Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ne tik paauglių vargas: atsikratykite spuogų visam laikui

Į paviršių ant veido odos kylantys spuogai baltomis viršūnėmis tikrai neprisideda prie geros žmogaus savijautos. Išrankumu toks riebalų liaukų ir plauko maišelio lėtinis uždegimas irgi nepasižymi: pagalbos vaistinėse, kosmetologų ir dermatologų kabinetuose ieško įvairaus amžiaus lietuviai. „Eurovaistinės“ vaistininkės pataria, ką su jais daryti.
Aknė
Problematiška veido oda / 123RF.com nuotr.

Be priežasties neatsiranda

Klaidinga manyti, kad spuogus sukelia vien tik hormonų žaismas. Nors tai bemaž dažniausia priežastis, kuomet išgyvenamas brendimo laikotarpis, suaugusieji priežasčių ieškoti turėtų kitur.

123RF.com nuotr./Veido oda – mūsų sveikatos būklės, mitybos ir higienos įpročių indikatorius
123RF.com nuotr./Veido oda – mūsų sveikatos būklės, mitybos ir higienos įpročių indikatorius

„Tų priežasčių gali būti galybė: netinkama mityba, žalingi įpročiai, stresas, oro tarša, ilgalaikis kai kurių vitaminų ir mikroelementų – pavyzdžiui, jodo, B grupės vitaminų – vartojimas. Dažnu atveju spuogų atsiradimui turi cinko, vitamino A trūkumas.

Kaip dirgiklis suveikia ir neteisinga veido odos priežiūros rutina, neteisingai pasirinktos kosmetikos priemonės užkemša poras“, – teigė „Eurovaistinės“ farmacininkė Ilma Plynytė.

Žalos pridarome čiupinėdami

I.Plynytės kolegė farmacininkė Jolita Kaupaitė pastebėjo, kad prie spuogų susidarymo prisideda ir kai kurie nesąmoningi žmogaus įpročiai.

„Tarkime, dažnas odos lietimas nešvariomis rankomis – bakterijos nuo rankų patenka ant veido odos. Spuogų atsiradimą gali lemti negyvos odos ląstelės, todėl odos šveitimas yra viena iš būtiniausių odos priežiūros priemonių.

Tinkamai nušveitus odą, ji bus paruošta tolimesniems odos priežiūros procesams, oda geriau įsisavins veido kremus, taps minkštesnė, šviesesnė.

Tinkamai nušveitus odą, ji bus paruošta tolimesniems odos priežiūros procesams, oda geriau įsisavins veido kremus, taps minkštesnė, šviesesnė.

123RF.com nuotr./Šveičiamoji veido kaukė
123RF.com nuotr./Šveičiamoji veido kaukė

Persistengti irgi nereikėtų: per dažnas šveitimas turi polinkį įaudrinti odą. Dar žmonės turi įprotį spaudinėti ir krapštyti spuogus. Deja, taip tik padidina randų ir pigmentinių dėmių atsiradimo tikimybę“, – pasakojo J.Kaupaitė.

Įprotis spaudinėti – priešas nr. 1

Farmacininkės teigimu, nors balta „prisirpusi“ viršūnėlė tiesiog „prašosi“ išspaudžiama, spuogų maigyti vis dėlto nederėtų.

Šis įprotis gali padaryti rimtos žalos veido odai: pradedant tik ką paminėtais randais ir pigmentinėmis dėmėmis – baigiant paūmėjusiais uždegiminiais procesais ir netgi rimtu kraujo užkrėtimu.

„Namuose rekomenduojame spuogų nespaudyti. Geriau pabadyti sumažinti jų matomumą medicininėmis kosmetikos priemonėmis, tarkime, arbatmedžio aliejumi, glikolio turinčiomis priemonėmis, kurios sausina ir pasižymi antibakteriniu veikimu.

Fotolia nuotr./Spuogas
Fotolia nuotr./Spuogas

Na o dėl gilesnio odos valymo reikėtų kreiptis į dermatologą, kuris atlieka mechaninį veido valymą“, – kalbėjo J.Kaupaitė.

Storu makiažo sluoksniu sukelia sniego gniūžtės efektą

„Eurovaistinės“ farmacininkė Eitvydė Gumbytė pastebi, kad probleminės odos savininkai, ypač – paaugliai, itin gėdijasi spuogų ir juos netgi stigmatizuoja, o jaunos merginos kartais bando spuogus slėpti po gausiu kreminės pudros sluoksniu:

„Dažnu atveju netinkamos dekoratyvinės kosmetikos pasirinkimas gali sukelti odos būklės pablogėjimą, kadangi gausiai tepama kreminė pudra užkemša poras ir paskatina naujų spuogų atsiradimą.

Vida Press nuotr./Paskatintas aknės susidarymo procesas
Vida Press nuotr./Paskatintas aknės susidarymo procesas

Norintiems paslėpti spuogus rekomenduojame rinktis būtent riebiai arba mišriai odai skirtas dermatologiškai patvirtintas priemones, kurios ne tik padės užmaskuoti problemines sritis, tačiau ir gydys veido odą.“

Idealioje vonios spintelėje: nuo prausiklio – iki kremo

Na o kaip gi, E.Gumbytės manymu, turėtų atrodyti probleminės odos savininko vonios spintelės turinys?

„Svarbiausia pasirinkti būtent riebiai odai skirtas priemones. Prausiklis be išimties privalomas 1–2 kartus dienoje. Valymo procesą rekomenduojama užbaigti toniku, kuris normalizuoja odos pH bei riebalų išsiskyrimą.

Šveitiklį reiktų naudoti 1–2 kartus per savaitę, kad pašalintume suragėjusį odos sluoksnį ir išvalytume poras.

Prausiklis be išimties privalomas 1–2 kartus dienoje. Šveitiklį reiktų naudoti 1–2 kartus per savaitę.

Kremą pasirinkti taip pat reikėtų lengvos tekstūros – be aliejų sudėtyje, vaškų, alkoholio ir komedogeninių medžiagų kemšančių poras“, – vardijo farmacininkė E.Gumbytė.

Esame tai, ką valgome?

Klientus, besinaudojančius vaistinės paslauga telefonu „Užsisakyk ir atsiimk“ (angl. – „Call and Colect“, tel. 8 800 50005) konsultuojančios farmacininkės I.Plynytė, J.Kaupaitė ir E.Gumbytė sutaria, kad brendiminių spuogų gydymas ir odos priežiūra iš esmės nesiskiria nuo suaugusių žmonių.

123RF.com nuotr./Veido priežiūros rutina
123RF.com nuotr./Veido priežiūros rutina

Skirtumas tik tas, kad senstant lėtėja ląstelių atsinaujinimo procesas. Vadinasi, suaugusių žmonių gydymas gali užtrukti ilgiau negu paauglių.

Na o gražios odos pradžia universali visoms amžiaus grupėms. Tai – tinkama mityba bei taisyklinga veido odos priežiūros rutina.

Na o gražios odos pradžia universali visoms amžiaus grupėms. Tai – tinkama mityba bei taisyklinga veido odos priežiūros rutina.

Konsultuojamiems žmonėms farmacininkės dažnai primena, kad, norint turėti lygesnę odą, būtina subalansuoti savo mitybą bei tinkamai rūpintis savo oda kiekvieną dieną.

„Norint sumažinti spuogų atsiradimo tikimybę, į mitybos racioną reikėtų įtraukti daugiau daržovių, vaisių, apriboti pieno ir mėsos produktų vartojimą bei vengti tokių produktų kaip traškučiai, balta duona, gazuoti gėrimai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Sveika veido oda prasideda nuo sveikos mitybos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Sveika veido oda prasideda nuo sveikos mitybos

Taip pat reikėtų nepamiršti ir vandens, kuris padeda iš organizmo pašalinti toksinus, kitas nereikalingas medžiagas.

Norintiems išvengti spuogų susidarymo reikėtų vengti riebalų, kurie skatina riebalinių liaukų veiklą, miltinių, saldžių patiekalų, gazuotų gėrimų ir alkoholio, sumažinti arba visai atsisakyti kavos.

Manau, drąsiai galime teigti, kad bemaž visu 100 proc. mūsų odos būklė priklauso nuo to, ką valgome. Greičiausiai daugelis esame girdėję frazę „esame tai, ką valgome“, – kalbėjo farmacininkė I.Plynytė.

Metas pradėti skaityti sudėtis

Apie lygesnę odą svajojantiems lietuviams „Eurovaistinės“ farmacininkės primena ir tai, kad niekada nėra vėlu pradėti gilintis į naudojamų produktų sudėtis.

Esminių problematiškos, riebesnės, į spuogus linkusios odos priežiūros taisyklių, pasak specialisčių, yra keletas:

„Tai – tinkamas odos valymas, riebalų išsiskyrimo mažinimas odoje. Tam efektyvūs produktai su azelaino rūgštimi, cinko gliukonatu. Sudirgusią odą raminkite produktais su alantoinu, varnalėšų ekstraktu.

Išbandykite ir antibakteriniu-antigrybeliniu poveikiu pasižyminčias priemones su arbatmedžio aliejumi.

Fotolia nuotr./Arbatmedžio aliejaus stebuklas
Fotolia nuotr./Arbatmedžio aliejaus stebuklas

Venkite produktų, kuriuose yra alkoholio, nes pastarasis džiovina epidermį. Na o šviesinti ir mažinti spuogų paliktus randelius gali padėti produktai, sudėtyje turintys migdolų rūgštis.

Ir, žinoma, sena kaip pasaulis taisyklė: saugokite odą nuo UVA ir UVB spindulių tiek vasarą, tiek žiemą.“

Farmacininkės akcentuoja tai, kad naudojamos kosmetikos priemonės turėtų būti pasirenkamos griežtai pagal odos tipą. Dalyje „Eurovaistinių“ galima atlikti veido odos tyrimą, kurio metu nustatomas veido odos tipas, porų būklė, pigmentinės dėmės, aknės išplitimas ir kt.

123RF.com nuotr./Veido odos priežiūra turėtų būti visapusiška ir kasdienė
123RF.com nuotr./Veido odos priežiūra turėtų būti visapusiška ir kasdienė

Padedant specialistams, parenkamos asmeniui geriausiai tinkančios priemonės.

Kartais nutinka ir taip, kad kasdienės veido odos priežiūros priemonės nebesuteikia reikiamo efekto. Uždelsus gali paūmėti uždegiminiai odos procesai – pastebėjus juos, „Eurovaistinės“ farmacininkės rekomenduoja kreiptis į dermatologą ir kuo skubiau pradėti gydymą, kad vėliau ant veido odos neliktų randų.

Šis tekstas – projekto „Grožio programa 360“, kurį inicijuoja vaistinių tinklas „Eurovaistinė“ dalis. Išsamiau apie projektą: https://www.apie-eurovaistine.lt/grozis-360/

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius