Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norite atsikratyti antsvorio prieš vestuves? Dažniausios būsimų nuotakų daromos klaidos

Norėdama su vestuvine suknele atrodyti puikiai, ne viena moteris imasi bet kokių priemonių, kad patobulintų kūno linijas ir tą dieną atrodytų idealiai. Tačiau dauguma būsimų nuotakų labai nusivilia, nes taip ir nepavyksta pasiekti norimo rezultato iki vestuvių.
Nuotaka
Nuotaka / 123RF.com nuotr.

Kokias klaidas dažniausiai daro nuotakos, įvardija kilo.lt mitybos specialistė Ieva Savicka.

1. Mažo kaloringumo dietos

Mažo kaloringumo dietos – pati dažniausia ir pati didžiausia moterų daroma klaida. Garsios mažo kaloringumo dietos gal ir yra efektyvios, tačiau tik trumpą laiką.

Kaip žinote, svoris krenta ir riebalai dega tuomet, kai gaunamas kalorijų deficitas. Dėl šios priežasties atsirado nuomonė, kad kuo mažiau valgysime – tuo daugiau svorio numesime. Tai nėra tiesa. Jei kalorijų yra gaunama tiek mažai, kad net kūno bazinė medžiagų apykaita negali būti palaikoma, trinka organizmo veikla. Organizmas degina kūne susikaupusius riebalus vien tam, kad galėtų atlikti pačius svarbiausius fiziologinius veiksmus, tačiau taip pat lėtėja ir organizmo medžiagų apykaita, kad būtų suvartojama kuo mažiau energijos.

Kūno svoris nuolat svyruoja ir priklauso nuo to, ką praėjusią dieną valgėte, gėrėte ir kokia diena tai buvo.

Kas nutinka, kai grįžtame į normalią mitybą? Organizmas ima viską kaupti, nes tikisi, kad kažkada ir vėl bus panašus badavimo laikotarpis, todėl ir grįžta svoris, netgi su kaupu.

Kas nutinka moterims, kurios užtęsia griežtos dietos ciklą? Organizmas liaujasi normaliai funkcionavęs: ima slinkti plaukai, dingsta mėnesinės, prastėja atmintis ir t. t. Tiek vienu, tiek kitu atveju nei gerai jausitės, nei turėsite gražų kūną.

Norėdami kūno linijas patobulinti sveikai, turėtumėte remtis sveikos mitybos principais ir gauti reikiamą kiekį kalorijų, kad nekeltumėte kūnui streso. Jei žmogui sunku viską subalansuoti pačiam, visada pagalbos galima kreiptis į diplomuotos mitybos specialistus.

2. Iškrovos dienos

Vieni pasirenka per savaitę vieną ar kelias dienas badauti, kai geria tik vandenį, kiti pasirenka tą dieną valgyti vienos rūšies produktą. Tokios dienos, teigiama, padeda greičiau išvalyti kūną ir paspartina svorio mažinimą. Iš tiesų šios dienos yra visiškai nereikalingos, jei žmogaus kasdienė mityba yra subalansuota ir joje gausu skaidulų kupinų produktų.

Po iškrovos dienų neretai žmonės jaučiasi galintys valgyti ką tik užsimanę, nes juk vieną dieną valėsi. Arba – leidžia sau vieną vakarą daugiau pavalgyti, o kitą dieną, tarsi bausdami save, daro iškrovos dieną.

Nei vienas, nei kitas variantas nėra gerai, ir niekas nenurungs sveikos ir subalansuotos mitybos. Juk valgant švarų maistą kūnas savaime valosi, žmogus jaučiasi geriau, nestokoja energijos, ką jau kalbėti apie palengva dailėjančias kūno linijas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Efektyviausios iškrovos dienos: kurią rinktis – agurkų, obuolių, kefyro ar grikių?

3. Per dažnas svėrimasis

Kai siekiame sumažinti svorį, esame labai nekantrūs ir mažėjantį svorį norime matyti kiekvieną dieną. Tai nėra tikslinga, taip tik save išblaškome. Kūno svoris nuolat svyruoja ir priklauso nuo to, ką praėjusią dieną valgėte, gėrėte ir kokia diena tai buvo. Apskritai yra normalu, jei vieną dieną svoris nukrenta kiek daugiau, o kitą – visiškai sustoja ar keliais šimtais gramų pakyla.

Fotolia nuotr./Svarstyklės.
Fotolia nuotr./Svarstyklės.

Moterys įprastai prieš mėnesines ir per jas sveria kiek daugiau nei įprastai, nes kūnas tuo laikotarpiu būna linkęs kaupti skysčius. Dėl nuolatinių svyravimų svorį rekomenduojame sekti tik vieną kartą per savaitę. Tada jau matysite tendenciją ir galėsite objektyviai vertinti, ar svoris jums palengva kinta ar vis dėlto reikia ką nors keisti, kad būtų paspartintas svorio kritimas. Jei sversitės per dažnai, tik susigadinsite sau nuotaiką, kas tikrai nėra gerai.

TAIP PAT SKAITYKITE: Menstruacijų ciklo sutrikimai: kada verta sunerimti? Konsultuoja ginekologė

4. Vidurius laisvinančių preparatų vartojimas

Moterys, norėdamos greitai sulieknėti, neretai griebiasi vidurius laisvinančių preparatų. Joms atrodo, kad tai padės kūnui išsivalyti, pagreitės medžiagų apykaita ir svoris ims sparčiau kristi. Labiausiai nekaltos atrodo įvairios arbatos, kurios iš pažiūros nieko bloga negali padaryti, tačiau tai nėra visiška tiesa.

Kiekvienas vidurius laisvinantis preparatas atlieka savo funkciją, tačiau kūnas prie to pripranta. Pirmiausia, jų nebegeriant sukietėja viduriai ir tada griebiamasi antros dozės. Taip savo kūną pripratiname, kad paskui be jų jau nebegalime. Ką jau kalbėti, kad ir skysčių labai daug netenkame.

Vienintelis saugus produktas būtų nebent kviečių, rugių ar kitų grūdų sėlenos. Jos yra natūralios ir kūnas prie jų visiškai nepripranta. Jų galite nusipirkti bet kurioje parduotuvėje ir saugiai vartoti nors ir kasdien, nes tai paprasčiausios skaidulos, kurios yra be galo naudingos mūsų žarnynui.

Tik reikėtų pabrėžti – būtinai gerkite kuo daugiau vandens. Sėlenos pasižymi vandens sugeriamumu, tad jei stokosite vandens, galite gauti atvirkštinį rezultatą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius