Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kvepalai. Sintetiniai ar natūralūs?

Į parfumerijos rinką sparčiai kelią skinasi natūralūs kvepalai. Taigi atėjo laikas pasvarstyti, kokiais kvepalais – sintetiniais ar augalinės kilmės – geriau kvepintis.
Kvepalai
Kvepalai / Fotolia nuotr.
Temos: 2 Kvapas Kvepalai

Daugelis mūsų esame įpratusios mėgautis šiuolaikinių parfumerių sukurtomis sintetinėmis kvapiosiomis kompozicijomis, tad į natūralius kvepalus žiūrime labai atsargiai. Greičiausiai dėl to, kad augalinės kilmės aromatai mūsų nosims pasirodo pernelyg paprasti ar, priešingai, labai sudėtingi. Natūralių kvepalų nemažai žmonių šalinasi ir dėl kitų dalykų: subtilus jų aromatas gaubia vos kelias valandas ir juntamas nedideliu atstumu. O sintetiniai kvepalai paskui pasikvepinusįjį ilgai palieka kvapų šleifą. Visgi augalinės kilmės aromatai populiarėja.

 

Apie tai, kuo kvepinasi masės

Dažniausiai žmonės kvepinasi tuo, kas lengviausiai prieinama, – aromatais iš specializuotų parfumerijos salonų, elektroninių parduotuvių, gatvės prekeivių. Reikalas tas, jog mažai kas pagalvoja, kad didžiosios dalies viduriniam sluoksniui įperkamų kvepalų pagrindas yra iš naftos išgauti cheminiai komponentai ir alkoholis. Tai patvirtina ir JAV atlikti tyrimai. Tos šalies aplinkosaugos organizacijai „Environmental Working Group“ atstovaujantys mokslininkai, pasigilinę į populiarių prekių ženklų aromatų puokštes, aptiko jose po dešimt ir daugiau cheminių medžiagų, kurios žinomos kaip sukeliančios alergiją, trikdančios hormonų, nervų sistemos veiklą. Nacionalinės mokslų akademijos nariai išdrįso viešai prabilti apie tai, kad daugelyje kvepalų yra tokių cheminių medžiagų, kurių aptinkama cigarečių dūmuose. Po tokių pribloškiamų išvadų neturėtumėte abejoti, kad pigiausi, t. y. vos dvi ar tris dešimtis litų kainuojantys nežinomų gamintojų kvepalai, taip pat garsių aromatų klastotės viso labo yra tik alkoholio ir toksinių medžiagų „rinkinukai“.

 

Apie klastotes

Garsių mados namų „nosių“ sukurti kvepalai ne visiems įkandami. Ne taip paprasta retai už šalies ribų išvykstančiam žmogui jų įsigyti (paprastai originaliais kvepalais prekiaujama Europos sostinėse įsteigtose firminėse garsių mados namų ar specializuotuose krautuvėlėse). Perkant vadinamuosius masinės gamybos kvepalus, yra rizika įsigyti klastotę.  

Anot bendrovės „Fragrances International“ mokymų vadovės Aušros Vareikienės, teisinga nuomonė, kad originalius kvepalus galima nusipirkti Europos mados sostinių parfumerijos salonuose, oro uostų neapmuitintų prekių parduotuvėse (angl. k. „duty free shop“), o klastočių labiausiai rizikuojama įsigyti internetu. Tačiau visais atvejais reikia būti akyliems. Turite žinoti, kad, pavyzdžiui, 30 ml talpos „Chanel“ kvepalų buteliukas negali kainuoti vos 20 litų. Vienodas kiekis kvepalų (aromatinių komponentų būna 20–40 proc.) negali kainuoti vos keliais litais brangiau už kvapųjį vandenį (kvapiųjų komponentų būna 15–25 proc.).

Fotolia nuotr./Kvepalai
Fotolia nuotr./Kvepalai

Jeigu abejojama kokybe, prieš perkant vertėtų dėžutės išvaizdą palyginti su pateikta specializuotame mados namų ar parfumerijos bendrovės tinklalapyje. Neretai ant klastočių dėžučių būna klaidingai užrašytas gamintojo ar kvepalų pavadinimas (tarkim, „Chanell“ vietoj „Chanel“, „Kalvin Klain“ vietoj „Calvin Klein“), raidžių šriftas neatitinka originalo užrašų šrifto. Ant tikrų kvepalų pakuotės būna pažymėtas gamintojas, kilmės šalis, produkto koncentracija (PP, EDP, EDC ar kt.), dviem būdais nurodyta talpa (mililitrais ir uncijomis). Originalaus aromato dėžutė būna aptraukta jos dydžio neraukšlėta, tvarkingai užklijuota plėvele. Kai kurie garsūs kvepalų gamintojai, pavyzdžiui, „Chanel“, turi originalius skiriamuosius ženklus, vadinamąsias plombas. Jas sudaro speciali plėvelė, šilko ar kitos brangios medžiagos siūlas ir unikalus spaudas (plombos neretai užrišamos rankomis ir yra tvirtinamos prie kamštelio).
Specialistė pataria atkreipti dėmesį į dar vieną svarbų dalyką. Ant originalių kvepalų pakuotės būna brūkšninis kodas. Jeigu turite išmanųjį telefoną, juo galite pasinaudoti kaip patikimu informacijos šaltiniu. Tereikia aparate nustatyti specialią programą ir nuskenuoti kodą – ekrane perskaitysite išsamią informaciją apie gaminį ir sužinosite, ar kvepalai tikri.

Dar vienas opus klausimas – ar sintetiniai kvepalai verti tiek, kiek už juos mokame. Faktas, kad daugiausia kvepalų gamintojai investuoja ne į cheminių formulių, o į išskirtinio dizaino buteliukų kūrimą, aromato reklamą. Taigi nemažai paklojate tikrai ne už laboratorinius kvapiųjų kompozicijų bandymus, juolab jų išskirtinumą. Kita vertus, žinant, kad kasmet rinką pasiekia beveik tūkstantis naujų skirtingų aromatų, šiandien kvepalų sukurta tokia gausybė, kad galite kvepėti taip, kaip jums vienai patinka.

 

Natūralių kvepalų dosjė

Nereikia ilgai spėlioti, kodėl natūralios augalinės kūno priežiūros priemonės įgyja vis daugiau gerbėjų, – plintančios alerginės odos ir kvėpavimo takų ligos, kurias sukelia ir buityje, grožio, maisto pramonėje naudojami chemikalai, skatina ieškoti sveikų alternatyvų. Viena iš jų – natūralūs aliejiniai ir purškiamieji kvepalai, sukurti naudojant bazinius ir šimtu procentų natūralius eterinius augalų aliejus, absoliutus, atarus

Pasak sveikos kosmetikos ir natūralių kvepalų „Marmozel“ kūrėjos bei gamintojos Vilmos Žmakovos, natūralūs kvepalai dvelkia natūraliais augalų lapų, žiedų, šaknų, žievių, dervų kvapais. Jų kvapas subtilesnis, švelnesnis nei dirbtinių sintetinių kvepalų. Natūralūs kvepalai yra daug turtingesnės cheminės sudėties nei sintezuoti laboratorijoje, gyvesni, jausmingesni.

Fotolia nuotr./Natūralūs kvepalai
Fotolia nuotr./Natūralūs kvepalai

Tepamieji aliejiniai ar vaško pagrindo kvepalai skirti uosti sau ir artimui. Jie švelniai priglunda prie kūno, lengvai ir maloniai įsigeria į odą, paskui pasikvepinusįjį nepalieka kvapnaus šleifo. O purškiamų kvepalų aromatas apgaubia ne tik žmogų – pasklidęs aplinkoje, kutena ir aplinkinių uosles.   

Natūralių kvepalų aromatas išgaruoja greičiau nei sintetinių, uoslė prie jo greičiau įpranta (dėl to jo nebeužuodžiame), todėl jais reikia kvepintis kiek gausiau ir dažniau nei įprastais sintetiniais kvepalais. Geriausiai 2–3 lašus aliejinių kvepalų užlašinti ant pirštų pagalvėlių ir patepti pulsuojančias kūno vietas (riešus, odą už ausų, kaklą), perbraukti plaukus, drabužius (aromatą itin gerai saugo vilnoniai, medvilniniai, šilkiniai ir kitokio natūralaus pluošto audinių drabužiai). Tačiau negalima pamiršti, kad su aliejiniais kvepalais ypač atsargiai reikia elgtis vilkint šviesią aprangą.
Tiek aliejinių, tiek vaško pagrindo natūralių kvepalų aromatas tarsi dingsta ir vėl atsiranda sustiprėjus širdies pulsavimui, pūstelėjus vėjui, lietaus lašams sudrėkinus odą.

 

Verta žinoti

* Natūralūs kvepalai ne tik kvepia, bet ir teigiamai veikia emocijas. Jums stinga gyvenimo džiaugsmo? Kvepinkitės natūraliais kvepalais su eteriniais citrusų (apelsinų, mandarinų, žaliųjų citrinų, greipfrutų), bergamočių, kvapiųjų kanangų ar šalavijų, rožių, jazminų, vanilės aliejais. Budrumo suteiks rozmarinų, bazilikų, citrinų, citrinžolių aromatai.

* Kvepindamasi natūraliais kvepalais, tausojate ne tik savo, bet ir aplinkinių sveikatą.

 

Atarai – seniausi kvepalai pasaulyje

aromata.lt nuotr./Paridžatų ataras
aromata.lt nuotr./Paridžatų ataras

Šių kvapių kūrinių nedera lyginti su jokiais šiuolaikiniais sintetiniais kvepalais, nes jie unikalūs. Maišant atarus, priešingai nei sintetinius kvepalus, nenaudojama spirito ar specialaus skiediklio, jie distiliuojami dideliuose molio induose. Šis procesas, priklausomai nuo atarų rūšies, užtrunka nuo trijų mėnesių iki dvejų metų. Kartais atarai distiliuojami į jau išdistiliuotą santalų aliejų, kartais kvapios gėlės iš lėto distiliuojamos tame pačiame molio ar vario katile kartu su santalo milteliais bei drožlėmis. Santalų kvapas laikomas esmingiausiu iš visų aromatų – jis kvepia nelyginant balta spalva, saugo ir puoselėja visus kitus kvapus.

Šiandien tradicinių atarų daugiausia distiliuojama Indijoje, bet ir čia telikusios vos kelios šeimos, po devyniais užraktais saugančios šimtametes receptūras ir distiliuojančios tik tradicinius atarus. Dar keletas šios šalies žmonių kvapiųjų atarų distiliacijos yra ėmęsi kaip visokeriopai puoselėtinos vertybės.

 

Kvapūs eksperimentai

* Malonaus kvapo natūraliais aliejiniais kvepalais papildykite bekvapius kūno ir veido kremus, kaukes, plaukų ar nagų odelių aliejų.

* Atpalaiduojamojo aromato aliejinių kvepalų (tarkim, turinčių eterinių melisų, rožių, levandų aliejų) užlašinkite ant medvilninės nosinaitės ir padėkite ją šalia pagalvės – kaipmat užmigsite. Galite kelis jų lašelius įvarvinti į specialią aromatų terapijos lempą ir valandai prieš miegą ją uždegti ant naktinio stalelio.

* Pajutote, kad stinga energijos? Atsukite mėgstamų aliejinių kvepalų buteliuką ir kelis sykius įkvėpkite aromato – iškart pasijusite žvalesnė.

 

Taip pat skaitykite:

Kvapų žinovė Laimė Kiškūnė: „Kvapas pasako daugiau, nei norėtumėte“

Kada geriausia pirkti kvepalus?

Kokie kvepalai jums tiktų

Iš kvepalų istorijos

Aromato natos pagal žvaigždes

Vasaros kvapų asorti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius