Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Plaukų priežiūra: 8 auksinės jų puoselėjimo taisyklės ir kaukių receptai

Nesvarbu, ilgi ar trumpi, tiesūs ar garbanoti, gražūs plaukai pirmiausia yra sveiki ir žvilgantys! Sutinkate? Jūsiškiams to nedavė likimas ar dar kokia mistinė priežastis? Pamirškite mitus, tiesiog imkitės spręsti problemą ir nebekartokite klaidų.
Sveiki ir gražūs plaukai
Sveiki ir gražūs plaukai / Vida Press nuotr.

Neretai suprastėjusi plaukų būklė yra gilesnių problemų priežastis – hormonų pusiausvyros sutrikimai, radikalios dietos, vartojami vaistai, vitaminų stygius, didelis stresas ir nuovargis. Yra atlikta tyrimų, kurie parodė, kad net nepakankamai miego gali sukelti didesnį nei normalus plaukų slinkimą.

„Jei visas aukščiau išvardytas priežastis galite atmesti, lieka netinkama priežiūra. Ją pakeisti nėra sunku, bet svarbu nuoseklumas ir kantrybė. Didžiulius pokyčius gali padaryti ne tik periodiškai plaunamas plaukų šepetys, bet ir nuolatinės šilto aliejaus kaukės“, – tikina natūralios kosmetikos „Uoga Uoga“ kūrėja Lena Sokolovska.

Asmeninio archyvo nuotr./Lena Sokolovska
Asmeninio archyvo nuotr./Lena Sokolovska

Pasak jos, prieš imantis maišyti aliejinę kaukę ar galvos odos šveitiklį, verta prisiminti esminius plaukų priežiūros principus.

8 auksinės sveikų plaukų taisyklės:

  • Niekada nešukuokite šlapių plaukų. Jei labai reikia, stenkitės, kad jie būtų bent šiek tiek pradžiuvę.
  • Drėgnus ir ypač susivėlusius plaukus visada pradėkite šukuoti tik nuo apačios.
  • Šlapių plaukų netrinkite. Suvyniokite juos į gerai drėgmę sugeriantį rankšluostį (labai tinka specialūs plaukams skirti rankšluosčiai) ir leiskite vandens pertekliui į jį susigerti.
  • Kuo rečiau naudokite plaukų džiovintuvą, o kai tai darote, tegu bent 50 proc. plaukų jau būna natūraliai pradžiuvę. Rinkitės kuo vėsesnę oro srovę.
  • Bent kartą per savaitę ar bent dvi išplaukite plaukų šepečius ir šukas su naudojamu šampūnu. Kitaip visi ant neplautų plaukų šukų ir šepečių esantys nešvarumai, dulkės, naudotų priemonių likučiai vėl pateks ant jūsų plaukų, neleis jiems kvėpuoti ir blizgėti.
  • Išbandykite natūralų šampūną, kuris būtų be konservantų, silikonų ir stiprių „putoklių“. Putojimas, prie kurio esame pripratinti kosmetikos pramonės, yra tik įpročio reikalas, kuris visiškai nereiškia, kad labiau putojanti priemonė geriau plauna plaukus. Anaiptol, dažniausiai tokie „putokliai“ labai sausina plaukus ir galvos odą. Kuo natūralesnį šampūną pasirinksite, tuo labiau tausosite savo plaukus ir bent jau tikrai jiems nekenksite.
Shutterstock nuotr./Plaukų priežiūra
Shutterstock nuotr./Plaukų priežiūra
  • Bent kartą per savaitę palepinkite plaukus šilto aliejaus kauke! Tai stebuklinga priemonė, naudota jau senovės Indijoje, kur moterys skiria ypatingą dėmesį plaukams puoselėti.

„Aliejų tokiai kaukei būtina šildyti, tai gali būti nerafinuoti kokosų, alyvuogių, sezamų aliejai ir jų mišiniai. Svarbu aliejaus neperkaitinti, geriausia šildyti naudojant metodą „indas inde“, kai indelis su aliejumi įstatomas į didesnį indą su vandeniu.

Į odą įmasažuotas pašildytas aliejų mišinys giliau prasiskverbs pro galvos odos poras, suaktyvins kraujotaką ir „išbudins“ plauko folikulą, jį giliai pamaitins. O plaukų šaknų stiprinimas yra pirmoji pagalba pavargusiems ir slenkantiems plaukams.

Kai kurios merginos pirmiausia puola tepti lūžinėjančius plaukų galiukus aliejumi, bet iš tiesų juos reikia nukirpti ir geriau savo laiką ir dėmesį skirti plaukų šaknims stiprinti ir augimui stimuliuoti“, – pataria natūralios kosmetikos gamintoja.

  • Jei plaukai itin slenka arba yra linkę labai riebaluotis, verta pabandyti kartą per savaitę nušveisti galvos odą, pašalinant negyvas odos ląsteles. Taip suaktyvinsite galvos kraujotaką ir leisite plauko svogūnėliui vėl kvėpuoti. Procedūra naudinga ir neturinčioms išvardytų problemų, bet turėtų būti daroma rečiau, nes ją atliekant per dažnai gali imti sausėti galvos oda ir plaukai.

Drėkinamoji ir minkštinamoji kaukė

Reikės:

  • 2 šaukštelių skysto medaus (jei nesate alergiška medui);
  • 1 šaukšto alyvuogių aliejaus;
  • 1,5–2 šaukštų kokosų aliejaus;
  • 3 šaukštelių malto cinamono.

Kaip pasigaminti:

Medų ir kokosų aliejų pašildykite naudodamos metodą „indas inde“, šiltus, bet neperkaitintus sumaišykite su alyvuogių aliejumi ir cinamonu. Dar šiltą kaukę įmasažuokite į galvos odą, užsimaukite dušo kepurėlę ir palaikykite bent 30 minučių ar ilgiau. Vėliau išplaukite natūraliu šampūnu. Kaukę su medumi išplauti bus šiek tiek sunkiau, tačiau ypatingos medaus savybės ir efektas to verti. Šią kaukę naudokite bent kartą per savaitę.

„Shutterstock“ nuotr./Viduržemio dietos pagrindas – alyvuogių aliejus
„Shutterstock“ nuotr./Viduržemio dietos pagrindas – alyvuogių aliejus

Detoksikuojantis galvos odos šveitiklis

Reikės:

  • 1 šaukštelio sodos;
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • 0,5 šaukštelio malto cinamono.

Kaip pasigaminti:

Įtrinkite šveitiklį į galvos odą masažuojamaisiais judesiais, užsidėkite dušo kepurėlę ir palaikykite 10–15 minučių. Vėliau perplaukite natūraliu šampūnu, jei norite stipresnio poveikio, perliekite plaukus natūraliu obuolių actu, kuris jiems suteiks papildomo žvilgesio ir subalansuos plaukų bei galvos odos pH.

Fotolia nuotr./Cinamono lazdelės
Fotolia nuotr./Cinamono lazdelės

Maitinamoji avokadų ir bananų kaukė

Reikės:

  • pusės banano;
  • pusės avokado;
  • 1 šaukšto kokosų aliejaus;
  • 1 kiaušinio.

Kaip pasigaminti:

Sutrinkite visas sudedamąsias dalis iki vientisos masės, tam geriausiai padės elektrinis trintuvas. Gauta mase ištepkite plaukus ir palikite mažiausiai valandai. Vėliau kaukę nuplaukite natūraliu šampūnu.

Fotolia nuotr./Avokadas
Fotolia nuotr./Avokadas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius