Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lavija Šurnaitė: Kavos pertraukėlė – tiksinti kalorijų bomba

Kai susitikau su pažįstama dietologe aptarti savo mitybos įpročių, pirmas klausimas, kurį ji man uždavė, buvo apie kavą. Kiek nustebau, juk visų pirma turėtų domėtis, ką valgau, o tik vėliau aptarinėti gėrimus. Ji šyptelėjo ir pasakė: „Net neįsivaizduoji, kiek moterų dorai nesuvokia, kiek kalorijų suvartoja, neva, tik gerdamos kavutę.“
 „Mes tikim – tu gali!“
„Mes tikim – tu gali!“ / Projekto partnerio nuotr.

Ir ne tik moterys to nesuvokia, vyrai per kavos pertraukėles irgi prisikerta nereikalingų kalorijų patys nesuprasdami, o kodėl tas ratas aplink juosmenį didėja, nors ne tiek daug ir valgo. Projekto „Mes tikim – tu gali!“ dalyvis Konstantinas gyvas to pavyzdys. Jaunas vyras buvo taip įnikęs gerti „Mikę Pūkuotuką“ (kava su daug kondensuoto pieno), kad nė nepastebėjo, kaip pats ėmė panašėti į ši mielą, bet toli gražu ne liekną animacinį personažą.

Taip, ji tokia juoda, kokią ją piešia, ir tai geras skiriamasis ženklas. Kava – turbūt kontraversiškiausias gėrimas pasaulyje. Vienu metu ir peikiama, ir giriama.

Fotolia nuotr./Kava
Fotolia nuotr./Kava

Taurų kavos įvaizdį teršia patys įvairiausi nevykę priedai: cukrus, grietinėlė, pienas, sirupai, šokolado drožlės, sausainukų trupiniai, karamelė ir kiti pagardai.

Jei rinksitės organišką, kokybišką, su aiškia regiono kilmės nuoroda kavą, ji taps „draugišku“ gėrimu. Teigiama, kad kavoje yra kur kas daugiau antioksidantų nei mėlynėse – pastarosios ilgai buvo laikomos didžiausiu antioksidantų, slopinančių kenksmingų medžiagų poveikį organizmui ir mažinančių širdies ligų riziką, šaltiniu. Išgėrus puodelį kavos, staigiai pakyla kraujospūdis ir dažniau susitraukinėja širdis, taigi ilgainiui kava netgi gali sureguliuoti širdies ritmą ir kraujospūdį, nes antioksidantai suaktyvina azoto oksido gamybą organizme ir išplečia kraujagysles. Kava stimuliuoja smegenų veiklą. Antioksidantai apsaugo smegenų ląsteles nuo pažeidimų ir aktyvina kai kurias smegenų funkcijas.

Projekto partnerio nuotr./ „Mes tikim – tu gali!“
Projekto partnerio nuotr./ „Mes tikim – tu gali!“

Kava taip pat gali saugoti nuo depresijos ir pakelti nuotaiką, ji puikiai tinka laikantis dietos, nes kofeinas skatina riebalų pertekliaus deginimą, mažina cholesterolio kiekį ir yra puikus energijos šaltinis.

Puodelis juodos kavos turi 0 kcal, o saldinta balinta kava pagal kaloringumą prilygsta pietų patiekalui... Netikite? Paskaičiuokite kalorijas, kuriomis gardinama kava: 2 šaukšteliai cukraus (26 kcal), liesas pienas (100 ml – 45 kcal; riebus pienas – dar daugiau), kondensuotas pienas (100 g – 321 kcal), 10 proc. grietinėlė (100 g – 119 kcal), o kur dar sirupai, karamelė ar šokolado pabarstukai, kuriais jūsų mėgstamos kavinės barista taip gražiai išpaišo kokį paveikslėlį... Tikra kalorijų bomba jūsų organizmui. Suprantate, kad su tikra kava šis gėrimas nebeturi nieko bendra, tik teršia jos vardą ir „siurbia“ jūsų dienos kalorijų rezervą? Išgėrę puodelį tokios kavos, sotūs jausitės kokį pusvalandį, gal kiek ilgiau. O tada sunerimsite, kur jūsų pietūs? Suvalgę liesų baltymų (žuvies ar baltos mėsos su salotomis), išliksite sotūs net 3–4 val. Tad metas kitai aritmetikai. Virta ar ant grotelių kepta kalakutienos krūtinėlė be odos (100 g) su dubeniu žalių daržovių salotų – tik kiek daugiau nei 100 kcal!

Projekto partnerio nuotr./ „Mes tikim – tu gali!“
Projekto partnerio nuotr./ „Mes tikim – tu gali!“

Sakysite, tai katastrofa, gyvenimas baigtas, kaip įmanoma gerti kavą be grietinėlės ar bent jau pieno ir visai be cukraus? Įmanoma, nors iš pradžių tai šiek tiek gąsdina. Atrodo, kad sugriausi vieną mėgstamiausių ir svarbiausių ryto ritualų – kavos gėrimą... Būtent taip jaučiausi nutarusi pagaliau atsisakyti taip įprasto cukraus. Prisipažinsiu, man gerti kavą kitaip turbūt buvo šiek tiek lengviau nei jums, nes aš nemėgstu nei pieno, nei grietinėlės, bet šaukštelis cukraus arba gardūs sirupai nuolat atsidurdavo mano kavos puodelyje. Jei po ranka pasitaikydavo šokolado drožlių, jos irgi privalėjo nugulti dailia plutele kavos paviršiuje.

Tą rytą, kai įvyko mano kavos skyrybos su cukrumi, pusryčiai atrodė nepilnaverčiai, nes nuo tokios kavos be paskaninimų raukiau nosį. Antrą dieną nutariau perprasti tikrąjį kavos skonį. Gardžiavausi kava po gurkšnelį ieškodama, kas gryname jos skonyje erzina, o kas patinka. Trečią dieną nuėjau į parduotuvę ir ėmiau skrupulingai skaityti kavos etiketes. Ieškojau įdomesnių, neragautų, tokių, kur pateikiama kuo daugiau informacijos apie pačią kavos kilmę ir jos skonines savybes. Pasirodo, kavos aprašymai niekuo nenusileidžia vynų.

Vienoje parduotuvėje taip įnikau skaityti užrašus ant kavos pakuočių, kad vos nepavėlavau į darbą. Kava gali būti skirtingo skrudinimo, rūgštumo, saldumo, priminti uogų, vaisių, riešutų ar net šokolado skonį. Užsukite į specializuotas kavos parduotuvėles, kur rasite savo mėgstamiausią. Kokybiškos kavos tiekėjai apie skirtingas jos rūšis suteikia daug informacijos, tad lengvai išsirinksite favoritę. O tada duokite sau savaitę laiko priprasti prie naujų kavos gėrimo įpročių. Jei tai užtruks ilgiau nei savaitę, nieko baisaus, neskubinkite savęs, tiesiog kantriai stebėkite naujas reakcijas atrandant tikros kavos pasaulį.

Projekto partneriai:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius