Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Medikai skambina pavojaus varpais: ilgalaikis manikiūras gali sukelti net vėžį

Gelinis manikiūras greitai išdžiūsta, neskilinėja ir laikosi iki mėnesio, o tai yra savaitėmis ilgiau, nei paprastas lakavimas. Vis dėlto blizgančių ir stiprių nagų kaina kartais gali būti labai aukšta – tai infekcijos, senstanti oda ir netgi odos vėžys, skelbia dailymail.co.uk.
Gelinis manikiūras
Gelinis manikiūras / 123rf.com nuotr.

Tyrimų apie tokį manikiūrą kol kas mažai, greičiausiai todėl, kad kiekviename salone naudojama skirtinga technika.

Vis dėlto dermatologai rekomenduoja imtis tam tikrų priemonių, kad apsaugotumėte save.

„Žinome pakankamai, kad rekomenduotume pacientams saugoti savo odą“, – sako dr. Chrisas Adigunas, dermatologas iš Čapel Hilio Pietų Karolinoje (JAV), parašęs Amerikos dermatologų asociacijos gaires.

Kokios rizikos?

Geliniam manikiūrui naudojamos LED lempos, skleidžiančios ultravioletinius spindulius. Pastarieji gali nudeginti (taip pat, kaip būnant saulėje), jie taip pat atsakingi už odos senėjimą, odos pažeidimus ir vėžį.

Jeigu gelinį lakavimą renkatės kelis kartus per mėnesį, rizikuojate labiau, nes gaunate daugiau ultravioletinių spindulių.

Ir nors yra tyrimų apie gelinį lakavimą, sunku tiksliai pasakyti, kiek jie atspindi realybę.

„Problema ta, kad sunku suprasti, kiek rizikingas gelinis lakavimas“, – pastebi dr. Adigunas. Anot jo, taip yra todėl, kad nėra nusistovėjusių standartų, kaip ši procedūra turėtų būti atliekama kiekvienam salone.

Tai, ką žinome apie pavojų susirgti odos vėžiu, yra pagrįsta saulės spindulių, o ne LED lempų įvairiais atstumais nuo rankų (kartais kartą per metus, kartais - kartą per visą gyvenimą, kartą per mėnesį ar net kartą per dvi savaites) skleidžiamų spindulių duomenimis.

„Salonuose niekas laiko neskaičiuoja ir nesako, kad jis baigėsi. Dauguma žmonių greičiausiai gauna kur kas didesnę dozę spindulių, nei nurodoma tyrimuose“, – komentuoja dr. Adigunas.

Kas rizikuoja labiausiai?

Vėlgi, mes nežinome realybės. Tačiau yra svarbūs keli veiksniai.

Genetika, pigmentacija ir vėžio istorija lemia daugiausiai, taip pat reikėtų nepamiršti ir kitų odos vėžio lemiamųjų.

Anot dr. Adigun, žmonės negalvoja apie vaistus, kuriuos jie vartoja. Kai kurie chemoterapijos tipai ir antibiotikai gali sumažinti atsparumą ultravioletiniams spinduliams bei jų poveikiui. Be abejo, jeigu gelinį lakavimą renkatės kelis kartus per mėnesį, rizikuojate labiau, nes gaunate daugiau ultravioletinių spindulių.

Nors dermatologai negali įvardyti, kas kiek laiko galima darytis ilgalaikį manikiūrą, tačiau, pasak dermatologo iš „Mount Sinai“ ligoninės Niujorke Joshua Zeichnerio, gelinio manikiūro mylėtojos dėl savo sveikatos turėtų kuo ilgiau išlaikyti manikiūrą.

„Gelinio lakavimo privalumas yra tai, kad jis laikosi kelias savaites, daugumai jo nereikia darytis dažniau nei kartą per mėnesį“, – pastebėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius