Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lavija Šurnaitė: „Legalūs“ saldumynai tinka net lieknėjant

Viena didžiausių antrosios lieknėjimo projekto „Mes tikim – tu gali!“ dalyvės Dovilės baimių – kad nuo šiol teks kabinti spynelę ant visko, kas saldu. Ir Dovilė tikrai ne vienintelė, kuri net nepradėjusi maitintis naujoviškai jau nervinasi, kad neišgyvens be saldumynų.
Lavija Šurnaitė
Lavija Šurnaitė / Projekto partnerio nuotr.

Neretai akimirka, nuo kurios turėtų prasidėti kasdienės mitybos pokyčiai, atidėliojama iki rytojaus, iki pirmadienio, iki gimtadienio, iki Naujųjų metų ir t. t. Tačiau La dolce vita gali tęstis! Net tuomet, kai maitinsitės sveikiau, kad padailintumėte arba išlaikytume esamas kūno linijas.

Yra begalė puikių „legalių“ saldumynų, kurie neaugina svorio, bet suteikia saldžią, taip bijomą prarasti palaimą. Žinoma, riebūs tortai, bandelės, ledai, pyragai, spurgos, kremai ir pan. neatitinka „legalių“ saldumynų kategorijos, kuriais galima mėgautis kasdien. Šias kalorijų bombas pasilikime išskirtinėms progoms: tortą valgykime tik per savo arba itin artimų žmonių gimtadienį, o ne kiekviena pasitaikiusia proga. Švęsti ir sveikinti su gimtadieniu kolegas, giminaičius, gerus pažįstamus yra puiku, bet kiekvieno sveikinimo nebūtina užkąsti tortu ar saldainiais. Kai jau sutarėme, kad riebalų ir cukraus bombas paliekame retoms ir ypatingoms progoms, metas išsiaiškinti, kokie desertai gali drąsiai rasti teisėtą vietelę jūsų kasdieniame meniu.

Juodasis šokoladas. Sykį iš garsios Lietuvos baleto šokėjos išgirdau netikėtą dalyką – viename sakinyje skambėjo žodžiai „balerina“ ir „šokoladas“. Matant itin liekną moterį, tai nuskambėjo kone utopiškai. Pasirodo, balerinos labai mėgsta ir vertina juodąjį šokoladą (ne pieninį!) ir spektaklio dieną valgo tik jį – gryną, juodąjį, be tokių priedų kaip riešutai, razinos, įvairūs įdarai ir t. t. Juodasis šokoladas balerinoms suteikia daug energijos, jo nereikia virškinti, pilvas lieka plokščias ir neišsipūtęs, lydi lengvumo jausmas.

Ilgą laiką buvo manoma, kad šokoladas yra blogis, kad tai jis kaltas dėl spuogų, aukšto kraujo spaudimo, nutukimo, cukrinio diabeto ir kitų sveikatos sutrikimų. Tačiau vis daugiau tyrimų rodo, kad juodasis šokoladas visai be reikalo taip koneveikiamas. Kaskart pabrėžiami jau įrodyti esami ir nauji šio saldumyno privalumai.

Fotolia nuotr./Šokoladas
Fotolia nuotr./Šokoladas

Džiovinti vaisiai. Pagiriamojo žodžio džiovinti vaisiai nusipelno tik tada, kai pasirenkami vietoje deserto, o ne šviežių vaisių. Jie – puiki alternatyva, kai norisi numalšinti tą „ko nors saldaus“ priepuolį. Tačiau skaičiuoti ir valgyti juos reikia vienetais, o ne maišeliais. Džiovinti vaisiai – vitaminų, mineralų, pektinų, antioksidantų, fruktozės, bioflavonoidų ir kitų naudingų medžiagų „koncentratas“. Šis gardėsis normalizuoja medžiagų apykaitą ir širdies bei kraujagyslių sistemos darbą, padeda šalinti iš organizmo toksinus, gerina odos būklę. Jie naudingi, bet ir kaloringi, todėl nepersivalgykite. Dienos norma – ne daugiau kaip 30 g. Išsirinkti gardžiausius džiovintus vaisius, kad jie tikrai patenkintų jūsų smaližiavimo poreikį, nesunku. Jų visa galybė: abrikosai, obuoliai, kriaušės, slyvos, mangai, datulės, figos, razinos, bananai, melionai, spanguolės, vyšnios ir kt.

Medus. Saikingai vartojamas medus neleidžia priaugti svorio, bet šimtu procentų padeda nuraminti smaližiaus širdį. Tai produktas, kuriam tinka vakarų medicinos tėvu vadinamo Hipokrato apibūdinimas: „Tegul jūsų maistas tampa jūsų vaistu.“ Jį tinka vartoti tiek ryte, tiek vakare. Teigiama, kad šaukštelis medaus per pusryčius padeda jaustis sotesniais ir laimingesniais. Medus pagerina kalcio įsisavinimą organizme. Atskleistas ir antioksidacinis medaus poveikis – jis saugo organizmą nuo laisvųjų radikalų ląsteles žalojančio poveikio. Medus gelbsti ir nuo nemigos. Tiems, kurie naktį sunkiai užmiega arba užmigę greitai prabunda, patariama po vakarienės užsigardžiuoti šaukštu medaus.

Fotolia nuotr./Medus
Fotolia nuotr./Medus

Želė. Tai vienas gardžiausių desertų dar nuo vaikystės, todėl taip malonu jam prilipinti „legalaus“ saldumyno etiketę. Tiesa, pirkta parduotuvėje ar gaminta iš ruošinio netiks, nes tokioje želė netrūksta nereikalingų ir nenaudingų priedų. Šio deserto teks pačioms pasigaminti namuose, juolab, kad tai nėra labai sudėtinga. Gera žinia ir vegetarams, nes želė galima gaminti ne tik su želatina (ji gaunama iš gyvūnų jungiamojo audinio baltymo kolageno), bet ir iš veganiško produkto – augalinės kilmės želatinos pakaitalo agaro.

Ledai. Žiemą šis desertas primirštamas, bet tik pradeda šilti orai, ledams sunku atsispirti. Vasaros karščiams pasiekus kulminaciją, ledų per dieną suvalgyti maga ir po kelias porcijas. Bet kaip ir kiti riebūs ir saldūs desertai, ledai turi tokią pačią savybę – burnoje užsibūna tik keletą akimirkų, o ant šlaunų ir kitų kūno vietų nusėda ilgam. Tačiau ir ši istorija turi laimingą išeitį.

Fotolia nuotr./Ledai
Fotolia nuotr./Ledai

Jūsų dėmesiui iš koto verčianti staigmena – becukrių, bepienių, šokoladinių ledų receptas, kurių sudėtyje: 0 proc. cukraus, 0 proc. laktozės, 0 proc. sintetinių priedų, 0 proc. kaltės, tik 100 proc. skonio ir malonumo.

Dviem porcijoms reikės:

4 šaldytų bananų (užšąla per 4–5 val.);

Organiškos kakavos arba kerobo miltelių (tinka ir paprasta kakava);

4 datulių (nebūtina);

2 valg. š. ekologiško riešutų sviesto;

lašo vanilės.

Iš šaldiklio ištraukite šaldytus bananus ir palikite kelioms minutėms atšilti, taip juos lengviau sutrinsite maisto smulkintuvu. Atšilusius bananus sumeskite į maisto smulkintuvą su visais ingredientais. Gerai viską susmulkinkite, sutraiškykite, kad gautųsi vientisa masė. Tada krėskite į stiklinaites. Galima pridėti pjaustytų braškių ir keletą griežinėlių šviežių bananų. Pasakiškas ir „legalus“ ledų desertas.

Projekto partneriai:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius