-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kur ir kaip laikyti kosmetiką: ar viską darote teisingai?

Kiek buteliukų su kremais, šveitikliais ir kūno losjonais stovi jūsų vonios kambaryje? Specialistai sako, kad ten neturėtų būti nė vieno.
Kosmetikos priemonės
Kosmetikos priemonės / Fotolia nuotr.

Dauguma mūsų kosmetikos priemones laikome vonios kambaryje. Vienas tvarkingai sudėliojame spintelėje arba ant praustuvo kraštų, kitas nerūpestingai sumetame į pintus krepšelius. Nors taip patogiausia (nusipraususios iš karto galite gražintis), vonios kambarys yra pati prasčiausia vieta kosmetikos priemonėms laikyti. Kodėl?

Nes labai drėgna, todėl tai puiki terpė daugintis bakterijoms. Be to, prausiantis po dušu ar mirkstant karštoje vonioje kyla patalpos temperatūra. Ji neigiamai veikia kosmetikos priemonių tinkamumo naudoti terminą ir net jų savybes. Kenksminga ne tik aukšta temperatūra, bet ir jos svyravimai. Geriausia beveik visas kosmetikos priemones laikyti sausoje, tamsioje vietoje.

Į šaldytuvą

Kremus ir serumus, ypač skirtus paakių odai, geriausia laikyti šaldytuve. Žemos temperatūros priemonės geriau atgaivina odą. Ten pat turėtų būti išrikiuoti ir visi kosmetikos gaminiai, ant kurių pakuočių nurodyta – „Laikyti ne aukštesnėje nei 12 laipsnių temperatūroje.“

Šaldytuve laikykite ir natūralią kosmetiką. Joje yra nesočiųjų riebalų rūgščių, kurios kambario temperatūroje greitai oksiduojasi. Be to, nėra konservantų, todėl galiojimo laikas trumpesnis. Vidutiniškai natūralias kosmetikos priemones galima naudoti iki 4–6 mėnesių.

Taip pat skaitykite: Ar kasdien naudojama kosmetika gali sukelti vėžį?

Norėdamos, kad natūralios kosmetikos priemonės ilgiau išliktų veiksmingos ir nepakitusios, rinkitės buteliuką su dozatoriumi. Į vidų nepateks oro, todėl turinys nesioksiduos.

Paruoštas riebias kūno ar veido kaukes (su aliejumi) taip pat geriau laikyti šaldytuve.

Sausoje ir tamsioje vietoje

Nemažai kosmetikos priemonių tinka laikyti sausoje ir tamsioje vietoje (tokį nurodymą rasite ant pakuočių) – bet kurio kambario (išskyrus vonios) stalčiuje ar spintelėje. Taip pat tinka sandariai uždaryta kosmetinė. Tačiau atminkite, jei žiemą ar vasarą ją įsimetate į rankinę ir kažkur vežatės, dėl temperatūros kaitos gali sutrumpėti priemonių tinkamumo naudoti laikas.

Nagų laką taip pat reikia laikyti sausoje ir tamsioje vietoje. Tačiau šaldytuvas netinka. Dėl žemos temperatūros buteliuke gali kauptis vandens kondensatas, blogėti lako savybės.

Kambario temperatūroje

Kvepalams, tualetiniam ir kvapiajam vandeniui tinka kambario temperatūra ir tamsi vieta. Aukšta temperatūra greitina garavimą, gali pradanginti viršutines kvapo natas, o šaltis slopina aromatą.

Shutterstock nuotr./Kosmetika
Shutterstock nuotr./Kosmetika

Geriausia kvepalus laikyti pakuotėje (dėžutėje), kad nepatektų saulės spindulių. Jie taip pat kenkia ištobulintai kvapo formulei.

Praktiškiausias kvepalų buteliukas – purškiamas. Taip kvepalai neišgaruoja ir neišsilieja. Supakuoti kvepalai gali išlikti geri net trejus metus, atidaryti ir naudojami – nuo 6 iki 8 mėnesių.

Kambario temperatūroje laikomi lūpų dažai gali būti naudojami iki dvejų metų, blakstienų tušas – gerokai trumpiau – tik kelis mėnesius. Net jei tušas atrodo tinkamas naudoti (nesausas ir be gumulėlių), verčiau įsigyti naują.

Ilgai naudojant į jį patenka daug bakterijų, kurios gali sukelti akių uždegimą. Kad bakterijų patektų kuo mažiau, kas kelios dienos išplaukite šepetėlį šiltu vandeniu ir antibakteriniu muilu (labai gerai išskalaukite).

Kambario temperatūroje tinka laikyti ir kone visą dekoratyvinę kosmetiką (šešėlius, skaistalus, kontūrinius pieštukus ir t. t.). Jie labiau nei šilumos bijo drėgmės svyravimų.

Taip pat skaitykite: Testas. Ką apie jus atskleidžia nagų forma

Kad tarnautų ilgiau

Kosmetikos priemonės gali tapti netinkamos naudoti dar iki galiojimo laiko pabaigos. Nebetinkamą kosmetiką atskirsite pagal kvapą ir spalvą. Jei į indelį patenka bakterijų ir prasideda rūgimo procesai, atidariusios pajusite rūgštų kvapą. Kalbant apie dekoratyvinę kosmetiką, reikia atkreipti dėmesį į pakitusią spalvą.

Kad kosmetika būtų kuo ilgiau tinkama naudoti:

  • Iš indelių kremą derėtų imti mentele. Taip į vidų nepateks bakterijų. Jei mentelės neturite, į indelį kiškite tik švariai nuplautus pirštus.
  • Nepamirškite nuvalyti apdžiūvusių ir spalvą pakeitusių kosmetikos priemonės likučių nuo vidinės indelio dangtelio dalies ar dozatoriaus ertmės.
  • Visada sandariai uždarykite ar užsukite dangtelį, kad į vidų nepatektų dulkių ir purvo. Atvirą indelį laikykite kuo trumpiau.
  • Nekaišiokite blakstienų tušo šepetėlio į indelį pirmyn atgal stengdamosi paimti kuo daugiau priemonės. Taip pateks daug deguonies ir tušas greičiau išdžius. Geriau šepetėlį švelniai pasukioti paliečiant vidines indelio sieneles.

Kaip išvengti bakterijų?

Tikriausiai girdėjote istoriją, kaip pasinaudojusi draugės kosmetika moteris vos nenukeliavo anapus, nes užsikrėtė auksiniu stafilokoku. Iš tiesų kosmetikos priemonėse gali imti knibždėti begalės kenksmingų mikrobų, jei neatsakingai elgsimės ir nepaisysime higienos reikalavimų.

Vida Press nuotr./Grožio priemonės
Vida Press nuotr./Grožio priemonės
  • Niekuomet neskolinkite kosmetikos priemonių ir pačios nesiskolinkite. Jei nėra kitos išeities, kempinėles ir teptukus kruopščiai nuplaukite prieš ir po naudojimo.
  • Neimkite kosmetikos priemonių pirštais. Geriau pakabinkite švaria lazdele ar kempinėle.
  • Kas dvi savaitės antibakteriniu muilu ir šiltu vandeniu nuplaukite visus teptukus ir kempinėles, nepriklausomai nuo to, kaip dažnai jas naudojote.
  • Bent du kartus per savaitę dezinfekcinėje priemonėje pamirkytu ausų krapštuku išvalykite blakstienų tušo, lūpų blizgio, kremo tūbelės kakliuką (iš vidaus ir išorės).
  • Prieš tepdamos bet kokią priemonę ant veido, būtinai nusiplaukite rankas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius