-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kosmetikos tinklaraštininkė: „Kremai nuo celiulito neveiksmingi“

Mes, moterys, savo grožiui negailime nei laiko, nei pinigų. Tik ar visada rezultatas mus tenkina? Desperatiškai ieškome kažko tokio, kas padėtų išspręsti mūsų bėdas, todėl neretai tenka gailėtis dėl į balą išmestų (ir vėl!) pinigų.
Kosmetika
Kosmetikos priemonės / Fotolia nuotr.

Portalas Ji24.lt nusprendė pakalbinti Albos Karolinos slapyvardžiu prisistatančią tinklaraščio „Kosmetikos DNR“ įkūrėją apie kosmetikos sudėtį, joje slypinčius baubus, spuogus ir visas kitas įdomybes. Apie daugelį dalykų mes nesusimąstome, rinkdamosi kosmetiką, o vertėtų! 

– Kaip kilo mintis sukurti tokio pobūdžio tinklaraštį? Kuo jums buvo svarbi kosmetika?

– Prisipažinsiu – kosmetika nebuvo mano aistra, domėtis ja pradėjau susidūrusi su odos problemomis. Supratau, kad kosmetikos priemonės gali ne tik padėti odai, bet ir jai pakenkti, o už išleistas nemenkas pinigų sumas gali tiesiog „nusipirkti“ problemą. Neradau, į ką galėčiau kreiptis patikimo patarimo, todėl nusprendžiau domėtis kosmetika pati. Kai pamačiau, kiek visko reikės išmokti ir suprasti, jau norėjau šios minties atsisakyti, bet pagalvojau, kad galiu savo patirtimi dalytis su žmonėmis, kurie susiduria su panašiomis problemomis. Taip atsirado „Kosmetikos DNR“. Iš pradžių tinklaraštyje buvo tik sudėtys ir jų aprašymai, bet skaitytojų susidomėjimas privertė tobulėti ir keistis.

– Kad ir nenorite atskleisti savo tapatybės, vis tiek būtų malonu išgirsti: iš kur esate kilusi, kuo užsiimate, pagaliau – kiek jums metų?

– Man 27 metai, esu iš Vilniaus, studijavau kūrybinį rašymą, dirbu vertėja. „Kosmetikos DNR“ kūrimas iš pradžių buvo atsipalaidavimo ir laisvalaikio forma,  bet po truputį tampa mano darbu ir domėjimosi sritimi. Ieškau, kur galėčiau mokytis dermatologijos ir chemijos. Taip pat domina kosmetikos industrija – tai sudėtingas ir įdomus pasaulis, kurį gaubia daugybė mitų bei paslapčių.

– Kokia ta šiuolaikinė kosmetika? Kuo ji ypatinga?

– Šiuolaikinė kosmetika yra geresnė nei buvo kada nors anksčiau. Mokslo pasiekimai padėjo atskleisti daug naudingos informacijos apie odą, atrado veiksmingų kosmetikos ingredientų, kiekvieną dieną pasirodo vis naujų tyrimų apie kosmetikoje naudojamas medžiagas. Tačiau vartotojams matoma kosmetika yra kitokia: retušuoti modeliai, netikroviški pažadai, įspūdingos reklaminės kampanijos, gražios pakuotės. Pirkėjai tiki gamintojų reklaminiais šūkiais, bet tikėti galima tik ingredientų sąrašu. Labai svarbu ir tai, kad daugelis yra įsitikinę, jog kosmetikos priemonių gamyba yra griežtai kontroliuojama. Tiesa ta, kad kosmetikai dar toli iki vaistų ar maisto produktų kontrolės, ir lentynas pasiekia nesaugūs produktai.

– Pavojingi ingredientai gali sukelti sveikatos sutrikimų. Kokių?

– Dažniausi sveikatos sutrikimai, kuriuos patiria daugelis, – odos sudirgimas ir alerginės reakcijos. Taip pat kosmetikos priemonėse pasitaiko toksiškų ingredientų, kurie ilgainiui gali neigiamai veikti odą ar vidaus organus. Moksliniai tyrimai rodo, kad tam tikros medžiagos gali mėgdžioti hormonus ir išbalansuoti jų pusiausvyrą, sukelti vystymosi ir reprodukcines problemas, net paskatinti vėžinius susirgimus. Dėl pastarųjų teiginių mokslo pasaulyje vyksta aršios diskusijos, kol kas galutinių išvadų nėra. Žiniasklaida skuba žmones gąsdinti, todėl mus pasiekia iškraipyta ir neteisinga informacija. Puslapyje stengiuosi remtis tyrimais, parodyti visas puses – teigiamas ir neigiamas. Pavyzdžiui, nepaprastai išpopuliarėjusi natūrali kosmetika gali būti net pavojingesnė už nenatūralią. Ta pati natūrali gali sukelti alergines reakcijas, erzinti odą, kimšti poras, taip pat tarp natūralių ingredientų yra citotoksiškų ir fotoksiškų medžiagų. 

– Į ką svarbu atkreipti dėmesį, renkantis kosmetikos priemones? O gal geriau jaustumėmės ir atrodytume be jų?

– Svarbu atkreipti dėmesį į odos tipą ir būklę. Priemones reiktų rinktis pagal jų sudėtį. Kosmetikos pirkimas neperskaičius ingredientų sąrašo yra „katės pirkimas maiše“. Ne kartą esu susidūrusi su panašiais pavyzdžiais: medetkų kremas be medetkų, kremas nuo spuogų, kemšantis poras, kremas jautriai odai su dirgikliais. Jei sudėties tyrinėjimas kelia nuobodulį, praverčia kitų naudotojų atsiliepimai internete. Trumpai tariant, prieš perkant būtina pasidomėti, kas iš tiesų slepiasi indelyje.

Oda „nemėgsta“ kraštutinumų: didelė gausa priemonių gali išbalansuoti natūralų odos funkcionavimą, tačiau iš viso atsisakyti kosmetikos neprotinga, nes ji saugo odą nuo šalčio ir pavojingų UV spindulių, neleidžia išsausėti, gydo ir atlieka daug kitų naudingų funkcijų.

– Pavyzdžiui, savo tinklaraštyje aprašote, kaip atsikratyti spuogų. Ar tikrai juos sukelia tos pačios kosmetikos priemonės, kurios gydo? Kaip antai, anksčiau buvo rašoma, kad depiliacinės priemonės, skutimosi putos turi medžiagų, skatinančių plaukų augimą. Vadinasi, atsiduriame užburtame rate... Ir netgi mūsų skaitytoja rašo: „Iš pradžių atradusi „N“ firmos kremą šokinėjau iš džiaugsmo, kadangi oda dar niekada nebuvo tokia lygi. Nusipirkau visus kremus, prausiklį, valomąjį vandenį, netgi serumą. Rezultatas – pradėjo berti tose vietose, kur niekada gyvenime neaugo spuogai.“

Viskas kainuoja didelius pinigus, ir juos sumoka ne kas kitas, o pirkėjas. Nustebtumėte sužinoję, kokia yra tikroji jūsų kremo, net labai brangaus, savikaina.

– Labai gaila, bet panašių pavyzdžių yra daugybė. Kodėl taip nutinka, kad priemonė, kuri žada įveikti odos problemas, yra sukurta taip, kad jas tik sukeltų? Sudėtingas klausimas. Neseniai per interviu klausiau šio klausimo vieno gamintojo ir jis atsakė, kad tai neprofesionaliai sukurtos priemonės požymis. Tačiau tikrai yra ir daugiau priežasčių. Visų pirma, nereikia pamiršti, kad kosmetika negali išspręsti odos problemų, tai ne vaistai. Kosmetikos priemonės tik palengvina, koreguoja ir kitaip padeda odai. Antra, net ir patys profesionaliausi gamintojai susiduria su ta pačia problema: kaip sukurti perkamą ir įperkama priemonę? Ingredientų kainos koreguoja sudėtį. Trečia, mėgstantiems sąmokslo teorijas, paaiškinimas galėtų būti ir toks: gamintojai nėra suinteresuoti išspręsti visų problemų, nes tada nebus pirkėjų.

– Savo tinklaraštyje lyg ir laužote taisykles, kad brangi kosmetika – odė mūsų grožiui. Ar gali būti taip, jog ta brangi kosmetika netgi prastesnė už keliasdešimt kartų pigesnę? Kodėl tuomet ji tokia brangi? Negi mokame tik už vardą? Pakuotę?

– Laikausi tokios taisyklės: labai brangi kosmetika yra tiesiog apgaulė. Kodėl? Nes nėra tokių brangių ingredientų, kurie būtų išskirtinai veiksmingi ir kainuotų tiek, kad, tarkim, už paprastą drėkinamąjį kremą reikėtų pakloti kelis šimtus litų ir daugiau. Mokėdami už produktą, mažąją dalį sumokame už indelio turinį, nereikia to pamiršti. Garsus vardas nuolatos investuoja į savo reputaciją; nuo garsių veidų reklamose iki prabangesnių pakuočių – viskas kainuoja didelius pinigus, ir juos sumoka ne kas kitas, o pirkėjas. Nustebtumėte sužinoję, kokia yra tikroji jūsų kremo, net labai brangaus, savikaina.

– Dabar kosmetikos pasaulyje skrajoja daug žadantis kosmetikos apibūdinimas, t. y. „dermatologinė kosmetika“. Kuo ji ypatinga? Ar tai tik akių dūmimas?

– Dermatologinė kosmetika turėtų būti gydomoji kosmetika, t. y. tokia, kuri suteikia ne tik dekoratyvinį poveikį, bet ir padeda spręsti odos problemas. Iš tiesų vaistinių lentynose, kaip ir parduotuvių, yra puikių ir prastų priemonių. Skirtumas tarp įprastos ir dermatologinės kosmetikos yra labai nedidelis ir vis mažėja. Dekoratyvinės kosmetikos gamintojai vis dažniau siūlo puikių odos priežiūros priemonių, į produktų sudėtis įtraukia odai vertingų ingredientų, atsisako kvapų, o populiarėjanti dermatologinė kosmetika skatina jos gamintojus kreipti daugiau dėmesio į reklamą ir kosmetikos madas, dėl to kenčia kokybė.

– Besikemšančios poros – viena dažniausių bėdų. Kokie ingredientai jas kemša?

– Poros užsikemša dėl per didelės sebumo gamybos, susikaupusio negyvų odos ląstelių sluoksnio, prastai nuvalyto makiažo. Tam tikri ingredientai gali patekti į poras, susimaišyti su odos riebalais ir jas užkimšti. Taip pat kosmetikos ingredientai gali padengti porų paviršių ir taip trukdyti normaliam odos funkcionavimui. Tokių kosmetikai naudojamų medžiagų yra daug ir jų sąrašą galima rasti „Kosmetikos DNR“ puslapyje.

Kemšamasis poveikis priklauso nuo kiekvieno ingrediento ir net individualių odos savybių. Užsikimšusios poros tapo svarbia problema šiuolaikinėms moterims dėl kelių priežasčių: naudojame kur kas daugiau kosmetikos priemonių nei anksčiau ir esame klaidinami užrašų „tinka riebiai odai“, „nekemša porų“ ir pan. Tiesa ta, kad trūksta mokslinių tyrimų, kurie apibrėžtų, kokie tiksliai ingredientai kemša poras, ir susitarimo, kokios kosmetikos priemonės iš tiesų yra nekemšančios porų, o tuo naudojasi gamintojai.

– Lietuviška kosmetika vertinama prieštaringai. Dažniausiai žmonės netiki, kad lietuviai gali pagaminti kokybiškų gaminių ir savo žvilgsnius nukreipia link prabangių priemonių. Ar tam pritariate, o gal kaip tik – atvirkščiai?

– Esu didelė lietuviškos kosmetikos gerbėja ir stengiuosi tinklaraštyje skirti jai kuo daugiau dėmesio, nes tikiu, kad aktyvus pirkėjų domėjimasis, dalijimasis nuomone ir patirtimi padės Lietuvos gamintojams tobulėti. Jau dabar yra puikių lietuviškos kosmetikos priemonių pavyzdžių, o jų kainos prieinamos. Lietuvos gamintojams trūksta drąsos ir novatoriškumo, kai kurių produktų sudėtys, kvapai ir tekstūros paprasčiausiai senamadiškos, bet pastaruoju metų galima pastebėti, kad lietuviška kosmetika keičia savo veidą į gerąją pusę.

– Kokios kosmetikos priemonės, jūsų nuomone, tikrai būtinos moteriai? Ir kokios – tik „išmislas?“

– Vadovaujuosi tokia taisykle: nėra problemos, nereikia ir priemonės, tad kuo mažiau priemonių naudosite, tuo geriau. Tačiau yra tokių priemonių, kurios yra būtinos, kad apsisaugotume nuo neigiamo aplinkos poveikio, kurio negalime išvengti: vasarą reikia apsaugos nuo saulės, žiemą – kremo, saugančio nuo šalčio. Jei dirbate biure, kur sausas oras, reikės drėkinamojo kremo, jei naudojate makiažą, būtinas geras valiklis ar prausiklis. Papildomos priemonės priklauso nuo odos tipo ir būklės.

Visos priemonės, kurias naudojate, turi atlikti kažkokią funkciją, kuri reikalinga odai. Kokių priemonių neverta pirkti? Kremų nuo celiulito, nes jie neveiksmingi, dauguma naktinių kremų ir tonikų tik trukdo normaliam odos funkcionavimui, geras veido kremas turėtų tikti ir paakiams, kūno kremas – rankoms, kaklui, iškirptės sričiai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius