-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pasitikėjimo ugdymas prasideda mintyse: nesikoncentruokite į išvaizdą, lavinkite savo talentus

Didžioji dalis įvairių baimių kyla iš nepasitikėjimo savimi. Tačiau nepasitikėjimas kursto naujas baimes. Skirtumas tas, kad vieni įsisuka į šį užburtą ratą, kiti – išmoksta dirbti su savimi. Kaip nugalėti vidinius demonus ir ugdyti pasitikėjimą? Pateikiame keletą patarimų.
Moteris tapo
Moteris tapo / 123RF.com nuotr.

Identifikuokite savo stiprybes

Normalu, kad negalite būti tobuli visose gyvenimo srityse, tačiau labai svarbu nepamiršti to, ką sugebate geriausiai. Mokate groti klarnetu? Esate nepralenkiamas žaidžiant šachmatais? Turite pavydėtino grožio plaukus? Galite pasigirti puikiais derybiniais įgūdžiais? Išspręsti net sudėtingiausias matematines lygtis? Kuriate poeziją? Bitininkaujate? O gal jūsų firminis pyragas priverstų net garsiausius pasaulio šefus apsilaižyti pirštus?

Neslėpkite savo talentų, nenustumkite į šešėlį gebėjimų – rodykite juos, dalinkitės su kitais, o sulaukę aplinkinių palaikymo prisiminkite, kad unikalumas visuomet žavi. Turbūt ir jums kiti atrodo geresni už jus, tačiau ir jūs pats taip atrodote kitiems.

Mokykitės pastebėti mažus pasiekimus

Neretai per aukštai išsikelti tikslai sukuria prieštaringą efektą – turėję didinti motyvaciją jie virsta kankinančia ir savivertę gniuždančia rykšte. Koncentracija į tikslą atbukina žvilgsnį į tai, kas vyksta čia ir dabar, ir jei tikslo taip lengvai įgyvendinti nepavyksta, atsiranda nusivylimas savimi. Tačiau toks požiūris – klaidingas.

Labai sveika reguliariai trumpam sustoti ir atsigręžti atgal – to riekia tam, kad pamatytume, kiek visko šiame kelyje į tikslą jau esame nuveikę – kiek užduočių įgyvendinę, kiek visko išmokę, patobulėję. Tai lyg pažvelgimas pačiam sau į akis – jis padės labiau patikėti, kad viskas yra įmanoma, o tūkstančio mylių kelionė prasideda nuo pirmojo žingsnio.

Gyvenkite dabartimi

Ne praeitimi ir ne ateitimi. Užstrigimas laike apsunkina kasdienybę ir iškreipia realybės suvokimą. Ir visai nesvarbu, ar mintyse nuolat sau primenate, kaip kadaise kas nors buvo puiku, kaip ilgitės jau prabėgusių dienų, ar nuolat gyvenate sau kartodami, jog jau tuoj tuoj ateis kažkoks ypatingas laikas – ypatingas darbui, ypatingas santykiams, ypatingas draugams, šeimai, bet kam. Tarsi tai, kas vyksta dabar – tik generalinė repeticija to, kas vysk rytoj, poryt, po metų ar dešimtmečio.

Gyvenimas praeitimi neleidžia tobulėti ir judėti į priekį, gyvenimas ateitimi – džiaugtis tuo, ką turime šiandien. Gebėjimas vertinti esamojo laiko akimirką suteikia laimės ir moko džiaugtis pasiekimais čia ir dabar.

123RF.com nuotr./Moteris medituoja
123RF.com nuotr./Moteris medituoja

Susidarykite sąrašą dalykų, kurie jums pačiam savyje patinka

Ir visai nesvarbu, ar tai susiję su išvaizda, ar su charakteriu, įgūdžiais, įvairiais gebėjimais, talentais, nuveiktais darbais. Jei sau už ką nors rašytumėte pliusus, už ką jie būtų? Kitaip – dėl kokių dalykų sau pačiam labiausiai patinkate? Atsakę nuoširdžiai, priminsite sau, dėl ko galite didžiuotis – tai suteiks pasitikėjimo savimi.

Išmokite priimti komplimentus, dažniau juos sakykite ir kitiems

Nors komplimentai turėtų pagerinti nuotaiką ir suteikti jėgų, dalis žmonių ne tik neatranda žodžių ištarti kitam ką nors gražaus, bet ir ima purtytis išgirdę ką nors malonaus savo adresu. „Oi ne, ką tu, baik tu“, „Tikrai taip nėra... tu perdedi“, arba – dar geriau – „Nekalbėk daugiau taip“, „Ne ne ne, nenusipelniau tokių gražių žodžių“. Tai – tik dalis tipinių frazių, darančių meškos paslaugą patiems sau. Kas nors giria? Valio, pasidžiaukite drauge! Kažkas nori jus pradžiuginti? Super, išmokite priimti ir pasidžiaugti kartu!

123RF.com nuotr./Laiminga moteris
123RF.com nuotr./Laiminga moteris

Dažniau girkite patys save

Komplimentai skirti ne tik kitiems girti ar sulaukti gero žodžio iš aplinkinių – retsykiais kartojami sau jie tampa lyg aksomo skiautė glostanti savivertę. Rytais prieš veidrodį sukalbėkite mantrą: pastebėkite, kaip gerai atrodote, palinkėkite sau geros dienos, įpūskite motyvacijos būsimiems dienos darbams, vakare pasidžiaukite pasiektais rezultatais. Pasitikėjimui sustiprinti į dienotvarkę įtraukite tik sau žinomus sėkmę nešančius būdus, gal tai magiški, laimingi drabužiai, gerą nuotaiką užprogramuojantis kavos puodelis, nuraminanti mėgstama daina?

Išmokite pasakyti „ne“

Taip, kartais tai padaryti gali būti sunku, tačiau turėdami pasirinkimo laisvę, jausitės galintys patys kontroliuoti savo laiką, o tai suteiks daugiau erdvės, lengvumo jausmo. Atsisakę to, kas nedžiugina ar atima per daug jūsų resursų, turėsite daugiau laiko sau. Tokia veikla suteiks daugiau laimės, be to, jausitės stipresnis priimdamas sprendimus.

123RF.com nuotr./Moteris įrašinėja audio knygą
123RF.com nuotr./Moteris įrašinėja audio knygą

Venkite santykių su toksiškai žmonėmis

Kai kurie žmonės siurbia mus tarsi energetiniai vampyrai. Toksiški santykiai vargina, išsekina, slopina teigiamas emocijas, o neretai ir pasitikėjimą. Jei gyvensite apsuptas tokių žmonių, kurie nuolat skundžiasi, verkšlena, visose situacijose pirmiausia mato neigiamas spalvas, tokių, kurie netiki nei savimi, nei jumis, neturi tikslų, svajonių, abejoja, bijo prisiimti atsakomybes, priimti sprendimu, nevengia kritikuoti, netrukus suprasite, kad ir jūsų pasaulėžiūra tapo panaši. Ir net jei nuo ciniškų egocentriškų pesimistų nepabėgsite, dažniau rinkitės bendravimą su tais, kurie jus motyvuoja, įkvepia, skatina augti ir judėti į priekį.

Priimkite iššūkius

Daugelis baimių imtis kažko naujo kyla iš nepasitikėjimo. Tačiau nėra geresnio būdo jas nugalėti nei pažvelgti joms į akis. Meskite sau naujus iššūkius, priimkite išbandymus. Mokykitės kažko naujo, nerkite į tai, ko niekada nebandėte, keiskitės – niekas negimė viską mokėdamas, o mokytis juk niekada nevėlu. Įveikę tai, kas kadaise atrodė sunkiai suvokiama, jausitės stipresnis, labiau užtikrintas ir iš naujo patikėsite, kas viskas įmanoma, svarbiausia – labai to norėti.

123RF.com nuotr./Moteris groja
123RF.com nuotr./Moteris groja

Nelyginkite savęs su kitais

Esate unikali ir nepakartojama asmenybė, nuostabi su visais savo trūkumais, su visomis erzinančiomis savybėmis. Kiti mums dažniausiai atrodo sėkmingesni, gražesni, protingesni, daugiau pasiekę, tačiau neretai toks įspūdis – klaidingas. Blizgučiais nusagstytas socialinių tinklų amžius iškreipia realybę, kurioje net didžiausioms žvaigždėms nepavyksta išvengti gyvenimo duobių, emocinių išbandymų, erzinančios buities. Nelyginkite savęs su kitais. Ir net jei aplanko niūrios mintys apie tai, kad kitiems sekasi geriau, pagalvokite, kad kažkas taip galvoja ir žvelgdamas į jus.

Keiskite įpročius

Sakoma, kad naujiems įpročiams susiformuoti reikia tuos pačius veiksmus kartoti bent tris savaites – reguliariai atliekant tam tikrus veiksmus, smegenys net sudėtingiausias užduotis ima priimti kaip savaime suprantamas, palaipsniui jos ima atrodyti lengvesnės. Jei jaučiate, kad kokie nors veiksmai ar įpročiai trukdo jums būti savimi ar riboja jūsų savivertę, imkitės permainų.

Jei nuolat save keiksnojate dėl to, kad kažko nemokate, kad nesate toks, koks norėtumėte būti, imkitės pokyčių: užsirašykite į seniai išsvajotus kursus, pradėkite daugiau judėti, rinkitės sveikesnį gyvenimo būdą, kasdien raskite priežasčių pagirti bent kelis sutiktus žmones. Palaipsniui maži pokyčiai sugrįš teigiamomis emocijomis ir privers jus dažniau šypsotis.

123RF.com nuotr./Mama su dukra
123RF.com nuotr./Mama su dukra

Nepamirškite palepinti savęs

Mėgstamu desertu, nauju drabužiu, patinkančiais kvepalai, nuoširdžiu ilgu pokalbiu su geru bičiuliu – kuo nors, kas jus tikrai džiugintų. Kartais taip gera neskaičiuoti nei laiko, nei pinigų, nei kalorijų – nieko, tiesiog mėgautis gyvenimu čia ir dabar. Apdovanokite save ir pasiekę kokį nors užsibrėžtą tikslą, o kartą per savaitę ar mėnesį susikurkite dieną sau – patikėkite, nusipelnėte to.

Projektą #gražibefiltro inicijuoja maisto papildas „BioSil” .

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius