Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kosmetologė: spuogų gali atsirasti ir dėl netinkamos mitybos. Ko atsisakyti?

Pastaruoju metu paprastieji spuogai (aknė) prasideda paaugliams vis jaunesniame amžiuje ir vis dažniau vargina suaugusiuosius. Tik išvydę nepageidautiną objektą ant savo veido dažnai įdarbiname pirštus ir mėginame jį pašalinti. Specialistų teigimu, to daryti jokiu būdu negalima. Kas yra aknė, dėl kokių priežasčių spuogai „papuošia“ veidą, ką būtina žinoti ir kaip ją gydyti?
Aknė
Aknė / Vida Press nuotr.

Kauno estetinės medicinos ir dermatologijos klinikos „Grožio pasaulis“ kosmetologės Ugnės Želvytės teigimu, aknė (spuogai) atsiranda dėl padidėjusio riebalinių liaukų aktyvumo. Jos aiškinimu, riebalai, negyvos odos ląstelės, aplinkos nešvarumai ir netinkamos makiažo priemonės sulimpa tarpusavyje, suformuoja kamščius ir užkemša odos poras.

Reikėtų vengti daug baltymų turinčio, taip pat nesveiko maisto, saldumynų.

„Taip susidaro sąlygos odos bakterijoms plisti. Jos greit dauginasi, sukelia uždegimą, dirgina odą ir suformuoja uždegiminius aknės bėrimus – pūlinukus, skausmingus raudonus mazgelius ar didesnius pūlingus infiltratus – cistas. Sugijus bėrimams lieka dėmės, o neretai – ir randeliai“, – sakė kosmetologė.

Pasak jos, ligos forma priklauso nuo sergančiojo odos priežiūros, imuninės sistemos, prevencijos, gydymo ir kitų veiksnių. Įrodyta, kad aknei atsirasti ir vystytis svarbią reikšmę turi ir paveldimumas.

Vida Press nuotr./Spuogai
Vida Press nuotr./Spuogai

Specialistė įvardijo ir kitas priežastis, kurios gali lemti spuogų atsiradimą ar ligos paūmėjimą: nereguliarus mėnesinių ciklas, mitybos įpročiai, stresas, klimatas, oro drėgnumas, UV spinduliai, aplinkos užterštumas, rūkymas, netinkama kosmetika, kai kurie vartojami vaistai.

Paklausta, ko reikėtų vengti iš maisto produktų, kosmetologė U.Želvytė sakė, kad pirmiausia – daug baltymų turinčio maisto (kiaušinių, pieno produktų ir kt.). Ji patarė rečiau valgyti saldumynų, vengti nesveiko maisto (traškučių, saldžių vaisvandenių, aštrių produktų ir pan.).

Savarankiškai gydyti nepatariama

Atsiradus spuogams imtis savarankiškų gydymo metodų specialistė nepataria. „Dažniausiai žmonės pasirenka netinkamus gydymo metodus, spaudo pūlinukus, todėl liga tik paūmėja. Visais atvejais reikia kreiptis į gydytoją dermatologą, kuris padės išsiaiškinti odos sutrikimą skatinančius veiksnius ir skirs reikiamą gydymą.

Paprastųjų spuogų kosmetikos priemonės neišgydo.

Taip pat rekomenduoju apsilankyti pas kosmetologą, kuris atliks specialias gydomąsias procedūras (profesionalus veido valymas, rūgštiniai šveitimai, elektroporacija su mezoterapiniais kokteiliais, veido kaukės ir kt.)“, – patarė U.Želvytė.

Ar kosmetikos priemonės gali išgydyti spuogus? „Paprastųjų spuogų jos neišgydo, bet padeda palaikyti odos švarą, suteikia komfortą, nuramina neretai vaistų sukeltą odos tempimo jausmą, sudirgimą, išsausėjimą, gali padėti palaikyti odos būklę tarp paūmėjimų, gal ir sumažinti paūmėjimų dažnį“, – sakė kosmetologė.

Jos teigimu, labai svarbu suderinti naudojamas kosmetikos priemones ir vartojamus vaistus.

Veiksmingiausi kosmetikos priemonių aktyvieji komponentai, pasižymintys antibakteriniu, nusluoksniuojančiu veikimu, pasak specialistės, yra benzoilo peroksidas, salicilo rūgštis, siera, alfa hidroksi rūgštys. Svarbūs ir uždegimą slopinantys, atstatomuoju veikimu pasižymintys komponentai: cinkas, bisabololis, vitaminas E, keramidai, linolo rūgštis.

Atsiradus spuogui dažnai manome, kad greičiausias būdas jį panaikinti – išspausti. Kosmetologės teigimu, priešingai – norint kuo greičiau panaikinti atsiradusį spuogą, jokiu būdu negalima jo spausti.

„Greičiausias efektas gaunamas tepant vaistus, o lokali kosmetinė priemonė turėtų pasižymėti uždegimo slopinamuoju, džiovinamuoju ir antibakteriniu veikimu. Norint spuogą paslėpti, idealiausiai tinka gydomieji maskuojamieji kremai. Tik svarbu jo nespausti“, – įspėjo specialistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius