-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Namų SPA: kokių grožio priemonių galima pasigaminti iš kasdienių produktų?

Šokoladas, cinamonas, rudasis cukrus, medus, bananai – tarsi skanaus pyrago sudedamosios dalys. Tačiau šį kartą vietoj skanėstų namuose siūlome pasigaminti šviežių veido, kūno ir plaukų kaukių, kurios puikiai tiks šaltąjį sezoną.
Natūrali kosmetika
Natūrali kosmetika / Barboros Adamonytės nuotr.
Asmeninio albumo nuotr./Lena Sokolovska
Asmeninio albumo nuotr.

Kokius produktus rinktis ir ką su kuo maišyti, pataria natūralios kosmetikos gamintojos „Uoga Uoga“ įkūrėja Lena Sokolovska.

Veidas

Prieš pradėdama dalyti patarimus natūralios kosmetikos gamintoja įspėja: žiemą reikėtų mažiau „žaisti“ su veido oda, t. y. nepersistengti naudojant šveitiklius ir kaukes, nes ji ir taip kenčia dėl orų permainų. Tai nereiškia, kad odos negalima šveisti, tik reikėtų naudoti švelnesnį šveitiklį, o kaukes rinktis maitinamąsias ir raminamąsias.

Tokioms kaukėms tinka jogurtas, baltasis molis, jūsų mėgstamas aliejus, linų sėmenys, medus, net avižų dribsniai. Pateikiame vienos jų receptą. 

Maitinamoji veido kaukė su bananais ir avižomis

Reikės: 2 šaukštų avižų dribsnių; ½ banano; 1 šaukšto baltojo molio; 
1 šaukštelio migdolų, sezamų, makadamijų ar kito mėgstamo aliejaus; 
½ šaukšto medaus; 3 šaukštai pieno arba distiliuoto vandens.

Nauda: Avižos ir bananai puikiai ramina, maitina ir minkština, todėl tinka net ir sausai, pavargusiai odai. Baltasis molis yra švelniausias iš visų molio rūšių, todėl ši kaukė tiks ir jautriai odai. 

Procesas: Avižas sumalkite, bananą sutrinkite ir viską sumaišykite su kitomis sudedamosiomis dalimis. Saugodamos zonas aplink akis ir lūpas užtepkite kaukę ir laikykite apie 10–15 minučių. Neleiskite jai visiškai išdžiūti, nuolat padrėkinkite, kad išvengtumėte paraudimo. Po procedūros veidą nuplaukite vėsiu vandeniu ir būtinai pamaitinkite kremu arba aliejų mišiniu.

Svarbu: kaukę reikia sunaudoti iškart, kitam kartui pasigaminkite šviežios.

Barboros Adamonytės nuotr./Maitinamoji veido kaukė su bananais ir avižomis
Barboros Adamonytės nuotr.

Lūpos

Puikiai žinome, kad lūpų oda yra itin plona, dažnai praranda elastingumą ir skilinėja, todėl ją reikia atnaujinti ir nuolat saugoti.

L. Sokolovska siūlo itin švelnų lūpų šveitiklį, kuris ne tik atnaujins odą, bet ir padrėkins.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kuo odai, plaukams ir nagams gali pagelbėti jūros druska?

Lūpų šveitiklis su kava ir medumi

Reikės: žiupsnelio kavos tirščių; žiupsnelio malto rudojo cukraus; medaus; šlakelio pieno.

Procesas: Viską sumaišykite ir šiuo šveitikliu pamasažuokite lūpas. Sudedamosios dalys yra valgomos, saugios ir efektyviai panaikina negyvas odos ląsteles. 

Alternatyva šiai kaukei: tiesiog švelniai patrinkite lūpas ruduoju cukrumi, o paskui palepinkite jas gryno medaus kauke. Ji sudrėkins, sušvelnins odą. Žinoma, tik tuo atveju, jei iškart jos nenulaižysite.

Eidamos į lauką nepamirškite lūpų balzamo! Pasak natūralios kosmetikos gamintojos, geriausiai lūpas apsaugo balzamai su bičių vašku ir maitinamaisiais aliejais.

Vida Press nuotr./Lūpos
Vida Press nuotr.

Plaukai

Plaukams prižiūrėti yra daugybė būdų ir priemonių. L.Sokolovskos teigimu, paprasčiausios kaukės – aliejinės. Plaukams puikiai tinka šie aliejai: ricinos – skatina augimą, alyvuogių – minkština, kokosų – stiprina ir maitina, giliai įsiskverbia į plauko kamieną (jis ypač tinka plaukų galiukams – galima naudoti ir prieš trenkant galvą, ir po to), taip pat prabangieji makadamijų ir arganų. Aliejinę kaukę reikėtų laikyti apie pusvalandį–valandą, paskui nuplauti natūraliu arba įprastu šampūnu. 

Šaltai spaustais, nerafinuotais aliejais galima užpilti ir įvairiausias vaistažoles, priklauso nuo to, ko norite iš būsimos kaukės. Pavyzdžiui, rozmarinai stimuliuoja galvos odos kraujotaką ir skatina plaukų augimą, dilgėlės stiprina plaukus, reguliuoja galvos odos riebalų išsiskyrimą, padeda kovojant su pleiskanomis ir t. t. Užpiltas vaistažoles reikia palaikyti apie mėnesį, tada naudoti kaip kaukę. 

Žemiau pateikiama kaukė – ne iš vaistažolių, bet tikrai efektyvi. Jai išplauti prireiks kantrybės, bet ji to verta. 

Minkštinamoji plaukų kaukė su medumi ir cinamonu

Reikės: 3 šaukštelių medaus; 2 šaukštelių alyvuogių aliejaus; 3 šaukštelių malto cinamono.

Nauda: Kaukės pagrindą sudaro drėkinamųjų savybių turintis medus, kuris minkština plaukus ir suteikia jiems blizgesio, taip pat cinamonas, kuris gerina galvos odos kraujotaką ir skatina plaukų augimą.

Procesas: Pašildykite medų, kad jis suskystėtų (geriausia naudojant metodą „indas inde“). Suskystėjusį medų sumaišykite su alyvuogių aliejumi ir cinamonu. Kaukę tepkite ant plaukų ir galvos odos, palaikykite 10–15 minučių ir gerai nuplaukite natūraliu arba įprastu šampūnu.

Svarbu: tokią kaukę indelyje galite laikyti apie pusę metų.

Vida Press nuotr./Plaukų kaukė
Vida Press nuotr.

Rankos

Esame įpratusios didelį dėmesį skirti veidui, bet, pasak pašnekovės, ne mažesnis reikalingas ir rankoms. Jos turi daug sąlyčio su oru, jas dažnai plauname ir taip sausiname odą. Tad nepatingėkite bent kartais vakarais nušveisti rankų kavos tirščiais ar cukrumi/druska, o prieš miegą pasidaryti  šilto aliejaus vonelę. 

TAIP PAT SKAITYKITE: Aktorės Juliette Lewis grožio ir sveikatos receptai: natūralumas ir bėgimas

Šiltų aliejų vonelė su pienėmis ir medetkomis

Reikės: ½ alyvuogių aliejaus; ¼ stiklinės kokosų aliejaus; 1 šaukštelio džiovintų pienių žiedų ir lapų; 1 šaukštelio džiovintų medetkų žiedų.

Nauda: Ši vonelė itin tinka žiemą, kai rankas veikia temperatūros pokyčiai. Ji atgaivins suskeldėjusią, išsausėjusią rankų odą, sumažins šerpetojimą, užgydys įtrūkimus.

Procesas: Alyvuogių ir kokosų aliejų pašildykite naudodamos metodą „indas inde“, sudėkite vaistažoles. Ištraukę šį indą iš didžiojo su vandeniu, leiskite aliejui šiek tiek atvėsti. Rankas šiltame aliejuje mirkykite 10–15 minučių, paskui nusausinkite.

Tiesa, jei jūsų oda labai sausa, nenusausinkite rankų, apsimaukite medvilnines pirštinaites ir eikite miegoti. Ryte rankos bus nepaprastai švelnios.

O štai nagus kas vakarą galite patepti ricinų aliejumi – jis skatina augimą.

Ievos Jokužytės nuotr./Rankų vonelė
Ievos Jokužytės nuotr.

Kūnas

Kūno odos, kaip ir veido, žiemą itin dažnai nešveiskite. Tam galite naudoti visiškai paprastą šveitiklį: stiklinė jūros druskos, šaukštelis alyvuogių (arba migdolų) aliejaus, šiek tiek citrinos sulčių. Viską sumaišykite ir suberkite į sandariai uždaromą indą.

Kadangi už lango niūru, šalta ir šlapia, galima leisti sau pasimėgauti maloniomis procedūromis. Pateikiame vienos jų receptą. 

Maitinamoji kūno kaukė su bananais ir šokoladu

Reikės: 20 g kokybiško juodojo šokolado (jo sudėtyje turi būti bent 70 proc. kakavos); ½ banano; 4 šaukštų natūralaus jogurto; 10 lašų mandarinų eterinio aliejaus.

Procesas: Šokoladą ištirpinkite naudodamos metodą „indas inde“. Bananą sutrinkite šakute ir sumaišykite su ištirpintu šokoladu, jogurtu ir mandarinų eteriniu aliejumi. Ištepkite kūną kauke ir palaikykite 10–15 minučių, paskui nuplaukite. Po procedūros palepinkite odą kremu arba aliejų mišiniu.

Svarbu: kaukę būtina sunaudoti iškart.   

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius