Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Nuo šaknies iki galiukų – kasos kaip deivės: 10 vaistininkės Dainoros patarimų

Slenka, šakojasi, negana to – dar ir veliasi. Dažnai rudeniop susiduriame su tokia plaukų realybe, tyliai pasvajodami apie sveikus ir žvilgančius plaukus. Kokios klaidos užkerta kelią tobulų kasų link, kuo su plaukų būkle susijusi Mendelejevo lentelė ir kodėl neturėtume miegoti palaidais plaukais, konsultuoja „Eurovaistinės“ vaistininkė Dainora Builova.
„Eurovaistinės“ vaistininkė Dainora Builova
„Eurovaistinės“ vaistininkė Dainora Builova / Asmeninio albumo nuotr.

50–100 išslinkusių plaukų į neviltį nevaro

Įprastas plaukų slinkimas neturėtų kelti nuostabos. Tai – natūralus žmogaus organizmo procesas, dėl kurio, D.Builovos teigimu, kasdien vidutiniškai prarandame nuo 50 iki 100 plaukų. Jeigu trenkame galvą, jų kiekis gali šoktelti ir iki 200.

„Nesunku pastebėti padidėjusį plaukų kiekį ant šepečio. Štai į ką reikėtų atkreipti dėmesį: ant natūraliai iškritusio plauko būna balta galvutė – plauko svogūnėlis. Jeigu plaukas yra tiesiog išrautas, jis neturi to galiuko“, – pastebi 15min pašnekovė.

Asmeninio albumo nuotr./„Eurovaistinės“ vaistininkė Dainora Builova
Asmeninio albumo nuotr./„Eurovaistinės“ vaistininkė Dainora Builova

Pilkasis kardinolas – stresas

Vaistininkė pastebi, kad žmogaus plaukų būklė yra itin kompleksiška ir paveiki išorės poveikiui bei vidiniams organizmo procesams.

Slinkimas aktyvėja keičiantis metų laikams – tuo metu organizmą papildyti reikėtų maisto papildais ar vitaminais.

„Naudinga ieškoti maisto papildų, turinčių dirvinio asiūklio – ši medžiaga skatina plaukų augimą, jame yra silicio, kuris skatina kolageno gamybą“, – teigia D.Builova.

Prie šepetyje pastebimai didėjančio išslinkusių plaukų kiekio prisideda tokie faktoriai kaip nėštumas, staigus svorio metimas, nuolat nešiojamos tvirtai surištos šukuosenos, amžėjimas, gyvenimas užterštoje aplinkoje, susirgimai, antibiotikų vartojimas.

123RF.com nuotr./Slenkantys plaukai
123RF.com nuotr./Slenkantys plaukai

„Mityba irgi turi reikšmės. Rekomenduojama valgyti baltyminį maistą, nes pagrindinis baltymas įeina į plaukų sudėtį“, – primena vaistininkė.

Vis dėlto, pernelyg dažnai aklai skubame prie įvairiausiomis priemonėmis nukrautų lentynų, užuot susikoncentruodami į bemaž svarbiausią problemos sukėlėją – stresą.

Streso metu mūsų galvos kraujagyslės susitraukia, todėl sutrinka medžiagų apykaita į galvos odą, plaukai pradeda lūžinėti, plonėti, slinkti.

„Stresas yra viena dažniausių priežasčių, lemiančių gausesnį negu įprasta plaukų slinkimą. Streso metu mūsų galvos kraujagyslės susitraukia, todėl sutrinka medžiagų apykaita į galvos odą, plaukai pradeda lūžinėti, plonėti, slinkti“, – pabrėžia D.Builova.

Plaukuose atsispindinti Mendelejevo lentelė

Fotolia nuotr./Maisto produktai, kuriuose gausu geležies
Fotolia nuotr./Maisto produktai, kuriuose gausu geležies

„Eurovaistinės“ atstovės teigimu, plaukų slinkimą skatinti gali „statybinių medžiagų“ – kalcio, geležies, magnio, fosforo, vitamino C, B5, B6 – trūkumas.

O štai geležies kiekiui organizme vaistininkė ragina skirti ypatingą dėmesį:

„Neprošal atlikti kraujo tyrimą tikslaus feritino kiekio organizme nustatymui. Apie geležies trūkumą praneša ir trapūs nagai, trūkinėjantys lūpų kampučiai, tačiau sprendimą pradėti ją vartoti nereikėtų priimti savarankiškai, o tik sulaukus tyrimų rezultatų.“

Prisijaukinkite galvos odos šveitimą

Didelis riebalų kiekis galvos odoje taip pat vienas šiame straipsnyje analizuojamo diskomforto sukėlėjų. Pasak specialistės, sebumas užkemša galvos odos poras ir stabdo plaukų folikulų vystymąsi.

Ant galvos odos paviršiaus renkasi plaukų priežiūros ir formavimo priemonių likučiai bei aplinkos teršalai, dėl kurių sankaupų oda rizikuoja sudirgti, sausėti, pleiskanoti arba riebaluotis itin stipriai.

123RF.com nuotr./Riebaluota galva
123RF.com nuotr./Riebaluota galva

„Reikėtų dozuotai atlikti galvos odos šveitimo procedūras, – siūlo D.Builova. – Žinoma, stipriausiai plaukų būklę gerina tinkamos plaukų priežiūros priemonės. Kiti ginklai – visavertė mityba, galvos masažas bei specialūs serumai plaukų šaknims.“

Plaukų drėgmei susidūrus su žema temperatūra, pradeda lūžinėti plaukų galiukai. Žiemą ypač svarbu kruopščiai išdžiovinti plaukus.

Galvos odos šveitimas itin aktualus riebios odos savininkams bei daug įvairių plaukų formavimo priemonių, sauso šampūno ar aliejų naudojantiems. „Atliekant šveitimą namų sąlygomis labai svarbu gerai išsiskalauti plaukus“, – priduria vaistininkė.

Galvos oda „renkasi“ šampūną, plauko tipas – kondicionierių

Anot „Eurovaistinės“ atstovės D.Builovos, tinkamą savo plaukams šampūną rinktis reikėtų tariantis su vaistininkais arba konsultantais, kadangi vienos priemonės parenkamos atsižvelgiant į galvos odą, tuo tarpu kitos – pagal plauko tipą.

„Pirmiausia reikėtų išskirti savo galvos odos tipą: normali ji, riebi, o gal linkusi į sausimą? Būtinybė plaukus trenkti kasdien ar kas antrą dieną signalizuoja, kad galvos oda yra riebi. Būtinybė tai atlikti kartą savaitėje ar rečiau praneša, kad galvos oda linkusi į sausumą. Abiem atvejais reikia visai kito šampūno“, – pastebi D.Builova.

123RF.com nuotr./Šampūną turėtume rinktis pagal savo galvos odos tipą, kondicionierių – pagal plauko tipą
123RF.com nuotr./Šampūną turėtume rinktis pagal savo galvos odos tipą, kondicionierių – pagal plauko tipą

Kondicionierius ir kaukes rinktis turėtume pagal savo plauko tipą – tarkime, kas tinka dažytam šviesiam plaukui, nebūtinai tiks natūraliam plaukui, kadangi pirmajam subalansuota kosmetika yra labiau atstatanti, prilaikanti drėgmę.

„Trumpa ir aiški tiesa: šampūnu tepame tik plaukų šaknis, kondicionieriumi – visą plauko ilgį“, – primena vaistininkė.

Plaukų priežiūros specialistė priduria, kad plaukų kondicionieriaus ir kaukės nederėtų naudoti kaip identiškų produktų.

Iš esmės, kiekvienas produktas specializuojasi savo srityje: šampūnas išplauna, kondicionierius suglotnina, kaukė pamaitina.

Pasak D.Builovos, kaukės yra gerokai stipresnio poveikio už kondicionierius, tad turėtų būti naudojamos kartą per savaitę:

„Galima ir dažniau, jeigu plaukas pažeistas. Kaukes geriausia rinktis su biotinu, aminorūgštimis, kolagenu, hialuronu, panenoliu ir vitaminais. Kondicionieriuje irgi yra veikliųjų medžiagų, pripildančių plauką drėgme, uždarančių plauko žvynelius. Iš esmės, kiekvienas produktas specializuojasi savo srityje: šampūnas išplauna, kondicionierius suglotnina, kaukė pamaitina.“

Kuo rečiau lytėjami – tuo geresnės būklės

„Kuo mažiau liesitės prie savo plaukų, tuo geresnės būklės jie bus“, – primena 15min pašnekovė. Ši taisyklė, anot vaistininkės, apima plaukų trinkimo ir jų šukavimo tankumą, segtukų kiekį ir tvirto plaukų rišimo įpročius.

„Jeigu plaukus dažniau paliksime ramybėje, jų būklė gerės“, – neabejoja D.Builova.

Asmeninio albumo nuotr./Plaukų priežiūros specialistė, „Eurovaistinės“ vaistininkė Dainora Builova
Asmeninio albumo nuotr./Plaukų priežiūros specialistė, „Eurovaistinės“ vaistininkė Dainora Builova

Paklausta, ką mano apie ypač karantininiu laikotarpiu išpopuliarėjusį „galvos treniravimą“, stengiantis kuo rečiau ją plauti, specialistė neatmeta, kad toks metodas gali būti naudingas galvos odai ir plaukams.

„Sebumas gali užkimšti plaukų folikulus, bet ir maitina patį plauką, tad turi ir pliusų, ir minusų. Svarbiausia – neiti į kraštutinumus“, – pabrėžia „Eurovaistinės“ atstovė.

Nepelnytai ignoruojamos paliekamosios priemonės

D.Builovos teigimu, viena didžiausių klaidų, kurias daro apie gražius plaukus svajojantieji – paliekamųjų priemonių ignoravimas. Pavyzdžiui, tepamų ant šaknų ir galiukų po galvos trinkimo siekiant juos stiprinti ir apsaugoti nuo aplinkos žalos.

Fotolia nuotr./Plaukų priežiūra
Fotolia nuotr./Plaukų priežiūra

„Tokios priemonės dažniausiai kondicionuoja ir drėkina plauką, saugo ir nuo karšto džiovintuvo oro. Paliekamosios priemonės drėkina ir saugo nuo karščio, o pučiant karštą orą jos apskritai aktyvuojasi. Žinoma, saugiausia pradžioje leisti plaukams pradžiūti natūraliai, maždaug iki 60–70 proc., o tada prapūsti džiovintuvu. Tokiu metodu džiovinamo plaukai išties tampa glotnesni“, – neabejoja D.Builova.

Vienos linijos produkcijos stebuklas?

O ar pasvarstymai apie tai, kad to paties gamintojo ir produktų linijos naudojimas gali būti veiksmingesnis negu skirtingų prekės ženklų, turi vienareikšmį atsakymą?

„Maksimaliam rezultatui geriausia naudoti tos pačios linijos produktus. Svarbu bandyti ir atrasti tai, kas labiausiai tinka būtent jums – kas tiko draugei, nebūtinai tiks man, tiesa? Vis dėlto galima naudoti ir keletą skirtingų linijų – vieną plovimą atlikti su viena priemone, kito metu išsitraukti kitą buteliuką. Naudinga pakaitalioti, kad plaukai gautų daugiau kuo įvairesnių medžiagų“, – pasakoja vaistininkė.

Šakojantis galiukams – miegui susiriškite plaukus

Plaukai, o tiksliau – jų galiukai – turi ne itin malonią savybę stipriai veltis. Tai lemia padidėjęs plaukų galiukų lūžinėjimas, kurį, pasak „Eurovaistinės“ atstovės, sukeliame ir patys nė neįtardami:

„Taip gali nutikti, jeigu miegame palaidais plaukais: plaukas trinasi į medžiagą ir lūžinėja. Tad miego metu reikėtų supinti plaukus į laisvą kasą. Jeigu vis tik mėgstate miegoti palaidais plaukais, reikėtų rinktis šilkinę pagalvę. Šilkinės turėtų būti ir plaukų gumutės, nes kitos gali paspartinti plaukų galiukų lūžinėjimą.

Shutterstock nuotr./Tepkite plaukų galiukus specialiai jiems skirtomis priemonėmis
Shutterstock nuotr./Tepkite plaukų galiukus specialiai jiems skirtomis priemonėmis

Prie to prisideda ir priemonių su daug silikonų naudojimas. Apskritai reikėtų privengti kosmetikos priemonių su dideliais kiekiais silikonų – jų nereikėtų vengti tik plaukų aliejukuose.“

Grožio specialistė dalijasi ir esminiu žiemos patarimu – neiti į lauką drėgnais plaukais. „Plaukų drėgmei susidūrus su žema temperatūra, pradeda lūžinėti plaukų galiukai. Žiemą ypač svarbu kruopščiai išdžiovinti plaukus“, – paaiškina D.Builova.

Šukavimo kryptis – svarbesnė už šepetį

Gali nuskambėti keistokai, tačiau tikėtina, kad šis interviu su „Eurovaistinės“ vaistininke D.Builova paskatins skaitytojus iš naujo pergalvoti, ar jie iki šiol tinkamai naudojosi... savo plaukų šepečiu:

„Plaukus reikia pradėti šukuoti nuo galiukų, kylant į viršų. Judesiai turėtų būti švelnūs, kad neišpeštume plaukų. Plaukų nepeša šepečiai su natūraliais šereliais. Svarbiau netgi ne koks yra šepetys, bet kaip jūs elgiatės su juo.“

Šis tekstas – projekto „Grožio programa 360“, kurį inicijuoja vaistinių tinklas „Eurovaistinė“ dalis. Išsamiau apie projektą: https://www.apie-eurovaistine.lt/grozis-360/.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius