Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Misija: glotni ir lygi oda žiemą. Kaip?

Lapkritį ant daugelio vyrų veido želia didelė barzda ir ūsai – solidarizuojantis su prostatos vėžio prevencija. Nors ir ne visas procedūras pavyksta padaryti be barzdaskučio pagalbos, žiemos pradžioje dauguma sugrįžta prie įprasto kasdienio savarankiško skutimo. Dažnai po skutimosi ryte iškart vyrai skuba į lauką, kur kątik sudirginta veido oda pasitinka dar vieną iššūkį – žvarbų žiemišką vėją. Kaip odą išlaikyti glotnią ir apsisaugoti nuo šalčio keliamų bėdų?
Vyras skutasi barzdą
Vyras skutasi barzdą / 123RF.com nuotr.

Svarbus net paros laikas

Rytais dažniausiai beprotiškai skubame, kiekviena minutė, rodos, bėga greičiau, nei įprastai. Tačiau vyrams skutimuisi visgi reikėtų rinktis ankstyvųjį paros metą ne tik dėl to, kad visą dieną veido oda bus lygi ir glotni, bet ir dėl žmogaus fiziologijos niuansų. Rytais veido raumenys po saldaus miego būna labiausiai atsipalaidavę.

Prieš pradedant skustis, reikėtų nepamiršti palaikyti šiltą rankšluostį ant veido, kad atsivertų poros ir skutimas vyktų sklandžiau. Mat suminkštėjus odai, apsaugome ją ir nuo pažeidimo.

Rytais veido raumenys po saldaus miego būna labiausiai atsipalaidavę

Dermatologai tikina, kad skutimosi sėkmę lemia skrupulingas elgesys, ne tik pasirinktos priemonės. Todėl barzdą skusti privalu švelniais judesiais, plaukų augimo kryptimi.

Kaip išsirinkti tinkamą skutimosi peiliuką?

Kita vertus, kiekvienas renkasi sau komfortiškiausią būdą: vieni mėgsta sausąjį, o kiti – drėgną skutimosi būdą. Sau tinkamiausią galima atrasti tik eksperimentų keliu. Priešingai – renkantis peiliukus. Yra esminė taisyklė – niekada nenaudoti atšipusių skutimosi peiliukų. Su aštriais peiliukais būtų galima kur kas greičiau nusiskusti, tuo pačiu ir oda mažiau pažeidžiama.

Klinikos „Grožio chirurgija“ gydytoja dermatovenerologė Toma Dimšienė teigė, kad norint sumažinti riziką odos pažeidimams, vertėtų rinktis kokybiškus vienkartinius skustukus.

„Geriausia rinktis lanksčia galvute, aštrius, drėkinančia plėvele dengtus skustuvus, kad kuo mažiau dirgintų odą, – nepulti rinktis iš pigiausių rekomendavo dermatovenerologė. – Po skutimosi reikėtų naudoti kremus, kurie pasižymi raminančiomis, drėkinančiomis savybėmis”.

Dažnai parduotuvėse akį patraukia patys įvairiausi kremai su egzotiniais kvapais. Nors ir kvapas malonus, bet odai nebūtinai bus tinkama priemonė. Po skutimo oda ir taip būna fiziškai kiek pažeista, tampa jautresne, tad cheminiu pagrindu sukurti kvapikliai gali sudirginti ir taip jautrią odą. Dėl šios priežasties specialistai rekomenduoja po skutimo rinktis paprastą drėkinamąjį kremą be kvapiklių ar kitų cheminių priedų.

Geriausia rinktis lanksčia galvute, aštrius, drėkinančia plėvele dengtus skustuvus, kad kuo mažiau dirgintų odą

Rekomenduojama rinktis skustukus su trim peiliukais, kurie ergonomiškai prisitaiko prie odos linkių ir nepalieka nenuskusto nė vieno plaukelio. Tokią parinktį siūlo asmens priežiūros priemonėmis prekiaujantis „Wilkinson Sword“. Viena pastarųjų jų prekių buvo „Wilkinson Xtreme3 Sensitive“ skutimosi peiliukai, kurie be 3 peiliukų turi ir drėkinančią juostelę. Tai pridės komforto skutantis, o drėgmė padarys lengvesnį peiliuko slydimą.

Priežiūra skiriasi atitinkamai pagal sezoną

Kiekvienas iš mūsų yra individualus, tad ir oda skirtingai reaguoja į aplinkos pokyčius. Tačiau artėjant atšiauriai žiemai, kone kiekvieną kankina žandus kandantis vėjas, o ilgiau pabūvojus – ir rimtai nušalusios, spalvą pakeitusios galūnės. Kas vyksta su mūsų oda? Lyginant su vasaros, žiemą oras yra sausesnis ir šaltesnis. Todėl susidūrusi su atšiauriomis žiemos sąlygomis oda išsausėja, pasidaro sudirgusi, šerpetoja. Norint ją apsaugoti, reikia nuosekliai jai skirti dėmesio.

Anot dermatovenerologės T. Dimšienės, dėl šio sezono specifikos, gresia įvairios bėdos: „Dėl visų šitų veiksnių dažnai oda išsausėja, netenka drėgmės, parausta, ima šerpetoti, skilinėti, išryškėja raukšlelės, dėl sutrikusios mikrocirkuliacijos pablogėja net veido spalva“.

„Baltic Dermatology“ ir Santaros klinikų gydytoja dermatovenerologė Dailė Malinauskaitė primena, kad kasdienė priežiūra odos drėgmei palaikyti yra ne ką mažiau svarbi.

„Ryte ant švarios odos prieš einant į lauką yra rekomenduojama naudoti odą maitinantį kremą. Vakarais prieš miegą rekomenduojama naudoti odą drėkinantį kremą. Šaltuoju metų laiku vertėtų tepti aliejų“, – teigė D. Malinauskaitė.

Labiausiai nuo kandančio vėjo lauke kenčia atviros kūno vietos, pavyzdžiui, jeigu vasarą lūpoms nereikėjo papildomos priežiūros, šaltuoju metų laiku jos gali labai išsausėti ir skeldėti. Reikėtų nuolatos kišenėje nešiotis lūpoms skirtą kremą ar balzamą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius