Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Plastikos chirurgas G.Stankevičius: ką reikėtų žinoti tėvams apie vaiko atlėpusių ausų korekciją?

Dažniausi pacientai, kuriems atliekama atlėpusių ausų korekcija, yra viena jautriausių mūsų visuomenės grandžių – vaikai. Kiekvienam gydytojui yra tikras džiaugsmas pagerinti vaiko savijautą ir matyti jo šypseną, išeinant iš kabineto. Bet tuo pačiu tai ir sudėtingas išbandymas gydytojui, kuomet tenka nuraminti ne tik vaikų baimes dėl skausmo, bet ir kylančius tėvų klausimus bei nerimą dėl vaiko savijautos.
Vaikas
Vaikas / 123RF.com nuotr.

Žinoma, nemaža dalis pacientų pasiryžta šiai operacijai jau suaugę, bet per nemažą darbo praktiką plastikos chirurgas Giedrius Stankevičius pastebėjo, kad įvairaus amžiaus pacientams kyla dažniausiai tie patys klausimai. Į juos specialistas ir atsako.

– Ar man tikrai reikia operacijos?

– Estetinėse operacijose nėra žodžio „reikia“. Tik pats asmuo jaučia, ar jam kelia diskomfortą kažkuri jo išvaizdos detalė: galbūt tai pačiam nepatinkantis bruožas, galbūt visuomenės standartų primestas trūkumas. Tačiau vaikai jautriausi šiuo klausimu todėl, kad būtent atlėpusios ausys yra dažna patyčių priežastis.

Asmeninio archyvo nuotr. /Plastikos chirurgas Giedrius Stankevičius
Asmeninio archyvo nuotr. /Plastikos chirurgas Giedrius Stankevičius

Nė vienas kitas vaiko veido bruožas nesulaukia tiek bendraamžių dėmesio, kiek atlėpusios ausys, nes visi veido bruožai kinta vaikui augant, o ausų forma dažniausiai susiformuoja jau per penkerius gyvenimo metus.

Žinoma, visada šiuo klausimu galima pasitarti lankantis pas šeimos gydytoją ar otorinolaringologą arba gauti siuntimą pas plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytoją.

– Koks amžius yra tinkamiausias operacijai?

– Dėl priežasties, kad ausys yra viena anksčiausiai susiformuojančių mūsų veido dalių, idealiausia operaciją atlikti dar iki pirmos klasės, kada pasikeičia vaiko aplinka ir draugai. Tai padeda išvengti nepageidaujamo aplinkinių dėmesio, kuris blogiausiu atveju gali peraugti ir į vaiko uždarumą ar nevisavertiškumo kompleksą.

Praleidus šį periodą, operaciją rekomenduojama atlikti vasaros atostogų metu, nes augdami vaikai ir taip labai sparčiai keičiasi, tad susitikus po kelių mėnesių pertraukos sunkiau pastebėti pokytį po operacijos. Be to, kuo anksčiau mūsų kūne susiformuoja randai, tuo mažiau jie pastebimi vėlesniame amžiuje. Visgi rando vieta nugarinėje ausies kaušelio dalyje jį daro menkai pastebimą aplinkiniams, net kai jis susiformuoja vyresniame amžiuje.

– Operacijai rekomenduojama vietinė ar bendrinė nejautra?

– Ikimokyklinio amžiaus vaikams rekomenduojama bendrinė nejautra. Tokio amžiaus vaikui dar sunku suprasti šios operacijos tikslą, baimė yra didesnė už norą pasikeisti, todėl vaikas gali neišbūti ramus visos operacijos metu.

Su vyresniais nei aštuonerių metų vaikais jau galima diskutuoti apie vietinę nejautrą, kuri greičiau sugrąžina gerą savijautą, nes atliekant bendrinę nejautrą dažnai ilgiau lieka apsvaigimo pojūtis, kai kuriems vaikams – ir pykinimas, trunkantis kelias paras. Svarbiausia yra su vaiku kalbėtis, kad jis suprastų, kaip ir kodėl visa operacija vyks.

Dažniausiai daroma tėvelių klaida yra ta, kad jie meluoja vaikui dar prieš vizitą pas gydytoją, nepapasakoja išsamiai, kas bus daroma, arba sąmoningai apgauna, kad nebus adatos dūrių ar kitų skausmų, o juos pajutus, vaikas patiria perdėtą stresą. Taip gali išsivystyti vaiko nepasitikėjimas suaugusiais žmonėmis ir ypač personalu „baltais chalatais“, kas ateityje gali sukelti didelių problemų.

Tinkama komunikacija su vaiku užtikrina tiek komfortabilesnę vaiko savijautą, tiek sklandesnį operacinės darbuotojų darbą. Suaugusiems žmonėms visada prioritetas yra vietinė nejautra, nebent asmuo turi išsivysčiusią panišką baimę, ko pasekmė – pasirenkamas asmeniui saugesnis ir priimtinesnis nejautros būdas.

– Į kurią vietą leidžiama nejautra?

– Bendrinė nejautra visuomet leidžiama į veną, tačiau operacijos metu suleidžiama papildoma vietinė nejautra į ausies audinius, siekiant sumažinti pooperaciniu laikotarpiu juntamą skausmą.

Vietinė nejautra visuomet leidžiama į priekinį bei galinį ausies kaušelio paviršių. Šios nejautros pakanka ir vėlesniam pooperaciniam skausmui malšinti.

Vietinėms nejautroms naudojamos labai plonos adatos, todėl pats dūris yra mažiau skausmingas.

– Ar skausminga nejautros injekcija?

– Venos įdūrimo skausmingumą yra patyrę turbūt visi suaugę žmonės, todėl žinome, kad toks dūris yra mažiau skausmingas, nei, pavyzdžiui, dūris į pirštą. Taigi galima nuraminti vaikus, kad skausmas bus mažesnis, nei imant iš piršto kraują. Tuo tarpu vietinėms nejautroms naudojamos labai plonos adatos, todėl pats dūris yra mažiau skausmingas, bet pati nejautros injekcija turi šiek tiek deginančio pojūčio, panašiai, kaip nuskausminimas lankantis pas odontologą. Nemalonus pojūtis suleidus trunka ne ilgiau nei kelias sekundes.

– Ar gali nutikti atvejų, kai, pritaikius vietinę nejautrą, pacientas vis tiek pradės jausti skausmą?

– Pritaikius vietinę nejautrą, prieš atliekant bet kokią intervenciją, visų pirma sužnybiant yra patikrinama, ar pacientas nejaučia skausmo operacinėje zonoje. Nereikėtų išsigąsti, kai juntamas prisilietimas – nejautra blokuoja tik už skausmą atsakingus receptorius. Jei visgi išimtiniu atveju nutiktų taip, kad pacientas pajus silpną skausmą operacijos metu, vietinė nejautra visuomet gali būti suleidžiama papildomai.

– Kiek laiko trunka operacija?

– Operacijos trukmė priklauso nuo ausies atlėpimo anatominių ypatybių, nejautros (vietinė ar bendrinė) tipo, paciento amžiaus. Operacijos metu formuojamas ausies kremzlės linkis, jis sutvirtinamas siūlais, gali būti šalinamas kremzlės perteklius. Įprastai tokia operacija trunka nuo valandos iki dviejų, apimant jau ir paciento nubudimą po anestezijos.

– Ar įmanoma pakoreguoti skirtingai atlėpusias ausis?

– Skirtingai atlėpusios ausys yra dažnas reiškinys, nes mūsų veidai ir kaukolės nėra visiškai simetriški. Tokių ausų korekcija nėra sudėtingesnė už vienodai atlėpusių ausų korekciją, nes kiekvienu atveju yra siekiama vizualiai patrauklaus rezultato.

– Kiek trunka pooperacinė slauga ligoninėje?

– Jeigu pacientas operuotas vietinėje nejautroje, iš gydymo įstaigos jį galima išleisti jau praėjus valandai po operacijos. Tuo tarpu po operacijos bendrinėje nejautroje pacientas turi likti gydymo įstaigoje bent dvi valandas.

Nepaisant dėvimo tvarsčio, pirmąsias tris paras rekomenduojama nemiegoti ant operuotų ausų.

Tolimesnę priežiūrą visuomet paskiria operavęs gydytojas. Dažniausiai pooperacinis laikotarpis yra silpnai skausmingas, lengvai numalšinamas tablete nuo skausmo, ir baigiasi per pirmąsias dvi–tris paras. Jei vartojant paskirtus nuskausminamuosius vaistus skausmas vis tiek išlieka ir didėja, reikėtų kreiptis į operaciją atlikusį gydytoją, o jei šis skubiai nepasiekiamas – į artimiausios ligoninės priėmimo skyrių.

Po operacijos uždedamas elastinis tvarstis, kurį reikėtų nešioti nuolatos nuo dviejų iki šešių savaičių. Nepaisant dėvimo tvarsčio, pirmąsias tris paras rekomenduojama nemiegoti ant operuotų ausų.

123RF.com nuotr./Vaikas.
123RF.com nuotr./Vaikas.

– Ar po operacijos reikia ištraukti siūlus? Ar skauda?

– Odai naudojami siūlai gali būti tirpstantys arba ne. Įprastai yra naudojami netirpstantys siūlai, nes jie nesukelia vietinio mikrouždegimo, ko rezultatas – galima gauti dailesnį randą. Tuo tarpu tirpstantys siūlai pasirenkami retesniais, galimai komplikuoto siūlų išėmimo atvejais, bet jie šiek tiek didina infekcijos bei ryškesnio rando riziką. Netirpstantys siūlai dažniausiai šalinami apie 10-ą dieną po operacijos. Ši procedūra visai neskausminga, nes jos metu oda nėra žeidžiama.

– Kada yra matomas galutinis rezultatas?

– Pirminis vertinimas neturėtų būti atliekamas vos tik nuėmus tvarstį, nes tada ausys atrodo ištinusios ir paraudusios. Pirminis rezultatas galėtų būti įvertinamas praėjus 2–3 mėnesiams po operacijos. Tiek dažniausiai užtrunka rando formavimasis ir tada lengviausia įvertinti pooperacinį vaizdą.

Jeigu manote, kad ausys yra labiau atsikišusios, nei norėjote, šiuo laiku yra labiausiai rekomenduojama kreiptis pas jus operavusį gydytoją tolimesnei korekcijai. O praėjus vieneriems metams, kaip ir po kiekvienos estetinės operacijos, matysite jau galutinį rezultatą, kuris išliks nekintantis.

– Kokios galimos komplikacijos?

– Pirmiausia reikėtų pabrėžti, kad visose operacijose, ypač šioje, sėkmingumą nulemia pooperacinė priežiūra. Gydytojo paskirto režimo nesilaikymas gali pabloginti norimą rezultatą. Viena dažnesnių komplikacijų yra galimas ausies formos pakitimas dviejų mėnesių laikotarpiu, jeigu ausies kremzlė buvo suformuota tirpiais siūlais. Taip pat galimi atvejai, kai po kelerių metų išryškėja kremzlę prilaikančios siūlės, ir tenka atlikti pakartotinę trumpą operaciją joms pašalinti. Tačiau tokia situacija ausų padėčiai pakenkti neturėtų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius