu.

„Sutinku, tačiau tik tuo atveju, jei kremas, kuris naudojamas ir veidui, ir paakiams, yra itin draugiškos sudėties – turi mažai agresyvios chemijos ir alergenų. Taip pat būtų nuostabu, jeigu kremas būtų skystesnis, t. y. lengvesnės tekstūros. Tuomet, mano nuomone, visiškai racionalu pataupyti pinigus ir vietą kosmetikos lentynoje naudojant vieną priemonę“, – sako V.Baltramiejūnienė ir primena, kad kremu tepti paakių zoną reikėtų pradėti jau sulaukus 20-ies.

  • Odai nebūtinas tonikas – užtenka prausiklio ir gero kremo.

Pašnekovės teigimu, tonikas sugalvotas ne tam, kad apsunkintų mūsų gyvenimą ir viliotų papildomus pinigus iš kišenės. Jis, kaip ir kiekviena kosmetikos priemonė, atlieka tam tikrą funkciją.

„Tonikas galutinai pašalina prausiklio likučius, normalizuoja prausimui naudoto vandens pH, uždaro poras ir padeda greičiau atstatyti odos apsauginę funkciją. Jei nenaudotume toniko, kremą teptume ant muilingos odos, kurios pH nėra lengvai rūgštus (pH5,5), o yra šarminis (pH7), o tai tikai nėra tinkama odos būklė, kad kremas tinkamai atliktų savąją funkciją ir atiduotų savo gerąsias savybes“, – aiškina V.Baltramiejūnienė.

Fotolia nuotr./Moters veidas.
Fotolia nuotr./Moters veidas.
  • Nakčiai veidą galima tepti ir įprastu dieniniu kremu, nebūtina turėti naktinio.

Pasak veido mankštų specialistės ir kosmetikės, oda turi savo biologinius ritmus, regeneracijos procesų dėsningumą. Naktį ji aktyviai regeneruojasi, jai nereikia maksimaliai saugotis nuo išorinių veiksnių (saulės, vėjo, dulkių, streso, rankų lietimo), o dieną tai būtina.

Dažniausiai dieninio kremo pagrindinės funkcijos yra saugoti ir drėkinti. Dar viena papildoma dieninio kremo funkcija gali būti apsauga nuo saulės, t. y. SPF faktorius. Naktinis kremas dažniausiai pasižymi raminimo ir maitinimo arba kitomis specifinėmis funkcijomis (aktyvinti regeneraciją, veikti kapiliarus, praturtinti vitaminais ir kt.).

Kuo vyresnis žmogus, tuo daugiau pagalbos reikia odai, tuomet naudinga turėti atskirus kremus.

„Taigi palieku klausimą atvirą, nes kaskart nusipirkus kremą galima nuspręsti, ar jo funkcijų norėtumėte ir naktį, ar tik dieną. Taip pat visuomet rekomenduočiau atsižvelgti į savo odos realius poreikius (jos būklę) ir savo amžių. Kuo vyresnis žmogus, tuo daugiau pagalbos (dažniausiai) reikia odai, tuomet naudinga turėti atskirus kremus. O jaunimas gali teptis veidą ir vienu kremu ir džiaugtis puikia oda“, – sako pašnekovė.

  • Naminės kaukės pagerina odos spalvą ir išlygina raukšleles.

„Naminės kaukės yra tikras gėris. Taip, yra skeptiškų nuomonių, kad maistas skirtas skrandžiui, o ne veidui. Tačiau skeptikai tiesiog nėra išbandę tikrai gerų, jų veidui tinkamų kaukių. Reguliariai naudojama natūrali naminė kaukė tikrai gerina veido odos spalvą, tekstūrą, truputį palygina odos raukšles (raukšlių dėl raumenų veiklos ji neišlygina).

Tikra tiesa, kad namines kaukes verta naudoti kursais, nes jos yra ne tokios agresyvios ir veikia lėčiau, bet užtikrinčiau. Po kurso tikrai galima pasiekti įspūdingų rezultatų. O jei namines kaukes derintumėte su savimasažo judesiais, t. y. pamasažuotumėte veidą prieš nuplaudami kaukę, rezultatas būtų dar įspūdingesnis“, – teigia pašnekovė.

Asmeninio archyvo nuotr./Viktorija Baltramiejūnienė
Asmeninio archyvo nuotr./Viktorija Baltramiejūnienė
  • Norint išvengti raukšlių, reikia miegoti ant šilkiniu užvalkalu apvilktų pagalvių.

„Veido odos senėjimo procesai ir žemės gravitacijos dėsniai veikia nepriklausomai nuo pagalvės užvalkalo sudėties ir kainos. Be abejo, švelnumas ir natūralumas (tikras šilkas) bei šioks toks placebo efektas gali suveikti teigiamai ir oda jausis geriau, nes jūs miegate maloniau ir saldžiau.

Miegant veido raukšlės formuojasi dėl to, kad oda neturi turgoro – nėra tokia stangri ir lengvai „susideda“ į klostes. Gerinkite veido raumenų ir odos būklę dieną, ir naktį galėsite drąsiai miegoti nors ir ant asfalto. Taip pat paminėsiu, kad tikrasis „grožio miegas“ yra tada, kai veidas net nesiliečia prie pagalvės, o gulima tiesiai, ant nedidelės, ergonomiškos pagalvės, kuri miegant leidžia tinkamai laikyti kaklą. Taigi šiuo atveju užvalkalas tikrai nebus svarbus“, – teigia specialistė.

Gerinkite veido raumenų ir odos būklę dieną, ir naktį galėsite drąsiai miegoti nors ir ant asfalto.

  • Aukštos pagalvės lemia didesnį pagurklį.

„Tikrai taip. Taip pat aukšta pagalvė turi įtakos kaklo išvaizdai. Horizontalios raukšlės dažnai atsiranda būtent dėl netaisyklingo miegojimo. Taip atsitinka todėl, kad raumenys turi atmintį ir glemba tuomet, kai patiria atitinkamą įtampą, o naktį labai stipriai „sudedame“ pagurklį ir atpalaiduojame priekinę kaklo dalį, taip padėdami kaklui ir pagurkliui per daug atsipalaiduoti, t. y. suformuoti raukšles ir padidėti“, – aiškina V.Baltramiejūnienė.

  • Ryte nebūtina prausti veido, galima tik prasiplauti akis.

„O gal ir akių prausti nereikia? – juokdamasi klausia pašnekovė. – Šiek tiek vyriškas ir labai pasenęs požiūris į veido priežiūrą, nors dabar daugelis vyrų puikiai žino veido priežiūros bendrąsias taisykles. Veidą prausti būtina ryte ir vakare. Ryte – po nakties ir paruošiant odą rytiniam veido priemonių tepimui. Vakare – po visos dienos odos išbandymų ir paruošiant vakariniam priemonių ritualui.“

V.Baltramiejūnienės teigimu, veido priežiūros priemonės geriausiai įsigers ir veiks, jeigu bus naudojamos per 3 minutes po to, kai jį nuprausite.

  • Dažnas prausimasis (vanduo + priemonės) geriau pašalina bakterijas.

Psichologinis veido švaros jausmas, pasak specialistės, neturi nieko bendra su bakterijų nebuvimu. Jos teigimu, mums reikalingas tam tikras bakterijų kiekis, ir sterilumas, kalbant apie veido odą, nėra būtinas. O štai tam tikrų bakterijų perteklius – jau galima odos liga, kurią reikia gydyti ne prausimu, o specialiomis priemonėmis ir galbūt vaistais.

Vida Press nuotr./Moteris prausia veidą
Vida Press nuotr./Moteris prausia veidą

„Per dažnas prausimas yra blogai, nes pažeidžiama odos hidrolipidinė mantija (plėvelė), kuri būtina veido odai, kad ji nebūtų pažeidžiama. Jeigu tą plėvelę panaikinsime dažnai prausdami veidą, oda rizikuoja būti „užpulta“ dar didesniu kiekiu bakterijų, o tai gali turėti rimtų padarinių. Kaip pavyzdys, po prausimo sveikos odos apsauginė funkcija atsistato per 20–30 minučių, rūkančio žmogaus odos apsaugos sluoksnis – per 2 valandas. O jei dar papildomai prausime? Bus labai prastai…“ – sako V.Baltramiejūnienė.

  • Cheminės priemonės kenkia veido odai, todėl būtina naudoti natūralią kosmetiką.

„Niekada nebus vienareikšmio atsakymo į šį teiginį. Mokslas tikrai tobulėja ir turi labai gerų ir veiksmingų kosmetinių sprendimų. Tad ne visa chemija yra blogai, bet yra ir daug pigių, nenaudingų priemonių. Gamta yra tobula, bet per tiek žmonijos gyvavimo metų ji yra silpninama, niokojama ir ne visi jos vaisiai naudingi žmogui.

Taip pat mes tampame vis labiau alergiški, tuomet tam tikra natūrali kosmetika gali kenkti, užuot padėjusi. Manau, norint geriausio rezultato savo veidui, galima derinti geriausius mokslo ir gamtos sprendimus“, – siūlo veido mankštų specialistė ir kosmetikė V.Baltramiejūnienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius