-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Metusi sunkų darbą Sandra Danijoje sukūrė grožio verslą: „Konkurencijos nebijau“

Sandra Vaitkutė Danijoje gyvena jau ne vienus metus ir sako, kad tai – jos svajonių šalis, o patys danai – šilti ir mieli žmonės. Iš pradžių dirbusi įvairius darbus viešbutyje ir restorane, ji galiausiai ryžosi išpildyti savo svajonę tapti grožio specialiste. Kaip ji pati sako, didžiuojasi tuo, ką pavyko sukurti, ir savo patirtimi mielai dalijasi su bendramintėmis.
Sandra Danijoje įkūrė grožio verslą
Sandra Danijoje įkūrė grožio verslą / Asmeninio archyvo nuotr.

„Į Daniją atvažiuodavau padirbėti jau nuo 18 metų – iš pradžių dirbau sezoninį darbą su eglutėmis – darbas buvo tikrai nelengvas, bet gerai apmokamas. Paskui įsidarbinau barmene padavėja, o po kurio laiko gavau pasiūlymą vykti į Švediją, kur dirbau prie gėlių. Galiausiai vėl sugrįžau į Daniją ir ilgainiui supratau, kad metas priimti sprendimą, kur noriu įsitvirtinti“, – sako Sandra, kurią į šią šalį atvedė meilė.

Kaip gimė grožio verslas?

S.Vaitkutė sako, kad įleidusi šaknis Danijoje ji dar kelerius metus dirbo viešbutyje kambarine, tiekdavo pusryčius restorane, taip pat užsiėmė namų valymo darbais ir dar netgi rasdavo laiko padirbėti padavėja.

Asmeninio archyvo nuotr./Sandra Danijoje įkūrė grožio verslą
Asmeninio archyvo nuotr./Sandra Danijoje įkūrė grožio verslą

„Tuo metu dar neturėjau gerų danų kalbos įgūdžių, todėl teko dirbti įvairius darbus ir jie tikrai nebuvo lengvi. Atėjo mintis, kad noriu keisti savo gyvenimą, darbo sritį ir apskritai, kad aš noriu dirbti sau. Tada grįžau į Lietuvą ir baigiau pirmuosius antakių dažymo kursus. Dirbau tikrai daug – dienomis viešbutyje ir kitus darbus, o vakarais gražindavau draugėms ir pažįstamoms antakius ir tuo pačiu praktikuodavausi“, – prisimena Sandra, taip įgydavusi vis daugiau patirties.

Po kurio laiko moteris baigė blakstienų laminavimo kursus ir taip pamažu visiškai pasinėrė į grožio sritį. „Išėjau iš visų darbų: viešbučio, restorano, perdaviau valymo darbus ir pradėjau dirbti sau – daryti tai, kas man labiausiai patinka“, – sako Sandra.

Iš pradžių nebuvo lengva, nes daugelis lietuvių ir danių moterų nežinojo, kad yra tokios grožio procedūros ir kam jos apskritai reikalingos. „Pastebėjau, kad danės yra natūralesnės ir paprastesnės nei lietuvės, daugelis jų nebuvo išbandžiusios šių grožio procedūrų, tačiau dabar lankosi nuolatos“, – džiaugėsi pašnekovė ir pati vertinanti natūralią išvaizdą.

Sandros veikla – ne tik grožio paslaugos, bet ir įvairių kursų bei seminarų organizavimas, į kuriuos atvyksta geriausi Lietuvos meistrai – nuo Oksanos Pikul iki Gitanos Vizgaitienės – mokyti užsienyje gyvenančių lietuvaičių.

„Mintis organizuoti įvairius grožio kursus man kilo tuomet, kai pati apsilankiau vienuose danų organizuotuose grožio kursuose. Pamačiau, kad informacijos, atsidavimo ir praktikos man gerokai pritrūko, palyginti su tuo, ko mokiausi Lietuvoje. Supratau, kad po tokių kursų tikrai negalėčiau dirbti grožio srityje“, – prisimena S.Vaitkutė, nusprendusi pati organizuoti kursus grožio specialistėms ir taip vienu šūviu nušauti du zuikius – ir pati išmokti ko nors naujo, ir ta patirtimi pasidalyti su kitomis. Kol kas kursus ji veda tik lietuvių kalba, tačiau ateityje kursai vyks ir anglų bei danų kalbomis.

Asmeninio archyvo nuotr./Sandra Danijoje įkūrė grožio verslą
Asmeninio archyvo nuotr./Sandra Danijoje įkūrė grožio verslą

„Danų kalba nėra lengva. Iš pradžių galėjau mokytis tik vakarais, nes dienomis labai daug dirbau. Praėjo nemažai laiko, kol pajaučiau, kad galiu kalbėti daniškai. Ir tas lūžis atėjo tada, kai pradėjau mokytis dieninėje mokykloje ir sukūriau savo grožio veiklą. Pusmečiui praėjus jau galėjau laisvai susišnekėti su savo klientėmis danėmis“, – prisimena pašnekovė.

Su verslu susijusius reikalus Sandra tvarkė kartu su savo antrąja puse, nes, kaip ji sako, gana ilgai užtrunka įvairūs biurokratiniai dalykai. „Kai žinai visas taisykles, tikrai yra paprasčiau. Danijoje yra ganėtinai lengva atsidaryti savo įmonę, be to, prireikus pagalbos visada bus, į ką kreiptis“, – sako ji.

Konkurencijos nebijo

Sandros teigimu, grožio specialisčių Danijoje yra labai daug, tačiau gerų specialisčių reikia paieškoti. „Manęs klausia, ar verta baigti antakių ir blakstienų laminavimo kursus, jeigu tų grožio meistrių tiek daug? Aš visada sakau, kad taip! Mano nuomone, konkurencijos neturime jausti, juk esame kolegės, dirbame kartu ir klientų visada užteks visoms, jeigu sunkiai dirbsi ir užsitarnausi gerą vardą“, – mano S.Vaitkutė.

Ji priduria, kad kursai trunka vieną arba dvi dienas, tačiau ar tikrai galima dirbti vos po vienų kursų? „Aš pati pradėjau dirbti po vienų kursų ir galiu pasakyti, kad būtina nuolatinė praktika, jog galėtum gerai dirbti. Viena diena ir minimali praktika jūsų tikrai nepadarys gera grožio specialiste. Geriausia, kai nuolat stebite naujoves ir mokotės bei praktikuojatės. Kas pusmetį ar metus viskas šiose srityje keičiasi, tobulėja, todėl negali sustoti“, – sako S.Vaitkutė.

Asmeninio archyvo nuotr./Sandra Danijoje įkūrė grožio verslą
Asmeninio archyvo nuotr./Sandra Danijoje įkūrė grožio verslą

Per pandemiją ji taip pat nesėdėjo sudėjusi rankų. „Patirties turėjau, todėl dar daugiau mokiausi iš geriausių specialistų ir vedžiau kursus nuotoliniu būdu, tad tai tikrai išėjo į naudą“, – pasakojo pašnekovė.

Svajonėse – gyvenimas ir mokslas Danijoje

Šiandien jos svajonė viena – mokytis ir kuo daugiau įgyti patirties. Sandra yra ne tik daugelio grožio čempionatų nugalėtoja, bet ir teisėja blakstienų ir antakių laminavimo rungtyse. „Svajoju užbaigti kosmetologijos mokyklą Kopenhagoje ir įkurti grožio saloną, kuriame moterys gautų visas norimas paslaugas, nes jų čia tikrai trūksta“, – sakė Sandra.

Siekiantiems savo svajonės ji pataria nebijoti išlipti iš savo komforto zonos, perlipti per save, kad ir kaip būtų sunku. „Kartais žmonėms reikia paskatinimo, pastūmėjimo. Svarbiausia žinoti, ką nori daryti, ir tada tikrai anksčiau ar vėliau pradės sektis. Jeigu sėdėsi ant sofos, tikrai niekas nepavyks. Tik sunkus darbas ir pastangos atneša rezultatus“, – kalba Sandra.

Ji priduria, kad gyvendama Danijoje yra labai laiminga ir savo ateitį planuoja būtent šioje šalyje. „Kai tik atvykau į Daniją, man buvo sunku ir norėjau grįžti atgal į Lietuvą, nes darbas buvo nelengvas. Šiandien aš džiaugiuosi – danai labai draugiški, paprasti ir atviri žmonės, nors kiti mano, kad jie yra šalti. Niekada nesu susidūrusi su apkalbomis ar kitais nemaloniais patyrimais. Manau, kad, kaip pati elgiesi, tokius ir žmones pritrauki. Stengiuosi padėti kitiems ir į viską žvelgti su šypsena“, – sako Sandra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius